Norsk skipsreder dømt til seks måneders fengsel for beaching

I likhet med tingretten, har Gulating lagmannsrett funnet det bevist at et skip skulle til Gadani i Pakistan for skraping på stranden der, og at skipsrederen Georg Eides medvirkning ga vesentlige tids- og kostnadsbesparelser i forbindelse med utførselen av skipet.

Det opplyser Økokrim i en pressemelding.

- For første gang er en norsk aktør dømt for sin befatning med skraping av utrangerte skip på strendene i Sør-Asia. Slik skraping omtales som beaching, og er et stort internasjonalt miljøproblem. Som en stor sjøfartsnasjon er det viktig at norske myndigheter bidrar til bekjempelsen av dette problemet», sier politiadvokat Maria Bache Dahl i meldingen.

Eide er den første i Norge noensinne som er dømt i en sak om strandhugging av skip.

Metoden omtales gjerne som beaching og innebærer at skip kjøres opp på en strand for egen maskin, og deretter hugges opp i tidevannssonen. Dommen er ennå ikke rettskraftig.

Avfallseksport er ifølge Økokrim strengt regulert i norsk og internasjonal rett for å forhindre at rike land sender sitt avfall til fattige land som ikke har tilfredsstillende systemer for håndtering av avfallet.

Næringslivslederen ble forsvart av Schjødt-partner Arild Dyngeland. Ifølge Dagens Næringsliv som også har omtalt saken, var det en ren tilfeldighet som gjorde at «Harrier» ble stoppet på vei ut av Norge i februar 2017.

Skipet fikk motorstopp i uvær utenfor Jæren, og ble tvunget til å stoppe. Da ble det oppdaget at «Harrier» både hadde papirer på at det skulle til Dubai og til Pakistan.

Powered by Labrador CMS