Dag Mjaaland ble 67 år gammel.
Dag Mjaaland ble 67 år gammel.

NEKROLOG

Til minne om Dag Mjaaland

Advokat og vår alles kjære Dag Mjaaland døde brått og uventet den 15. november 2022, skriver managing partner i Wikborg Rein, Finn Bjørnstad.

Publisert Sist oppdatert

Dag var utdannet jurist fra Universitetet i Oslo i 1982, hvor han også en periode var vitenskapelig assistent. Før det hadde han gjennomgått Forsvarets russiskkurs og hadde i tillegg mellomfag i russisk, noe som skulle prege hans livsløp og karriere.

I 1997 startet Dag som advokatfullmektig i Wikborg Rein. Da hadde han allerede bak seg en bemerkelsesverdig karriere i Utenriksdepartementet, hvor han som nestleder i Rettsavdelingen blant annet arbeidet med delelinjeforhandlingene med Russland.

Han hadde også utstasjoneringer ved den norske FN-delegasjonen i New York og ambassaden i Dar es Salaam.

Historiens største kommersielle voldgiftssak

Dags betydelige internasjonale erfaring og interesser passet godt inn i Wikborg Reins utadrettede virksomhet med mange oppdrag knyttet til utenlandske klienter eller virksomhet i utlandet. Dag gjorde seg tidlig bemerket som en svært analytisk og meget hardtarbeidende advokat, og ble raskt mannen for de store saker.

På 2000-tallet bygget Dag med firmaet i ryggen opp en virksomhet i verdensklasse innenfor tvister og arbeid med kontrakter for salg av naturgass. Hans diplomatiske ferdigheter, juridiske teft og utholdenhet viste seg å være en vinneroppskrift i en bransje preget av komplekse, langsiktige kontrakter og politiske hensyn.

De største utfordringene, men også de største seirene, kom da han ledet firmaets arbeid for ukrainske Naftogaz i tvister mot russiske Gazprom etter den ukrainske revolusjonen i 2014. Gazproms krav på flere titalls milliarder dollar ble avvist, og Gazprom endte opp med å måtte betale betydelige beløp i erstatning til Naftogaz i antagelig historiens største kommersielle voldgiftssak.

Dag fortsatte å representere Naftogaz til siste slutt, ikke minst gjennom de tunge dagene etter Russlands overfall på Ukraina i februar i år.

Hardtarbeidende livsnyter

Dag var svært godt likt blant sine kollegaer i Wikborg Rein. Man gikk aldri fra en samtale med Dag uten å ha lært noe nytt eller fått noe å reflektere over. Bak et formelt og korrekt ytre, var Dag et festlig menneske, og hans markante latter hørtes ofte i lunsjrommet.

Han arbeidet hardt, men var også en livsnyter, og han hadde en svært sikker smak. Dag hadde med seg den klassiske diplomatens vaner og kleskode, men også det brede kunnskapstilfanget og samfunnsinteressen. Hans presise fremtoning og flotte Hemingwayskjegg understreket hans seriøse og grundige tilnærming til klienter og motparter.

Dags arbeidsdager og livsverk knyttet seg til firmaet og store rettssaker. Likefullt hadde han et nært forhold til sin familie. Hans liv var arbeidet og familien, hustruen Kari, og ikke minst barna Elisabeth og Wilhelm som han var umåtelig stolt av.

Vi takker i dyp respekt, og våre varmeste tanker går til hans aller nærmeste.

Powered by Labrador CMS