I de berømte bakkene på Narvikfjellet har Egil Malm, sammen med sine to eldre brødre, stått på ski siden han var liten.

MALM ADVOKATFIRMA

– Det er umulig å drive som spesialist i Narvik

De siste 45 årene har Egil Malm vært advokat i Advokatfirmaet Malm, som ble startet av hans far. Han forteller om firmaets spede begynnelse, bombing og fengsling under den tyske invasjonen, og omstillingen til moderne advokatdrift.

Publisert Sist oppdatert

NARVIK: Egil Malm sitter tilbakelent på kontorstolen, ikledd en mørk blazer, en fargerik bandana knyttet i halsen, og en sort hatt på hodet.

Anledningen er vinterfestuka, hvor byens menn og kvinner kler seg opp for å hylle anleggsarbeiderne og kokkene som la grunnlaget for byen med byggingen av Ofotbanen på starten av 1900-tallet, verdens første jernbane i arktiske strøk.

– Vi feirer den såkalte rallaren. Omtrent alle menn i byen går med hatt, forteller Malm og viser frem pinsene han har på jakken, der både Advokatforeningen, Narvik Kommune, Juristforbundet og Ofotens Dampskibsselskab er representert.

Startet fra kjøkkenet

Vi sitter i firmaets lokaler ved torvet i den historiske byen, bare et steinkast unna Midtre Hålogaland tingrett, rettssted Narvik. Narvikfjellet ruver i bakgrunnen over byens sentrum, med sine hvite topper over tusen meter over havet. Stedet er omringet av majestetiske fjell og dype fjorder.

Men Advokatfirmaet Malm har ikke alltid holdt til i dette lokalet. Reisen startet allerede i 1932 da den 25 år gamle skomakersønnen Skjoldulf Eindride Malm startet sin egen advokatpraksis hjemme hos sine foreldre.

Etter krigen ble Skjoldulf Malm aktor i landssviksaker både i herredsrettene og i lagmannsretten ved siden av sin vanlige advokatvirksomhet.

– Han hadde klienter som kom innom huset der han jobbet fra kjøkkenbordet hjemme hos mor og far. En del av porteføljen hans ble til ved at folk på gata tok kontakt med ønske om råd og veiledning. Etter hvert fikk han sitt eget kontor i byen, forteller Egil Malm, som senere skulle ta over sjefsstolen i firmaet.

Mye skulle likevel skje før den tid.

Bombet kontor

Da tyske tropper angrep Norge 9. april 1940 gikk startskuddet for slaget om Narvik – en strategisk viktig by for Tyskland på grunn av byens utskiping av jernmalm fra de nord-svenske gruvene. Kamphandlingene medførte store personelle og materielle skader for byen som senere skulle bli gjenerobret av norske tropper.

Blant bygningene som ble skadet under bombingen var kontorlokalet Skjoldulf Malm leide hos en av byens grosserere i Gate 2, like ved der firmaet har sitt rede i dag.

– Kontorlokalet i falt i grus. Min far mistet alt av bøker, litteratur og domssamlinger som han hadde spart opp i løpet av de ni årene han hadde drevet advokatpraksis. Slike fysiske dokumenter var svært viktige på den tiden. Det var hele grunnlaget for å kunne gjøre jobben, forteller Malm.

Totalt ble 165 bygninger totalt ødelagt, og enda flere skadet under bombingen av Narvik mellom 31. mai og 2. juni 1940

Men faren ga seg likevel ikke.

– Det første han gjorde var å gå bort til bokhandelen, kjøpe seg en blyant, og starte på nytt, sier Malm.

Tysk fangenskap

Hindringene skulle likevel ikke vise seg å være over for landhandler-advokatens praksis. Ett år etter bombingen ble han satt i tysk fangenskap på Sydspissen i Tromsø.

– Han var en politisk fange. I fangeperioden ble firmaet drevet av fullmektiger og representanter som holdt den juridiske betjeningen gående.

Etter et halvt år i fangenskap, vendte han tilbake til kontoret. Lysere tider var i vente for både byen og firmaet.

– Han kom tilbake og fortsatte advokatdriften. Da krigen opphørte gikk han tilbake til sine tidligere lokaler i Gate 2, som grensepolitiet hadde, og jaget dem ut. Han skulle overta, og det gjorde han.

Ny generasjon Malm

I fjor feiret firmaet sin nitti år lange eksistens, og Egil Malms 45 år i firmaet. Han beskriver seg selv som en advokat av den gamle skolen og en klassisk generalist. Han har spisset blyant, sverger til fysisk lovbok og foretrekker å lese dokumenter i papirform.

– Det er ikke mulig å drive her som spesialist. Man må være åpen for alle mulige saker, både sivile saker og straffesaker, spesielt nå som det har kommet flere advokater på banen i området.

Selv var han fast forsvarer ved Ofoten tingsrett og Hålogaland lagmannsrett fra 2001 til 2017. Mye endret seg i løpet av disse årene.

Selv om han har blitt en flittig bruker av Lovdata, er kontorets bibliotek fylt til randen av gamle domssamlinger og dokumenter.

– Tidligere satt jeg inne på biblioteket og bladde igjennom flere bøker med domssamlinger for å finne likelydende eller tilsvarende dommer som kunne være aktuelle for sakene jeg hadde. Det var et kolossalt arbeid. Digitaliseringen har vært svært effektiviserende for driften, sier Malm.

Firmaet består per i dag av tre advokater, en advokatfullmektig og en advokatassistent. Blant advokatene i staben, finner vi Egils sønn, Erling Malm.

– Det ligger i kortene at firmaet skal gå videre til neste generasjon Malm. Han er i realiteten den styrende personen her, og vil nok arve sjefsstolen etter meg.

Lokal nærhet

Det har snart gått to år siden domstolsreformen trådte i kraft, og seksti tingretter ble redusert til 23. Blant tingrettene som ble sammenslått var Narviks lokale tingrett, Ofoten Tingrett, som ble til Midtre Hålogaland tingrett, rettssted Narvik.

– Jeg synes det skal være en sorenskriver i Narvik fordi jeg tror på nærhet mellom den dømmende makt og folket som skal bli betjent. Videre tror jeg på lokal kunnskap, at kommunikasjonen mellom aktørene blir bedre når man er kjent med området og menneskene. Det blir spennende å se hva som skjer videre, sier Malm, og sikter til justisminister Emilie Mehls planer om å reversere domstolsreformen.

Nærhet og lokalkunnskap er to nøkkelord for nordlendingen. Egil Malm er en lokal patriot som brenner for sin krets. Også utover det faglige har han alltid vært engasjert i å samle kretsen.

I over tjue år har han sammen med kollega Ola Øraker i Vesterålen vært medansvarlig for kretsens seminarer i Lofoten, utenlandsreiser og studieturer, til Kairo og Paris, Boston og Istanbul.

– Vi har arrangert turer med kretsen annethvert år fra 1992 til 2019. Vi har alltid vært en engasjert krets, og det var en stor glede å planlegge og holde på med disse turene. Det har vært et viktig samholdspunkt for advokatene i området, forteller Malm.

– Jeg håper det vil fortsette slik, sier han.

Powered by Labrador CMS