Maldivenes tidligere president, Mohamed Nasheed er også kjent som Maldivenes Mandela.

Iba-rapport om klima

Publisert

Klimaendringer er dagens viktigste trussel mot menneskerettighetene, viser en rapport som ble offentliggjort på IBAs årskonferanse.

Via en satellitt-link oppfordret fredsprisvinner Al Gore advokater verden over om å ta i bruk anbefalingene i rapporten for å begrense miljøproblemene med juridiske virkemidler.

Forskere regner nå med at vi vil ha to hundre millioner klimaflyktninger innen 2050. I desember neste år arrangeres et stort klimatoppmøte i Paris. IBA vil bruke tiden frem til da til å overbevise politiske ledere om at også menneskerettighetene taper  i takt med klimaødeleggelsene.

Retten til et trygt, rent, bærekraftig og sunt miljø er en grunnleggende menneskerettighet, heter det i IBAs klimarapport. Eksisterende juridiske mekanismer klarer ikke å ivareta denne grunnleggende menneskerettigheten for dem som bor i områder der klimaet ødelegges.

– Dere har en ekstraordinær og sjelden sjanse til å forme kursen mot en bærekraftig, rettferdig og levelig fremtid. Vi trenger deres hjelp, vi trenger deres visdom og spesialkompetanse, sa Al Gore, direkte rettet mot verdens advokater.

Handler om moral

Tidligere har den juridiske klimadebatten først og fremst handlet om miljørett. Baronesse Helena Kennedy, advokat og medlem av det britiske overhuset i Det britiske parlamentet, oppfordret advokater innstendig til å jobbe for miljøet.

– Klimaendringer handler om alle aspekter ved jussen. Enten du jobber som forretningsadvokat, med sivile saker, eller som offentlig advokat bør klimaendringer være en del av jobben din, sa Kennedy.

IBAs klimarapport ramser opp femti praktiske råd for å styrke det eksisterende juridiske rammeverket rundt klimaspørsmål (se egen sak). Rapporten er først og fremst ment for jurister verden over, men gir også konkrete forslag til World Trade Organization, til menneskerettighetsorganisasjoner og andre viktige institusjoner.

– Det er mye forurensing som ikke dekkes av lovverket. Man antar at fire millioner mennesker dør hvert år på grunn av luftforurensing. Vi trenger hjelp fra hele den juridiske profesjonen til å utvikle gode lover på miljøfeltet, sa IBAs president Michael J. Reynolds.

Et folk uten land

Det mest hjerteskjærende innlegget på IBAs miljøseminar kom fra Maldivenes tidligere president, Mohamed Nasheed, kjent som Maldivenes Mandela. Etter å ha blitt torturert, arrestert 26 ganger, fengslet i mange år og tvunget i eksil, kom han tilbake og ble Maldivenes første, demokratisk valgte president.

Filmen om hans liv «The Island President», viser hvordan Nasheed har stått på barrikadene for klimasaken. Blant annet holdt han verdens første undervannsstatsråd, med verdenspressen til stede.

Advokater spiller en nøkkelrolle i klimasaken, nettopp fordi regjeringer verden over har aversjon mot å ta risiko, også juridisk risiko, sa Nasheed.

– Lovverket blir viktig for å tvinge politikerne til å ta miljøansvar. Ved å vise koblingen mellom menneskerettigheter og klimaødeleggelser, slik IBA gjør med denne rapporten, heves diskusjonen opp på et høyere nivå. Maldivene viser hvor dårlig tid vi egentlig har. Jeg er redd det er for sent for Maldivene, men selv etter at Maldivene har sunket i havet, vil vi ha vår kultur, våre tradisjoner og vår historie, sa Nasheed.

At folket på Maldivene blir klimaflyktninger åpner for en rekke, juridiske problemstillinger. For hva er et folk uten land? Kan man ha suverenitet på et annet lands jord?

– Disse spørsmålene vil snart bli reist i en domstol, og jeg håper at det internasjonale samfunnet da vil ta ansvar. IT-industrien har vist hvor raskt markedet kan endre verden, og nå håper jeg de store lokomotivene finner løsninger for klimaendringene. Et gammelt kinesisk visdomsord sier at den beste tiden for å plante et tre, er for tyve år siden. Den nest beste tiden er nå, sa Nasheed.

 

Maldivenes tidligere president, Mohamed Nasheed er også kjent som Maldivenes Mandela.
Powered by Labrador CMS