Knut Smith-Erichsen.

Schjødt på vei mot transaksjonstoppen i Europa

I Mergermarkets rapport for første kvartal, topper Schjødt både i Norge og i Norden, i tillegg til å havne på 7. plass i Europa. - De gode resultatene skyldes målrettet arbeid over tid, sier Knut Smith-Erichsen.

Publisert Sist oppdatert

Siden senhøsten 2022 har transaksjonsmarkedet vært relativt rolig, og både høye renter og høy inflasjon har skapt stor usikkerhet gjennom det siste året. Nå kan det se ut til at dette er i ferd med å snu.

I Mergermarkets rapport for første kvartal, er det flere norske advokatfirmaer som gjør det sterkt når det kommer til antall transaksjoner, både i nordisk og europeisk sammenheng.

Best ut kommer Schjødt, som topper i Norge, i Norden og havner på 7. plass i den europeiske oversikten. Her hjemme alene gjennomførte firmaet 34 transaksjoner i løpet av årets første måneder.

– Jeg tror de gode resultatene skyldes målrettet arbeid over tid, som gjør at vi lykkes med satsingen. Vi har ligget på topp tidligere også, men nå har vi nettopp vært gjennom en periode med negativt mediefokus og da er det ekstra gledelig å se at dette er resultatene for første kvartal, sier Knut Smith-Erichsen, leder av firmaets transaksjonsavdeling.

Klatrer mot Europa-toppen

I Mergermarkets topp 20-oversikt blant de nordiske landene, finner man, i tillegg til Schjødt på 1. plass, DLA Piper (2. plass), CMS (i Norge representert ved CMS Kluge, 3. plass) Wikborg Rein (4. plass), Thommessen (12. plass), Wiersholm (15. plass) og Haavind (20. plass).

For Schjødts del er de gode resultatene i Norden godt hjulpet av kontorene i København og Stockholm, forteller Smith-Erichsen.

– Begge kontorene gjør at vi får en god økning. Særlig i København hvor vi på tampen av fjoråret fikk inn et veldig bra team som har fått aktiviteten opp. De logget 12 transaksjoner i første kvartal, hvilket er imponerende med tanke på at de kom til oss i november, sier han.

I Danmark havner Schjødt på 7. plass og i Sverige på plass nummer seks. På Europa-listen har Schjødt hoppet fra 32. plass til 7. plass.

– Vi må jo ha gjort noe riktig.

Schjødt er ikke alene om å ta et stort byks på Europa-toppen. Det samme gjør også Wikborg Rein, som hopper fra 40. plass til 18. plass.

Slik gikk det med advokatfirmaene i Norge målt i antall transaksjoner

Plassering: Firmanavn: Antall transaksjoner: Verdi (USDm):
1Schjødt34336
2Wikborg Rein27661
3Thommessen15763
4CMS Kluge148
5Wiersholm145
6DLA Piper11100
7Haavind10608
8Selmer10124
9Arntzen de Besche1012
10CLP8-

Kilde: Global and Regional MA Rankings 1Q24

Fremtidsoptimisme med forbehold

I fjor var markedet preget av økonomisk usikkerhet. Særlig selskaper som lånefinansierer deler av kjøpesummen slet med å få finansiering til fornuftige betingelser hos bankene. Kjøpere og selgere hadde vanskeligheter med å enes om pris.

Ifølge Smith-Erichsen er det flere grunner til å tro at 2024 blir bedre.

– Vi opplever mer aktivitet nå, at det er mer som er på vei inn i markedet og at volumet har økt. Det virker til å være mer positivitet. Rentebanene er bedre, og rentehevingene er forbi. Samtidig begynner man å få kontroll på inflasjonstallene. I tillegg er det flere store profesjonelle investorer, som har hatt langt lavere aktivitetsnivå den siste tiden, som begynner å brenne inne med penger. Det kan også øke volumet, sier han.

– Dette sammenfaller med at vi ser flere planlagte børsnoteringer, noe som kan være et positivt tegn på oppgang. Vanskelige markedsforhold gir også muligheter for dem som har anledning til å kjøpe og skaper salgspress på enkelte, og hvis markedet da blir litt mer positivt, er det gjerne enklere å møtes når det kommer til prisforventninger. Det kan gi en trigger til flere transaksjoner.

Optimisme til tross er Schjødt-partneren klar på at det ikke er gitt at første kvartal har satt standarden for resten av året.

– Når det kommer til rentesetting og inflasjon, skjer det endringer nærmest fra uke til uke. I tillegg øker den geopolitiske uroen, og vi har ennå ikke sett effektene av angrepene i Midtøsten. Det hele er nokså volatilt fortsatt. I det geopolitiske bildet går vi fra den ene hendelsen til den neste, som spiller en stor rolle inn i transaksjonsmarkedet. Vi er nok ikke forbi all usikkerhet ennå.

 

Powered by Labrador CMS