Fotballpresident Lise Klaveness er tidligere advokat i Hjort.

Rettssikkerhetsprisen 2022 går til Lise Klaveness og Tromsø IL

- Lise Klaveness fremstår som et tydelig og uredd forbilde, og som en forkjemper for menneskerettigheter og rettssikkerhet, skriver juryen.

Publisert

Juristforbundets rettssikkerhetspris går til noen som har utmerket seg ved å stå opp for rettssikkerheten og likhet for loven innenfor sitt felt.

I sin vurdering av årets vinnere, har juryen lagt vekt på både Lise Klaveness' og Tromsø Idrettslags (IL) innsats for å fremme menneskerettigheter innen fotball og idrett.

- Uredd forbilde

Særlig trekker juryen fram talen som tidligere advokat og fotballpresident Klaveness holdt under FIFA-kongressen i mars.

«Hun tok et kraftig oppgjør med FIFA og kritiserte diskriminering, manglende åpenhet, unnfallenhet overfor menneskerettigheter, korrupsjon, sendrektighet i håndteringen av Russlands krig mot Ukraina og ikke minst tildelingen av fotball-VM til Qatar. Hun presenterte også sin visjon om en fotballverden hvor gutter og jenter, av alle farger, streit som skeiv, behandles med samme respekt og anerkjennelse», skriver Juristforbundet i en pressemelding.

«Juryen vektlegger at det å ta et oppgjør med så mektige antidemokratiske organisasjoner krever et særskilt mot og innebærer risiko for sanksjoner og private belastninger. Klaveness har satt hensynet til denne risikoen til side. Hun fremstår som et tydelig og uredd forbilde og forkjemper for menneskerettigheter og rettssikkerhet».

Første klubben med boikott-oppfordring av VM i Qatar

Tromsø IL har over mange år tatt samfunnsansvar, skriver juryen i sin begrunnelse og trekker frem at idrettslaget var den første profesjonelle klubben til å oppfordre til boikott av fotball-VM i Qatar.

Idrettslaget har også samarbeidet med organisasjoner som Amnesty International om en kampanje mot sportsvasking og menneskerettighetsbrudd i Qatar.

«Hverdagsrasisme og diskriminering av samer er et stort samfunnsproblem. Tromsø var tidlig ute med skilting på samisk og flagging med det samiske flagget på Alfheim stadion. Klubben er også en sentral aktør i en holdningskampanje mot samehets, noe juryen vektlegger. At en idrettsklubb med makt, tyngde og positiv kapital fronter en kampanje mot samehets og hverdagsrasisme mot samer, er av stor betydning», skriver juryen.

Hele juryens begrunnelse kan du lese her!

Powered by Labrador CMS