Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg følger situasjonen i Tyrkia tett.

Tyrkiske advokatforeninger etterforskes for «mangel på respekt for religion og trosgrupper»

Nå prøver elleve organisasjoner, inkludert Advokatforeningen, å stanse etterforskningen.

Publisert Sist oppdatert

I et opprop sendt til Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan, uttrykker elleve organisasjoner, inkludert menneskerettighetsutvalget i Advokatforeningen, bekymring over at to tyrkiske advokatforeninger nå er under etterforskning.

Etterforskningen utgjør en trussel mot uavhengigheten til tyrkiske advokater, heter det i oppropet.

«Advokatforeninger bør fungere som uavhengige, profesjonelle enheter, som representerer sine medlemmer, uten innblanding fra utøvende eller lovgivende myndigheter. Vi mener også at etterforskningen kan tyde på at påtalemyndighetens uavhengighet kan være kompromittert i Tyrkia», heter det videre.

500 advokater tiltalt

På nyåret besøkte Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg Istanbul for å møte representanter for tyrkiske advokater. Representantene kunne blant annet fortelle at svært mange advokater både blir forfulgt og utsatt for urettmessige ransakelser.

«Anklagene mot advokatene varierer, men den primære tiltalen er at advokatene anklages for å sympatisere med terrororganisasjoner, eksempelvis partiet som antas å stå bak kuppforsøket i 2016 (FETO)», skriver Advokatforeningen på sine nettsider.

Man regner med at rundt 500 advokater er tiltalt for dette, og flere har sittet i varetekt over lang tid. De fleste av rettssakene føres uten hverken forsvarer eller konkrete bevis, ifølge foreningen.

Etterforskes for blasfemi

Etterforskningen mot de tyrkiske advokatforeningen skjer etter mistanke om «mangel på respekt for religion og trosgrupper». Ifølge Advokatforeningen her hjemme skal Ankara Bar Associations klage mot en religiøs leder som hevdet homofile stod bak spredningen av koronaviruset være bakgrunnen for mistanken.

Oppropet, som er signert av elleve ulike organisasjoner, ønsker nå å sette en stopper for etterforskningen.

Samtidig kjemper tyrkiske advokater også en kamp mot et nytt lovforslag fra president Erdogan, som ønsker å splitte regionale advokatforeninger i mindre lokale foreninger. Foreningene, som lenge har vært markerte motstandere av Erdogans politikk, frykter det vil redusere deres mulighet til å påvirke.

Anklages for terror

Også organisasjonen Association of Lawyers for Freedom (OHD) orienterte Menneskerettighetsutvalget om en dyster hverdag for tyrkiske og kurdiske advokater.

OHD er en frivillig medlemsorganisasjon som jobber med menneskerettigheter, innsattes rettigheter og anti-tortur, og den bistår mange advokater utsatt for urettmessig straffeforfølgelse.

«Et flertall av advokatene OHD bistår er anklaget for å ha tilknytning til det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) som anses som en terrororganisasjon i Tyrkia. Ifølge OHD er imidlertid realiteten at advokatene har bistått kurdiske klienter som et ledd i sin yrkesutøvelse. Kurdiske advokater blir utsatt for uanmeldte ransakelser, og mange opplever at de i retten blir konfrontert med opptak av fortrolige klientsamtaler, foretatt av den tyrkiske etterretningstjenesten», skriver Advokatforeningen.

Hele oppropet kan du lese her!

Powered by Labrador CMS