Faksimile fra The American Lawyer
Faksimile fra The American Lawyer

Mener fine ord om mangfold bare er tomt skryt

«Vi deler atomer, vi har satt menn på månen, vi reiser med lydens hastighet, men vi klarer ikke å finne ut av det ultra-kompliserte spørsmålet om mangfold i advokatbransjen.»

Publisert

Slik åpner den Kansas-baserte advokaten og partneren Don Prophete et innlegg i tidsskriftet The American Lawyer. Prophete er partner i firmaet Constangy, Brooks, Smith & Prophete, et firma med hovedkvarter i Atlanta, men kontorer spredt over hele USA.

I innlegget viser Prophete til at det siden årtusenskiftet har vært et uttalt mål i advokatbransjen å øke mangfoldet, og at såkalte General Councels - juridiske direktører i næringslivet - har skrevet innlegg etter innlegg om hvor dedikert de jobber for å nå dette målet.

Men til ingen nytte, mener han: «Etnisk mangfold i advokatbransjen har stagnert, eller gått betydelig tilbake. Den siste rapporten om antallet svarte, mannlige advokater i advokatfirmaer er alarmerende. (…) Det er så å si ingen svarte menn igjen i advokatfirmaene. Og antallet latinske, asiatiske og «andre» forblir også skrekkelige lavt», skriver Prophete.

Blir ikke hyret

Han bruker seg selv som eksempel, og forteller at han kom til USA som immigrant fra Haiti da han var fem år gammel. Etter jusstudiene jobbet han i flere store advokatfirmaer, i hovedsak med arbeidsrett, og ledet også en arbeidsrettsavdeling i et såkalt Fortune 50-firma.

«Jeg er blitt nominert til alle tenkelige priser innenfor mitt fagområde, og hatt to dusin saker i retten, og vunnet sytti prosent av dem. (…) Jeg har bygget en eksklusiv arbeidsrettspraksis med åttesifret omsetning.»

Men til tross for kjent navn og høy suksessfaktor, blir han forskjellsbehandlet, påpeker han.

«I mine 28 år i yrket, har aldri en eneste juridisk direktør tatt kontakt med meg basert på mitt omdømme, herkomst eller ferdighet, for å hyre meg i en betydelig sak, slik min hvite kolleger opplever», skriver Prophete.

Ytringer om mangfold fra ulike juridiske direktører er bare et uttrykk for noe som er politisk nødvendig å si, men som ikke har noen praktisk betydning, mener han.

«Det kreves null ansvarlighet», skriver han.

«Spør dere selv hvor mange av disse juridiske direktørene som faktisk hyrer minoritetsadvokater i saker som er av stor betydning for dem. Det er veldig få.»

Mangfold-tretthet

«Men hør; jeg og mange andre forstår realitetene i business; at flertallet av in house-beslutningstagerne hyrer inn advokater (fra majoriteten) som de har et personlig forhold til, uten å ta hensyn til rase eller andre forhold. Det henger på greip at man ønsker å jobbe med venner. Det henger også på greip at, basert på tall, at de fleste majoritets-advokater ser ut som dem. Jeg er sikker på at minoritetsadvokater også ville elsket å jobbe med sine svarte og mørke venner, hvis de hadde hatt mulighet til det. Men slik er ikke virkeligheten nå, og slik vil den ikke være i tiden fremover», sier han.

«Jeg, og mange av mine kolleger, foreslår at vi slutter med disse grandiose erklæringene som ikke fører til noen virkelig forbedring. De blir sett på som tomme PR-stunts, blottet for reelle tiltak. De fører bare til en slags mangfold-tretthet, der jeg tror vi er nå.»