Se hvordan du selv kan trene opp stemmen din i vinduet over.

- Mange advokater har kremteproblemer

Stemmecoach Nina Helleland hjelper advokater som vil utvikle stemmen sin. Ifølge henne er det spesielt én uvane mange bør gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Nina Helleland er logoped og driver bedriften Stemmecoaching, som hjelper klienter til å utvikle gode tale- og stemmevaner slik at de kan formidle budskapet sitt på en sterk og naturlig måte.

På kundelisten har hun ofte advokater, og nylig holdt Helleland kurs for advokater i regi av Juristenes utdanningssenter (JUS).

Slik får du en tydeligere stemme

Dette trenger du: En liten glassflaske, et plastrør på cirka 30 cm, litt varmt vann.

· Det anbefales å gjøre en oppvarmende pusteøvelse. Sitt godt på en stol med bena godt plantet ned i gulvet. Slapp av i hofter og i knærne, og begynn å trekke oppmerksomheten til pusten.

· Følg pusten din fra bunnen av magen. På innpust reiser magen seg, på utpust senker den seg. Sitt og følg pusten din, og legg merke til fornemmelser i kroppen. Cirka 15-20 minutter er veldig bra, 5-10 minutter er også bra!

· Fyll en flaske med 4-5 cm varmt vann.

· Reis deg opp. Sørg for at du står godt på gulvet i en god og avspent holdning, og kjenn at du kan slippe til tyngdekraften.

·Sett røret inn forbi tennene, unngå å bite på røret, og slapp av i kjeven idét du lukker munnen rundt røret.

· Start med å blåse bobler og legg merke til pusten. Kjenn at du får tak på utpustmusklene nederst i magen imens du trekker magen inn på utpust. Innpust kommer spontant ved at du slipper magen og pusten til.

· Lag en stemme; en avspent lyd som er naturlig mørk uten at du presser.

· Kjenn at kropp, pust, og stemme blir én og samme handling. Kjenn at du er åpen i bryst og hals mens du gjør det.

· Gjør øvelsen i cirka 5 min, og kjenn på effekten etterpå.

· Du skal deretter prøve å overføre denne pusteteknikken til vanlig stemmebruk. Dette tar tid, men her er det kun øvelse som gjør mester!

Kilde: Nina Helleland

Stressede advokater

Ifølge Helleland, som selv har vært til stede i rettssaler for å lytte til hvordan aktørene bruker stemmen sin, kan mange advokater med fordel utvikle stemmebruken.

– Mange advokater kan bli mye mer oppmerksom på at stemmen faktisk er et viktig instrument. Kanskje har det noe å gjøre med at de ikke helt vil innrømme at de trenger å jobbe med formidlingen sin? Det stresset mange advokater opplever setter seg på stemmen med en gang, sier Helleland.

Som advokat kan mye prating gjennom en lang arbeidsdag være en utfordring.

– På slutten av en dag man for eksempel har vært i retten, kan man gjerne kjenne at stemmen nesten er borte. Dette vil oppleves veldig ubehagelig. Jeg forsøker å lære kursdeltagerne å bruke stemmen på en måte som gjør at de blir mindre slitne, roligere, og mer til stede når de prater, sier Helleland.

Snakk på utpust

Ifølge stemme-coachen er god pust nøkkelen for å lykkes.

– Målet bør hele tiden være å snakke på utpust. Når man klarer dette, kan man kjenne hvor deilig det er, det vil oppleves mye mer rolig enn det motsatte.

Også kroppsholdningen er viktig, enten man står eller sitter, og man bør fokusere på å snakke «fra magen», ikke fra halsen, påpeker hun.

– Det vil hjelpe deg å få en bedre stemme.

Ifølge Helleland er det en ting man aller helst bør unngå når man skal prate: Unødvendig kremting.

– Mange advokater jeg har observert har kremteproblemer, de føler at de hele tidene må kremte før de snakker. Å kremte er en uvane som vil opprettholde irritasjon på stemmen, og noe man absolutt bør unngå – selv om man har slim i halsen. Når man kremter er man med på å produsere slim i halsen, og å skrape bort slimlagene som skal beskytte stemmebåndene, sier Helleland, som heller oppfordrer til å drikke rikelig med vann.

Får ny stemme

De fleste som kommer på kurs får en aha-opplevelse den første timen, ifølge Helleland.

– Etter å ha vært her et par ganger kan du få en stemme som er veldig annerledes enn den du hadde tidligere, men det trenger ikke ha noe med at du kjenner deg uerfaren eller utrygg. Jeg har flere eksempler på folk som sier de blir misforstått grunnet stemmebruk, for eksempel at de høres strenge eller krasse ut, uten at de egentlig er det.

Kursdeltagerne har problemer med alt fra mumle-stemme og hes stemme til en for lys stemme.

– Når du snakker med en stresset stemme, påvirker det relasjonene du får med andre mennesker. Ikke bare i jobbsammenheng, men også privat, sier Helleland.

Powered by Labrador CMS