- At advokatbransjen nå for første gang er representert på denne listen, sier noe om hvor langt vi har kommet, sier Mette Ahlquist. Foto: Privat

Wikborg Rein-topp og legal tech-gründer blant Norges 50 fremste tech-kvinner

Mette Ahlquist fra Wikborg Rein og Merete Nygaard fra Lawbotics ble på Kvinnedagen hedret for å være blant landets fremste teknologi-kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Det er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia, som sammen med ODA-nettverket - som sies å være Nordens ledende møteplass for kvinner i tech - som har laget den eksklusive listen over Norges fremste teknologikvinner akkurat nå.

Se alle vinnerne her!

Statsminister Erna Solberg var til stede på kåringen i NHO-huset i Oslo i formiddag. Å rekruttere kvinner til teknologifaget er viktig, men går for sakte, sa Solberg.

- Skal vi sikre de beste løsningene for fremtiden, kan vi ikke bare rekruttere fra femti prosent av befolkningen. For dette handler faktisk om vår evne til å løse store samfunnsutfordringer, og om Norges konkurranseevne, sa statsminister Solberg.

Samfunnet må gi jenter klar og tydelig beskjed om at teknologifaget er viktig, sa hun.

- Vi trenger alle kloke hoder. Gratulerer til Norges fremste tech-kvinner. Dere er kvalifiserte, motiverte og kunnskapsrike, sa statsministeren.

Statsminister Erna Solberg på scenen med tech-kvinnene i Oslo i formiddag. Foto: Privat

Første gang advokatbransjen er med

Mette Ahlquist er CIO og markeds-, digitaliserings- og kunnskapsdirektør i Wikborg Rein. Hun forteller at det er første gang advokatbransjen er representert i kåringen, som startet i 2017.

- Personlig synes jeg det veldig gøy å komme med på denne listen. Jeg visste ikke hva jeg skulle velge å studere etter videregående, og ramlet litt tilfeldig inn på IT-studier, og senere teknologi og IT som yrkesretning. Det har jeg aldri angret på, sier Ahlquist.

Hun har vært i Wikborg Rein i seks år, og har opplevd store endringer.

- Heldigvis var digitalisering og forretningsutvikling høyt på agendaen hos Wikborg Rein, og jeg fikk en plass i selskapets ledelse. Dermed fikk jeg muligheten til å sikre at digitalisering ble en sentral del av firmaets forretningsstrategi, sier Ahlquist.

Digitalisering handler først og fremst om å endre firmakulturen, understreker hun.

- Det betyr å finne nye effektive måter å jobbe på både i den interne driften av selskapet, i advokatenes arbeidsprosesser, og i hvordan vi samhandler med kundene, sier hun.

Hun oppfordrer unge som liker å skape endring til å satse på teknologi.

- Da er mulighetene mange, sier hun.

To nominasjoner i dag

Legal tech-gründer og tidligere advokat Merete Nygaard var initiativtager til Oslo Legal Hackathon som ble arrangert i fjor. Foto: Henrik Skjevestad

Merete Nygaard, som var advokat i Wiersholm før hun ble gründer og startet Lawbotics, gikk fra arrangement til arrangement i dag. I tillegg til å få en plass på tech-listen, var hun også nominert som en av tre kandidater til tittelen Female Entrepreneur of the Year, en kåring i regi av Innovasjon Norge.

- Det er alltid stas med denne type anerkjennelse, sier Nygaard, som er fornøyd med nominasjonen, selv om tittelen i år ikke gikk til henne, men til Sigrun Syverud, grunnleggeren av Fjong, et selskap som leier ut klær.

Nygaard synes det var veldig gøy at Mette Ahlquist i Wikborg Rein også var på listen over Norges fremste teknologikvinner.

- Det viser at advokatbransjen tar teknologi på alvor. Jeg synes også det var gøy at listen var så bredt sammensatt, og at det ikke bare var de store firmaene som var representert, men også mange gründere, sier Nygaard.

Synlige rollemodeller er viktig for å få flere kvinner interessert i teknologi, mener hun.

Må eksponeres tidlig

Hun tror at en årsak til at jenter i mindre grad enn gutter velger teknologi, kan skyldes at de ikke blir eksponert for teknologi tidlig nok.

- Det er ikke gjort nok for å vekke interessen, noe jeg tror bør skje fra barnehage- og grunnskolenivå. En rapport som ble lagt frem av Innovasjon Norge i dag viste at det er stereotypier og kulturelle normer som gjør at gutter og jenter tenker forskjellig om gründerskap og teknologi, forteller Nygaard.

Nygaard var initiativtager til Oslo Legal Hackaton i fjor, og står også bak møteplassen Oslo Legal Tech Meet Up. Nygaard ble i fjor også kåret til et av landets ledertalenter av BI og Mercuri Urval.

Powered by Labrador CMS