HAN FULGTE GUTTEDRØMMEN

Jobber med fotball, musikk og teknologi – som partner

I 2018 landet Mathias T. Gebremichael advokatbevilling, og i år ble han partner. For den tidligere danseren og hobby-DJ’en var det viktig å finne et arbeidssted hvor han kunne bygge en juridisk karriere basert på egne interesser.

Publisert

Mathias Tadesse Gebremichael er en annerledesadvokat som jobber i et annerledesfirma. Ikke bare fordi han snurrer plater på fritiden under navnet DJ Thew, men også fordi han har valgt å gjøre juridisk karriere ut av sine tre hovedinteresser fra barndommen - musikk, fotball og teknologi - i det lille advokatfirmaet Arktis i et tech start up-fellesskap midt i Oslo sentrum.

For Gebremichael var det viktig å skape en arbeidshverdag drevet av det han selv er genuint opptatt av. Nå aner han et skifte blant jusstudenter og unge jurister, hvor flere ser for seg en advokatkarriere utenfor de tradisjonsrike firmaene.

– Tilbakemeldingene jeg får fra unge jurister og tidligere medstudenter tilsier at det ikke lenger bare er ambisjonen om å jobbe i ett av de største advokatfirmaene som gjelder, og at det er flere som ikke trives så godt der som de hadde forventet. Jeg vil gjerne jobbe med det jeg liker. I Arktis kan jeg være meg selv, og jobbe med ting jeg er interessert i.

Fra hobby til karriere

Under studiene drev Gebremichael en del med dans, spilte fotball og var DJ. Han er barndomsvenn med popduoen Nico & Vinz, og det var deres tidligere manager, Amanuel Kidane, som anbefalte ham å hilse på popduoens daværende advokat, Pedro Fasting. I dag er de to kolleger.

– Du har skapt en karriere av å jobbe med alt du likte å gjøre da du var yngre?

– Hehe, ja, jeg har jo det. Man kan jo gjøre alt med juss, og det er noe unge jurister virkelig bør ta innover seg. Kommende jurister og advokater må være bevisst på at det finnes mange muligheter der ute, så lenge de bare åpner øynene, og ikke låser seg til hva de tror er attraktivt. Da jeg studerte opplevde jeg at juridiske problemstillinger dukket opp i alle livets sammenhenger, og mange dører åpnet seg.

Selv har Gebremichael satset på opphavsrett og varemerke, GDPR, og han jobber også som fotballagent. Sistnevnte vil si at han bistår fotballklubber og spillere ved overganger.

Han har, forholdsvis kort karriere til tross, vært involvert i en rekke kjente produksjoner som «Norske talenter», «Stjernekamp», «The Voice», «Idol» og «Hver gang vi møtes».

Jeg får motivasjon av å sitte i et kreativt miljø som Explorer HQ, hvor folk hele tiden videreutvikler en forretningsidé de brenner for, sier Mathias T. Gebremichael. På fritiden snurrer han plater som DJ Thew. Foto: Privat

Partner på tre år

Istedenfor å begynne i et av de store, tradisjonsrike firmaene, slik mange studenter drømmer om, satset Gebremichael på et lite.

28-åringen startet som fullmektig i 2016, fikk bevilling i 2018 og ble partner i 2019. Firmaet består av totalt tre advokater og tre advokatfullmektiger, og ønsker å ha flat struktur.

– At vi er små har nok mye å si. Vi har fokus på at man skal få ansvar og tillit tidlig. Målet er at man skal kunne bli partner uten at det går så lang tid. Vi vil bli større, men for å bevare den identiteten vi har, vil vi heller ikke være for mange. Vi kommer aldri til å bli hundre advokater, men gjerne rundt femten, eller tjue.

Den kreative advokaten understreker at de fremdeles har en vei igjen å gå for å bli det firmaet de drømmer om å være.

– Selv om selskapet ble stiftet i 2009, anser vi oss fortsatt som en start up. Det betyr i realiteten at vi også har de samme tankene og meningene om vekst, og hele tiden jobber med å finne nye, smarte løsninger for å gjøre ting annerledes. I 2016 var vi tre ansatte og nå er vi seks, så det viser jo at det hvert fall går fremover.

Tenker nytt

Advokatfirmaet Arktis jobber primært med forretningsjus, med spesialisering innenfor nisjeområder som digital teknologi, musikk og underholdningsrett, luftfartsrett, sport og GDPR, samt alminnelig selskapsrett og kontraktsrett.

– Utviklingen i samfunnet, og i bransjen, går i retning av å tilby kompetanse bygget opp av folk med helt ulike erfaringer. Det er ikke bare advokater som kan levere advokattjenester. Automatiserte tjenester kan også dekke enkelte behov. Dette er en utvikling vi ikke er imot, sier Gebremichael.

– Vi er en av initiativtakerne bak det internasjonale tech-nettverket Explorer HQ, som i dag består av over 25 bedrifter og over to hundre mennesker. Her er vi opptatt av å dele ressurser og kunnskap med hverandre. Arktis’ mål er å bli det best integrerte advokat- og konsulentselskapet i tech-bransjen, ved å tilby et solid juridisk fundament som kan gjøre veien til suksess enklere for tech-start ups, fortsetter han.

Gebremichael forteller at Arktis gjerne prøver andre modeller enn det som er «normalen».

– Vi tilbyr alternative prismodeller til timepris, for eksempel skreddersydde fastprisavtaler for å gi kundene bedre forutsigbarhet, og abonnementsløsninger med en månedlig sum. Vi satser på faste klientforhold, og det har vi lyktes med. Vi mener den gjengse advokat er overpriset. Å sende over en ubehandlet avtalemal eller en dokumentmal skal ikke koste klienten fem tusen kroner. Det har i hvert fall jeg vanskeligheter med å rettferdiggjøre for meg selv.

– Må ikke låse seg

– Hva var det viktigste for deg når du skulle starte din egen karriere?

– Tidlig vekstmuligheter og ansvar, samt et godt arbeidsmiljø med dyktige kolleger. Jeg kan ikke gå på jobb hver dag uten å trives med det jeg gjør. At man respekterer hverandre, anerkjenner hverandre og setter pris på hverandre, er utrolig viktig. Samtidig er jeg glad i utfordringer og er glad for å bli tildelt ansvar. Det har vært avgjørende for meg.

Selv tror Gebremichael at han trigges av det kreative, uvisse og uoppdagede.

– Jeg er primært opptatt av å kunne hjelpe folk, og gjøre juridiske tjenester tilgjengelig for dem som kanskje opplever juss som litt fjernt. Kreative aktører i musikkbransjen betaler ikke mest akkurat. Det handler om hvilke verdier man lever etter, hvilken forskjell man vil utgjøre og hva man ønsker å oppnå.

Powered by Labrador CMS