Daniel van Binsbergen mener advokater, som ikke tar teknologiutviklingen på alvor, har misforstått. Foto: Lexoo

Legal tech: Daniel van Binsbergen erstatter de tradisjonelle advokatfirmaene med et globalt advokatnettverk på nett

Den nederlandske innovatøren vil at advokatene skal tjene mer og klientene bruke mindre gjennom nettverket Lexoo. - Vi er en start-til-slutt-løsning, som tilbyr et reelt alternativ til de tradisjonelle advokatfirmaene. Vi erstatter dem rett og slett, sier han.

Hva slags behov er det Lexoo fyller? 

Lexoo gjør at juridiske avdelinger kan gjøre mer med mindre. Gjennom Lexoo får de tilgang til vårt globale nettverk av spesialiserte advokater til omtrent halvparten av prisen. Ved at det ikke er noen partnere eller andre som også skal tjene penger av advokatenes inntekt, tjener advokatene mer mens klientene bruker mindre.

Hva gjør Lexoo spesielt sammenliknet med andre legal tech-bedrifter?

Mange legal tech-bedrifter tilbyr programvare som skal hjelpe advokaten til å bli mer effektiv. Det som gjør Lexoo annerledes, er at vi er en start-til-slutt-løsning, som tilbyr et reelt alternativ til de tradisjonelle advokatfirmaene. Vi erstatter dem rett og slett.

[su_box title="Dette er Lexoo" box_color="#5846ea" title_color="#fefefd"]

En nettplattform der advokater over hele verden kan registrere seg for å få oppdrag.

Grunnlagt i 2014.

Ifølge Lexoo bruker bedrifter over hele Storbritannia nå plattformen til å finne advokater til oppdrag.

Plattformen tilbyr profesjonell assistanse til å matche oppdragsgiver med riktig advokat.

På få dager kan oppdragsgiver sammenligne konkurransedyktige forslag fra gode advokater, ifølge nettsiden.

Les mer her.[/su_box]

Hvorfor valgte du å starte ditt eget firma?

Den korte versjonen er at jeg bestemte meg for å starte Lexoo fordi det løser et problem jeg er lidenskapelig opptatt av. Jeg mener advokater skal ha friheten til å jobbe på egne premisser, når og hvor de vil. Det er det ofte vanskelig å få til i et tradisjonelt firma.

Samtidig registrerte jeg at det var en del klienter som var frustrert over måten mange tradisjonelle advokatbedrifter fakturerer på, så jeg så en mulighet på begge sidene av markedet til å etablere noe helt nytt.

Hvorfor var det ikke et alternativ å innovere innenfor advokatfirmaet du jobbet i tidligere? 

Rådgiver og forfatter Richard Susskind pleier å si at "det er veldig vanskelig å overbevise et rom fullt av millioner om at deres forretningsmodell er ødelagt". Heldigvis er ikke det helt sant lenger, og det er en del bedrifter som investerer, hvert fall litt, i ny teknologi og noen også i legal tech-startups.

Jeg opplever at mange bedrifter synes det er veldig vanskelig å eksperimentere med endringer som kan rokke ved den timebaserte faktureringsmodellen, eller å se bort fra timesfaktuering som den "interne valutaen" og måleverktøyet for suksess blant de ansatte.

Noe liknende skjedde mellom Blockbuster og Netflix i sin tid. Store deler av Blockbusters inntekt kom fra gebyrer ved for sen levering. Når Netflix kom, baserte de sine inntekter på en abonnementsløsning framfor nettopp gebyrer. Blockbuster undersøkte også denne modellen, men selskapet hadde millioninntekter og bestemte seg for å holde seg til "det gode gamle". Nå eksisterer de ikke lenger.

Mange advokatfirmaer står overfor samme type risiko, og det er vanskelig å ta store strategiske avgjørelser - spesielt hvis det potensielt kan føre til inntektstap i en periode. Jeg følte at dersom jeg skulle tilby noe radikalt nytt, og kutte minst halvparten av kostnadene, hadde jeg en bedre mulighet i et miljø hvor det ikke var for mange verdier å "beskytte".

Hvordan var det å gå fra et tradisjonelt advokatfirma til å starte for seg selv og satse på teknologi? 

Det var litt skummelt, men mest moro. Det aller beste er autonomien som følger med det å starte for seg selv; ingen politikk, ingen "gate keeper" som bestemmer, ingen "tillatelse" nødvendig!

Hvordan er det å komme med nye ideer i en industri som i stor grad er basert på veletablerte tradisjoner? 

Å innovere innenfor en tradisjonell sektor er flott fordi det betyr at mulighetene er mange og store. Sammenliknet med andre industrier er det sannsynligvis mer som kan forbedres, så man kan utgjøre en større forskjell.

Samtidig er det jo en årsak til at den juridiske sektoren ikke har utviklet seg så fort. Jeg tror mange advokater er mer risikobevisste enn folk flest, og dermed må man ofte hjelpe advokaten til å komme over frykten ved å prøve noe nytt.

Hva er ditt inntrykk av advokatenes holdning til teknologi? 

Mitt inntrykk er at mange advokater tenker at teknologiutviklingen ikke angår dem, hverken nå eller senere. Det er en misforståelse. Teknologi har endret alle områder for menneskelig interaksjon og jussen er intet unntak.

I lang, lang tid har det eneste alternativet for klienter vært å oppsøke et tradisjonelt advokatfirma og som en konsekvens av det har det ikke vært nødvendig å implementere stort av teknologi for å være konkurransedyktig. Nå har dette derimot endret seg, noe som betyr at utviklingstempoet vil akselerere.

Hva er ditt beste råd til advokater som vil satse på teknologi? 

Mitt beste råd er å komme i gang og bare starte med noe. Mange advokater har en tendens til vente helt til alt er "perfekt" før man satser, men det går ikke innenfor teknologien. Du trenger bare et lite, levedyktig produkt som håndterer en del av et problem før du "går live". Videre kan man finne ut av hva som må forbedres og hva som er neste steg.

Hva det er viktigste du lærte i etableringsprosessen? 

At så fort du går ut av komfortsonen og annonserer høyt at du skal gjøre noe spennende, får man all mulig slags uforventet hjelp. Verden virker til å applaudere mennesker som tør å gjøre noe nytt og annerledes. Jeg skulle selv ønske at jeg hadde turt å satse tidligere!

[su_box title="OM LEGAL TECH-SERIEN:" box_color="#ea9546" title_color="#fefefd"]I denne nettserien intervjuer Advokatbladet advokatfirmaer som er framoverlente i møte med digitalisering og teknologi.

Vi snakker også med bedrifter som lager ulike juridiske verktøy, til bruk både for jurister og ikke-jurister.

Har du et forslag til noen vi burde snakke med? Send gjerne en epost til thea@advokatbladet.no![/su_box]

HILS PÅ:

HVEM: Daniel van Binsbergen

HVA: Det digitale advokatnettverket Lexoo

HVOR: Grunnlegger og CEO, Lexoo

Powered by Labrador CMS