– Vi har satt et helt klart mål om at blant de nye partnerne vi tar opp skal halvparten være kvinner, sa administrerende direktør Trond Morten Lindberg i BDO.

- Ville ikke likt at kona mi tjente bedre enn meg

Gammeldagse holdninger er den viktigste enkeltårsaken til den dårlige kjønnsbalansen i advokatfirmaenes partnerskap. Å dele foreldrepermisjonen likt mellom mødre og fedre, er et viktig skritt på veien, mener BDO-sjef.

TRONDHEIM: Hva kan advokatfirmaene gjøre og hva kan kvinner selv gjøre for å øke andelen kvinnelige partnere? Spørsmålet ble diskutert da Advokatforeningens Kvinneutvalg arrangerte foredrag med påfølgende paneldebatt på Scandic Lerkendal i Trondheim.

I panelet satt blant annet administrerende direktør Trond Morten Lindberg i revisjonsselskapet BDO, et globalt firma med sytti kontorer i Norge som driver med revisjon, regnskap, rådgivning og advokattjenester.

– Jeg ønsker å oppfordre alle våre kvinner til å ta halv fødselspermisjon. Da jeg sa det første gang var det nok noen som trodde at det hadde klikket for meg. Men det betyr samtidig at vi oppfordrer alle våre menn til å gjøre det samme. Da folk skjønte det, var det nok enda flere som trodde at det hadde raknet for meg, sa Lindberg.

Toppsjefen måtte samtidig erkjenne at han innimellom møter seg selv i døren.

– Jeg kan bare se på meg selv; hvordan jeg ville følt det om kona mi hadde en jobb som hun lyktes bedre i enn meg. Jeg ville kanskje ikke likt det. Og det er jo ikke bra! Hvis alle menn, også dagens 40-åringer, skal gå rundt å tenke at de skal ha en bedre jobb enn kona – og det er min tid som skal prioriteres når det oppstår noe uforutsett, får vi ikke gjort noe med dette.

Da selskapet diskuterte saken internt, knøt det seg hos enkelte, forklarte han.

– «Skal han som skal ha sitt tredje barn ta et halvt års permisjon!? Hva pokker er det?». Og jeg merker jo selv at jeg kan være tilbøyelig til å tenke det samme om en av mine viktigste medarbeidere ønsker å ta permisjon i et halvt år. Men om vi skal lykkes, må vi komme denne type holdninger til livs.

BDO har om lag femti ansatte advokater, i tillegg til over 1.300 revisorer, rådgivere og regnskapsførere. Ifølge Lindberg har revisor- og advokatbransjen mange av de samme utfordringene.

– Andelen kvinnelige partnere i BDO i Norge er 16 prosent, mens den er noe over 25 prosent i BDO Advokater. Dette er for dårlig. Jeg er glad jeg ikke får mer kjeft for det enn det jeg får! I advokatbransjen er det eksakt samme trend. Og lite har skjedd på ti år. Selv om seksti prosent av advokatfullmektigene er kvinner, er det bare tjue prosent igjen på partnernivå. Da tror jeg utgangspunktet i både revisjonsbransjen og advokatbransjen er at skjevheten ikke nødvendigvis retter seg opp av seg selv over tid, sa Lindberg, og understrekte at undersøkelser viser at en jevnfordeling faktisk også lønner seg økonomisk.

– Vi vil ikke at kvinnene som kommer opp skal ha en atferd som menn. Vi vil ha kvinner og menn som partnere i vårt selskap fordi de representerer forskjellige ting, og har ulike verdier.

BDO-direktøren pekte på at det fremdeles er mange partnere som ikke ser verdien av et jevnt kjønnsfordelt partnerskap.

– Det aller viktigste, om man faktisk har som mål om å gjøre noe med skjevfordelingen, er å tørre å legge en helhetlig strategi for det.

BDO opplever samme trend som advokatfirmaer; at de mister ansatte fra de er 30 til 36 år, og dette gjelder både kvinner og menn.

– I stedet for å diskutere overtidsmat bør menn for eksempel heller snakke om sin rolle som forelder. Fortell gjerne folk rundt deg at du gleder deg til å dra hjem fordi du skal følge sønnen din på trening. Vi ser at folk sniker seg ut klokken fire - men de tør ikke snakke om det. De holdningene jeg trodde var i ferd med å dø ut, finnes fortsatt. Hvis vi ikke vi begynner snakke om at vi også liker gjøre andre ting enn å jobbe, skjer det lite, fastslo Lindberg.

 

Partner Marianne Kartum i Simonsen Vogt Wiig er opptatt av fleksibilitet.

– Du trenger ikke jobbe døgnet rundt – eller sitte på jobb for å få unna arbeid. Vi må jobbe når vi må, og ta fri når vi har mulighet. Å benytte seg av den fleksibiliteten er utrolig viktig, sa Kartum som selv har sjonglert jobben som advokat med rollen som småbarnsmor.

Selv opplevde hun at hennes krav om å ha mulighet til å gå klokken 16 ble respektert.

– I perioder er det faktisk lov å si fra at du er nødt til å følge opp mer hjemme – og heller jobbe mer senere når du har bedre kapasitet. Da blir det viktig å finne spennende arbeidsoppgaver til vedkommende innenfor arbeidstiden, sa Kartum.

Line Blomlie, salgsekspert og rådgiver for store bedrifter og advokatvirksomheter gjennom selskapet Enablers group, var hentet inn for å gi tilhørerne gode råd for hvordan advokater kan selge inn seg selv.

– Har du satt deg et mål - vil du bli partner? For hvis du ikke har satt deg mål, blir du aldri partner! Du må bestemme deg, hvis ikke du gjør det kan du hende hvor som helst, sa Blomlie.

– Jeg har alltid hatt som policy at jeg må begrunne for meg selv hvorfor jeg eventuelt skal velge å si nei til en utfordring. Da blir det mye vanskeligere å si nei, sa Marit Moen Vik-Langlie, (t.v.). Under paneldebatten satt hun sammen med Trond Morten Lindberg, daglig leder i Næringsforeningen i Trondheimsregionen Berit Rian, og partner i Simonsen Vogt Wiig Marianne Kartum fra Simonsen Vogt Wig i Trondheim og ordstyrer Line Blomlie.
Powered by Labrador CMS