– Det betydde mye for meg at advokater utenfra, som så hvordan partneren behandlet meg, tok kontakt med meg for å fortelle hvor uakseptabel de synes oppførselen hans var, sier den kvinnelige advokaten til Advokatbladet.
– Det betydde mye for meg at advokater utenfra, som så hvordan partneren behandlet meg, tok kontakt med meg for å fortelle hvor uakseptabel de synes oppførselen hans var, sier den kvinnelige advokaten til Advokatbladet.

Kvinnelig advokat varslet om trakassering: - Den enkleste løsningen var å slutte

En ung, kvinnelig advokat sluttet etter det hun hevder var verbal trakassering over tid fra en mannlig partner. Kvinnen forteller at hun  varslet tre ganger, uten at det skal ha fått konsekvenser.

Published

«Er du dum?!», «Jeg er partner, ikke du. Du gjør som jeg sier, når jeg sier det» og «idiot!».

Dette er eksempler på trakasserende adferd som en advokat i slutten av tjueårene hevder hun ble utsatt for mens hun jobbet for PwC.

Advokatbladet ble først tipset om denne saken fra en partner i et annet firma enn PwC, og ikke fra kvinnen selv. I intervju med Advokatbladet bekrefter hun opplysningene redaksjonen har fått. Av hensyn til de involverte er parter og kilder anonymisert.

Trakasseringen skal ha skjedd over en lengre periode på arbeidsplassen, også i møter med kunder, samt i forbindelse med at de to jobbet sammen i en rettssak. Kvinnen hevder at partneren behandlet henne så dårlig at hun valgte å si opp og skifte jobb.

– I ettertid har jeg jo tenkt at jeg burde varslet mer skriftlig. Jeg var i møter med verneombud, nærmeste leder, og partnere. Jeg hadde virkelig trodd at det ville få noen konsekvenser, sier hun.

Advokaten har gitt Advokatbladet tilgang til en støttende e-post hun har fått fra en advokat i et annet firma sm forteller at han var rystet over hvordan partneren behandlet henne.

LES HVA PWC SVARER HER: PwC: - Vi har nulltoleranse mot trakassering

Var redd

Den unge advokaten mener at hun ble behandlet på en nedlatende og sjikanøs måte, og forsøkt ydmyket i andres nærvær, både i kundemøter, i retten og på arbeidsplassen. Hun forteller at hun var redd for å være alene med partneren.

Kvinnen sier at hun varslet om saken i tre møter, i første omgang i et møte med verneombudet i fjor høst, uten at det førte til noen forbedring.

I møte nummer to, som skal ha skjedd i januar i år, skal hun ha tatt opp trakasseringen i møte med verneombudet og to andre partnere.

– Etter andre varslingsrunde hadde vi et oppvaskmøte hvor han nektet for at han behandlet meg dårlig, til tross for flere vitner. Han fikk forbud mot å oppholde seg i enerom med meg fordi jeg var redd, men det ga han blaffen i. Løsningen ble at jeg jobbet mye hjemmefra, sier kvinnen.

Hun forteller at hun opplevde å bli med møtt med forståelse og bekreftelse fra dem hun varslet til om at dette ikke var akseptabel oppførsel, men at forholdene ikke endret seg.

– Det er viktig for meg å forsøke å forebygge at andre opplever det samme. Derfor valgte jeg å varsle, sier den kvinnelige advokaten til Advokatbladet.

Formell varsling

– Etter at rettssaken var ferdig var jeg i møte med partnere og ledelse. Vi ble enige om at dette var en formell varslingssak, og jeg fikk beskjed om at det skulle bli tatt videre.

– Mot slutten av møtet sa jeg at jeg håpet saken ville få konsekvenser for partneren. Da fikk jeg til svar at jeg ikke måtte håpe på for mye, fordi han er partner. Siden har jeg ikke hørt noen ting, sier kvinnen.

Hun gir flere eksempler på det hun skal ha opplevd:

– En gang ble jeg og en assistent nektet å gå fra kontoret fordi han selv skulle hjem til middag, men hadde glemt å skrive et prosesskriv med frist samme kveld. Kort tid etter kjeftet han høylytt under en lunsj med flere andre fordi vi var uenige om et bevis jeg mente vi var pålagt å ha med i prosesskrivet. Jeg fikk beskjed om at min oppgave var å gjøre som han sa. «Heldigvis» kjeftet han på meg foran flere andre. Likevel nektet han senere for at hendelsen hadde funnet sted, sier hun.

Nappet i kappen

I samarbeidet om rettssaken skal partneren ha oppført seg veldig nedlatende, forteller kvinnen.

– Han nappet meg i kappen flere ganger, himlet med øynene, sukket høylytt, ristet på hodet, skar grimaser og var tydelig kritisk til det jeg sa, selv om han selv hadde godkjent og skrevet over halvparten av innholdet, sier hun.

Advokatbladet har snakket med flere personer som har vært vitne til PwC-partnerens behandling av den kvinnelige advokaten i forskjellige settinger. En partner i et annet advokatfirma beskriver behandlingen av kvinnen som «det verste han har sett».

– Jeg synes oppriktig synd på henne. Dette er første gang jeg har reagert og tenkt «hva i alle dager er dette for noe». Det var en uakseptabel «ovenfra og nedad»-holdning, sier han.

En annen forteller at han «aldri har møtt en advokat som oppfører seg så skammelig».

– Det er så uhørt at jeg blir irritert bare jeg snakker om det. Det skal bare ikke skje. Det var helt absurd å se på, sier han.

En tredje person Advokatbladet har snakket med karakteriserer behandlingen som forkastelig og flaut.

– Man skal aldri sparke nedover. Alle som så hvordan han var mot den kvinnelige advokaten fikk sympati med henne.

Alle de tre ovenstående kildene er rause med å rose kvinnen for hennes arbeid som advokat, og mener derfor det er desto viktigere å påpeke det de mener er urimelig oppførsel fra PwC-partneren.

– Jeg vurderte å gi opp hele yrket som følge av behandlingen jeg fikk, sier kvinnen selv.

LES OGSÅ:

Trakassering i advokatbransjen: – Kjenner til flere historier om hvor unge kvinnelige advokater mener de har blitt trakassert av mannlige partnere