– Litteratur gjør ofte sterkt inntrykk på meg, da det åpner opp en verden man selv ikke er i, sier Are Brautaset.
– Litteratur gjør ofte sterkt inntrykk på meg, da det åpner opp en verden man selv ikke er i, sier Are Brautaset.

KULTURTIPSET

Argentinsk tango og «Roms pinjer»

Klassisk musikk, skjønnlitteratur, ballsport og dans. Juridisk direktør i FREYR, Are Brautaset, har en interesse for kultur som favner bredt.

Publisert

– Som student pleide jeg å gå fra lesesalen til Oslo Konserthus, hvor Oslofilharmonien stort sett hadde konserter hver torsdag og fredag. Der solgte de studentbilletter til halv pris av halv pris. På den måten fikk jeg med meg utrolig mange gode konserter gjennom hele studietiden, forteller Brautaset.

Are Brautaset

Hvem: Are Lysnes Brautaset

Tittel: Chief legal officer/Juridisk direktør i FREYR

Arbeidssted: Lysaker

Alder: 52

Sivil status: Gift, tre barn

Spesialisering: Å være in-house advokat

Interessen for klassisk musikk startet tidlig. Han spilte aktivt klarinett i korps fra ung alder, og frem til han selv fikk barn. Det var ikke behov for lang betenkningstid på spørsmål om aktuelle kulturopplevelser han mener leserne bør få med seg.

– Jeg vil anbefale alle å se Oslo-filharmoniens konserter i januar. Særlig vil jeg nevne konserten 26. januar der de spiller stykket Roms pinjer av den italienske komponisten Ottorino Respighi.

Som ihuga entusiast av klassisk musikk, vil Brautaset også trekke frem en plate han alltid kommer tilbake til.

– Hvis jeg er lei av annen musikk, eller føler meg glad eller trist, pleier jeg alltid å komme tilbake til Brahms Klarinettkvintett, med Leif Arne Pedersen og kolleger fra Oslofilharmonien, innspilt på LAWO. Den er verdensklasse.

Sør-Amerikanske rytmer

Det er ikke bare klassisk musikk som fenger. Brautaset har en drøm om å lære seg dans i tangoens hjemland.

– Argentina er et interessant land, som jeg hadde mye kontakt med da jeg jobbet i Equinor. Jeg har alltid hatt en drøm om å lære meg ordentlig argentinsk tango. Jeg har deltatt på noen nybegynnerkurs, men jeg ønsker virkelig å lære med det ordentlig. Man kan reise til hvilken som helst storby i Europa, og finne steder der man kan gå på milonga og danse argentinsk tango.

Chicago Bulls og Bærum Basket

På hjemmebane går mye av tiden til oppfølging av barna, som alle tre spiller basket.

– Et lokalt kulturtips jeg kan gi, er å komme på hjemmekampene til Bærum Basket i Nadderud-hallen. Det er nesten alltid spennende kamper med høy intensitet, hvor det ofte er jevnt helt frem til sluttsignalet går, forteller Brautaset.

Interessen for basketball har også forplantet seg videre til stua og TV-skjermen.

– Den siste serien jeg så var The Last Dance hvor man følger basketlegenden Michael Jordan og hans lag Chicago Bulls i storhetstiden på 80- og 90-tallet. Den handler om idrett, vinnerkultur og lagspill, og vil være spennende også for de som ikke er like interessert i basketball.

Snitch på nattbordet

Skjønnlitteratur er det som gjør mest inntrykk, selv om han ikke leser like mye som før.

– Nå leser jeg en bok som heter Snitch av Arne Svingen, sammen med min yngste datter. Boken belyser hvordan unge nå kan bli frosset ut fullstendig dersom de sier ifra om ting som er ugreit. Det er spennende og nyttig lesning både for ungdommen, men også for ungdomsforeldre, sier han.

Videre vil han trekke frem forfatter Vigdis Hjort, og særlig hennes bok Hjulskift.

Podcast-entusiast

Brautaset er en stor tilhenger av podkast.

– En podkast jeg hører mye på, er The rest is history, der to britiske historikere tar for seg historiske hendelser og personligheter. De hadde blant annet en serie om Winston Churchill som var utrolig god. I oppladningen til fotball-VM og nå underveis benytter de anledningen til å trekke frem historien til alle de ulike landene som deltar.

– Jeg hører også på en som heter Sticky Notes. Det er en podkast der en kjent dirigent analyserer klassiske stykker. Han forteller om historien og viser hvordan komponisten har bygget opp stykkene. Det er litt nerdete, men utrolig fascinerende å høre på.

– Hvem vil du utfordre til neste advokat ut?

– Irmela van der Bijl Mysen som er partner i Vier Advokatfirma. Jeg er spent på å høre hvilke tips hun har å by på.

Powered by Labrador CMS