Jussprofessor ved UiB står fast ved koronatest-nekt

Da Bergen kommune i forrige uke varslet om nye koronatiltak, gikk professor Hans Fredrik Marthinussen ved Det juridiske fakultet i Bergen hardt ut mot myndighetene og det han mente var stadige brudd på smittevernloven.

Det var Rett24 som først omtalte saken.

«Jeg kommer ikke til å teste meg utover de tilfellene hvor det er en straffesanksjonert plikt, og jeg kommer ikke til å bidra til smittesporing. Ikke å oppgi nærkontakter er nemlig ikke straffbart. Det er de lovlige virkemidlene vi har som borgere nå, og de benytter jeg meg av», skrev Marthinussen i et innlegg på sin Facebook-side fredag.

Gjennom pandemien har han flere ganger formidlet sin kritikk mot myndighetenes korona-håndtering via sosiale medier.

- Behov for å forklare standpunktet

Etter fredagens utblåsning har det kokt i kommentarfeltene, og Byrådet i Bergen valgte også å snu i sin opprinnelige beslutning om flere av de varslede omikron-tiltakene.

Marthinussen så seg likevel nødt til å publisere et nytt Facebook-innlegg, for å gi en nærmere forklaring på hvorfor han ikke ønsker å bidra til smittesporing.

«Jeg vet ikke om det er verst å bli idiotforklart av folk man respekterer eller å være dagens helt på ulike konspirasjonsforum på nett. Det er i hvert fall belastende nok til at jeg føler et behov for å forklare standpunktet mitt», innledet han.

- Belastningen har vært høy

Til Rett24 forteller han at den personlige belastningen etter mediestormen har vært høy, men at han står for det han skrev.

– Jeg er ganske medievant, og har stått i store diskusjoner før. Spesielt i forbindelse med pandemien. Men å bli kalt morder og anklaget uaktsomt drap, og få indirekte trusler, det er ganske voldsomt. I tillegg renner det jo inn gratulasjoner fra folk du kanskje ikke har lyst til å identifisere deg med, folk som mener hele Covid er iscenesatt og så videre, sier han til avisen.

Powered by Labrador CMS