- Vi har allerede fått en del henvendelser, sier Mette Yvonne Larsen som nå etablerer et Svolvær-kontor.

Etablerte firmaer satser i Lofoten

- Koronapandemien gjort det enklere å jobbe fra overalt i hele verden, sier Mette Yvonne Larsen som nå starter advokatvirksomhet i Svolvær. Også Kluge har åpnet nytt kontor i den idylliske nordlandsbyen.

Publisert

– Vi er hele tiden på utkikk etter ulike måter å drive business på. Det finnes klienter over hele landet, men omtrent halvparten av advokatene er i Oslo. Samtidig er jeg oppvokst i Svolvær, så tanken er å tilbringe mer tid her oppe kombinert med jobb, forklarer Larsen til Advokatbladet på telefon fra Lofoten.

Der har hun og ektemannen, Johnny Borgan, kjøpt en leilighet til 7,7 millioner kroner, ifølge Lofotposten (saken krever innlogging).

Foreløpig utgjør denne base for oppholdet mens hun er på utkikk etter egne firmalokaler i byen. Å drive næring fra leiligheten er ikke tillatt.

– Vi har god tro på markedet, og har merket lite til svingninger i oppdragsmengden den senere tiden.

– Vi har alt hatt flere saker i Svolvær, hvilket har resultert i mange døgn på Thon hotell. Det er derfor deilig med et sted hvor jeg kan slenge meg på sofaen og lage meg en brødskive eller et speilegg etter en lang dag. Litt mer lavterskel, sier Mette Yvonne Larsen, som er bosatt på Nesodden utenfor Oslo.

Åpner i august

– Vi er et fullfaglig advokatfirma på personkundemarkedet, og opplever å ha en del interessante saker i distriktene som vi ikke har i Oslo, fortsetter Larsen, som til daglig driver advokatvirksomheten Mette Y. Larsen & Co.

Fra før har firmaet en filial i Hammerfest.

– Hele firmaet er veldig positive til den nye satsingen. Til å begynne med kommer vi til å reise opp jevnlig med faste kontordager for å etablere en god dekning. Det er også snakk om å ansette noen fast, dersom behovet blir stort nok til at vi trenger noen her daglig. I første omgang er planen å starte forsiktig i august og ta det derfra.

Udekket rettshjelpsbehov

At stadig flere advokater og advokatfirmaer tør å satse på lokale filialer i distriktene, tror hun er en naturlig utvikling som følge av spesielt to forhold:

– Jeg lærte allerede under min tid i Jussbuss at rettshjelpsdekningen er mye lavere i distriktene enn den bør være. På den ene siden handler det derfor om det rettssøkende publikum, og om å gjennomføre det man har visst – at rettshjelpsbehovet er større enn dekningen, sier Larsen.

– Samtidig har koronapandemien gjort det enklere å jobbe fra overalt i hele verden. Den elektroniske kommunikasjonen er langt bedre, og man er stort sett bare et videomøte unna. Avstandene er dermed langt kortere enn før, uavhengig av hvor man befinner seg rent geografisk. Det tar dessuten bare tre og en halv time å komme seg fra Oslo lufthavn til kontoret i Svolvær.

- Fleksibelt firma

Sondre Loftheim Valaker (30) er senioradvokat i Kluge. Inntil i fjor jobbet han ved firmaets Bergen-kontor i seks år.

– Jeg flyttet opp hit rett før koronaen brøt ut, så nå har jeg vært her i et drøyt år, sier Valaker.

Årsaken til at det ble nettopp Svolvær, var at kjæresten hans hadde fått jobb i Lofoten tingrett.

– Vi prøvde med et avstandsforhold en stund, men fant fort ut at vi helst ville bo sammen hele tiden. Så da spurte jeg sjefen min om det var mulig å få starte her oppe. Heldigvis var firmaet fleksible og sa ja. Det passet godt inn i Kluges strategi om å forsøke å ta markedsandeler i nord. For skal man forsvare å ha et kontor her, må det jo være lønnsomt.

– Nærheten til naturen og mindre logistikk og transport er en av de største fordelene med å jobbe i Lofoten kontra Bergen, sier Sondre Loftheim Valaker

Det at alle ble sendt på hjemmekontor har gjort noe med forståelsen for at dette kan fungere godt, tror han.

– Jeg vil tro at noen nok var skeptisk til om det var mulig å jobbe like effektivt herfra. På grunn av koronaen kom alle litt i samme båt ved å måtte sitte på hjemmekontor, og – heldigvis for meg - skjønte nok flere da at det går faktisk fint an å sitte borte fra hovedkontoret og samtidig være effektiv. Jeg tror nok en del nå ser at ulempen ikke er så stor som det man trodde.

Firmaet har nå en klar ambisjon om å øke antall ansatte i Svolvær fremover, i tråd med økt oppdragsmengde.

Sondre Loftheim Valaker setter stor pris på nærheten til naturen i Lofoten.

– Beholdt relasjonen

Foreløpig er de fleste klienter fra Sør-Norge og tiden i Bergen, men etter oppmerksomhet i lokalpressen har også flere lokale oppdrag begynt å tikke inn.

– Jeg opplever at det fint går an å beholde relasjonen til de i sør, samtidig som den fysiske tilstedeværelsen her i nord gir mulighet for nye klienter, sier Valaker.

Han er spesialisert innen selskapsrett, kontraktsrett og immaterialrett, og har næringsdrivende aktører innen blant annet bygg og anlegg, fiske, og teknologi.

– Den største forskjellen er nok definitivt at jeg her ikke sitter sammen med noen kolleger i samme firma, og jeg savner litt å være en del av et større advokatmiljø. Heldigvis har jeg kontor sammen med noen andre der jeg får min del av det sosiale ved kaffemaskinen og felles lunsjer. Samtidig opplever jeg det som en god erfaring å måtte til å skaffe klienter på egenhånd på et nytt sted.

Powered by Labrador CMS