Justisminister Emilie Enger Mehl.

Justisministeren vil ta grep for å styrke tilsynsordningen i kriminalomsorgen

Justiskomitemedlem Andreas Sjalg Unneland (SV) etterlyser en proposisjon med forslag til nye regler om tilsynsråd for kriminalomsorgen, og viser til at dagens tilsynsordning over tid er blitt kritisert fra flere hold.

I midten av februar sendte Andreas Sjalg Unneland (Sv) følgende spørsmål til Justis- og Beredskapsdepartementet: Når kommer Justis- og beredskapsdepartementets proposisjon med forslag til nye regler om tilsynsråd for kriminalomsorgen?

Bakgrunnen for etterlysningen er at det over tid skal være fremsatt kritikk mot hvordan tilsynsrådene fungerer.

- I en uttalelse fra mars 2013 påpeker Sivilombudet blant annet at tilsynsrådene har et uklart mandat og for dårlig opplæring, og at det synes å være forskjeller mellom de ulike tilsynsrådenes praksis som ikke er saklig begrunnet. Lignende kritikk har også blitt fremmet av rettshjelpsorganisasjoner som jobber opp mot kriminalomsorgen, som Jussbuss, JURK og Wayback, skriver Unneland.

Han mener kritikken tyder på at det er behov for å forsterke tilsynsordningen, for å sikre at det føres effektivt tilsyn i norske fengsler.

Jussbuss etterlyser reform

Også Jussbuss har uttrykt misnøye med tilsynsordningen slik den er i dag. Bjørn Winquist i fengselsgruppa mener mangler ved ordningen har vært en kjensgjerning over lengre tid.

– Mange innsatte og rettshjelptiltak som jobber med rettigheter i fengsel har mistet tiltro til ordningen. Vi erfarer at innsatte opplever tilsynsrådene som fraværende, vanskelig å kontakte og sjeldent tilstede i fengsel. Ordningen må reformeres, og for hver dag dette arbeidet utsettes på grunn av somling, svekkes de innsattes rettssikkerhet, sier Winquist.

Bjørn Winquist i Jussbuss.

Han etterlyser en fortgang i den politiske prosessen for å sikre nye og bedre tilsynsråd.

– Det må inngå i en større offentlig debatt for å bedre soningsforholdene i norske fengsler. Dagens tilsynsråd har ikke noe klart mandat, regelverk, ressurser eller kompetanse til å sikre et systematisk og jevnlig tilsyn, mener han.

Justisministeren svarer: - Betydelige svakheter

I sitt svar til Unneland påpeker justisminister Emilie Enger Mehl at det jobbes med forslag til nye regler for tilsynsrådsordningen.

- Det er betydelige svakheter ved dagens ordning. Det er behov for å ta flere grep for å styrke tilsynsordningen, og jeg tar sikte på å legge fram en lovproposisjon for Stortinget i løpet av 2022, skriver Mehl.

Powered by Labrador CMS