Henrik Asheim (H) får en god klem av partikollega Peter Frølich (H). Foto: Thea N. Dahl
Den nye regjeringen samlet på Slottsplassen i formiddag. Foto: Thea N. Dahl
Stortingsrepresentant Peter Frølich ventet i kø på Slottsplassen for å dele ut blomster til nyutnevnt justisminister Monica Mæland. Foto: Nina Schmidt
Iselin Nybø (V) er ny næringsminister, Henrik Asheim (H) er ny minister for høyere utdanning, Sveinung Rotevatn (V) er ny klima- og miljøminister og Abid Raja (V) er ny kultutminister. Foto: Thea N. Dahl
Statsråd Monica Mæland overtar styret av Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Thea N. Dahl

Vil ha større fokus utenfor politisektoren

Advokatene kommer til å merke at Høyre har tatt over Justis- og beredskapsdepartementet, slår Peter Frølich, Høyres justispolitiske talsmann fast.

Publisert Sist oppdatert

Advokatbladet møtte en strålende fornøyd Peter Frølich på Slottsplassen i formiddag. Frølich, som er andre nestleder i Justiskomiteen, stod sammen med en lang rekke andre klar med blomster for å gratulere den nyutnevnte regjeringen, og Monica Mæland med jobben som justisminister.

Monica Mæland (51)

Ny justisminister fra 24.januar 2020.

Har sittet i Solberg-regjeringen fra start, både som næringsminister og kommunalminister.

Opprinnelig fra Arendal. Utdannet ved UiB og UiO.

Var advokat fra 1994 til 1999 i advokatfellesskapet Drevland i Bergen.

Har også vært leder av byrådet i Bergen, og har hatt en rekke styreverv.

- Dette er fantastiske nyheter. Det er så viktig at vi får en jurist som justisminister, og en person som har bevist at hun har evne til å administrere. Dette er en sektor som trenger en ordentlig administrator, og en som er handlekraftig, og det har vi fått i Monica, sier Frølich til Advokatbladet.

Han tror at advokater vil merke en endring med Høyre ved roret i Justis- og beredskapsdepartementet.

- Jeg vil tror at sektoren nok vil merke et skifte, ja. Det er ikke til å legge skjul på at de ulike partiene har sine prioriteringer, og Høyre har lange tradisjoner som et rettsstatsparti. Utstyr til politi, og den delen av justissektoren, er viktig, men det er også andre sider som fortjener litt mer oppmerksomhet. Det tror jeg Høyre vil ivareta, sier Frølich.

Advokatlov prioritert

Å legge frem advokatloven for Stortinget er typisk en ting som vil stå øverst på gjøre-listen, fremholder han.

- I alle fall fra Justiskomiteens side og Høyre på Stortingets side, men jeg er helt sikker på at dette er et synspunkt som statsråden deler. Det er på høy tid at vi får landet den loven.

Mens Justisdepartementet under Frps ledelse har fokusert mye på å styrke politiet, vil Høyre fokusere bredere, fremholder Frølich.

- Også domstolens struktur og andre viktige justissaker som har havnet litt i skyggen av de store politispørsmålene vil det bli fokus på, sier Frølich.

Dette er de ny statssekretærene

Statssekretær Lars Jacob Hiim følger Monica Mæland fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet og er utnevnt til ny statsekretær for den ferske justisministeren.

Thor Kleppen Sættem, som også har vært statssekretær under Jøran Kallmyr, forblir i Justis- og beredskapsdepartementet og er utnevnt til statssekretær for Mæland.

Powered by Labrador CMS