Jill Berglund og Bjørn-Ivar Bendiksen.

INTERNASJONALISERINGEN

– Man kan nok stille spørsmål om forutberegneligheten for næringslivsaktører 

- Det kan være vanskeligere for flere aktører å forstå sin egen rettsstilling og hvilke krav de er underlagt til enhver tid, sier special counsel Jill Berglund og partner Bjørn-Ivar Bendiksen ved SANDS i Tromsø. 

Publisert

Special counsel Jill Berglund og partner Bjørn-Ivar Bendiksen ved SANDS kontor i Tromsø bistår regionale og nasjonale bedrifter, og har også flere internasjonale klienter. 

De erfarer at norske klienter viser større interesse for internasjonale krav knyttet til bærekraft, EUs Green Deal og ESG, altså miljø-, sosiale- og forretningsetiske forhold, og at det ofte oppstår spørsmål om tolkning av norsk lovgivning opp mot overordnede forpliktelsene som følger blant annet av EMK.

– Vår kjernekompetanse kan sies å være et speilbilde av de store næringene i Nord-Norge: Fiskeri og havbruk, entreprise og eiendom, arbeidsliv, turisme og handel, forteller de to.

Mens Jill Berglund i hovedsak jobber med transaksjoner, oppkjøp og fusjoner, er Bjørn-Ivar Bendiksen spesialist innen fiskeri- og havbruksrett.

- Vanskelig for de mindre kontorene

De to advokatene, som begge er fra Vesterålen, tror det kan være ganske vanskelig for mindre kontorer å henge med på utviklingen i EU-regelverket og andre internasjonale krav.

EUs taksonomi

  • «Taksonomien for bærekraftig økonomisk aktivitet er et klassifiseringssystem som skal legge til rette for at finansmarkedene kanaliserer kapital til lønnsomme bærekraftige aktiviteter og prosjekter», forklarer regjeringen på sine nettsider.
  • En ny lov om bærekraftig finans som gjennomfører taksonomiforordningen i norsk rett trådte i kraft 1. januar 2023.

 

– I SANDS har vi mulighet til å spesialisere oss, og har flere faggrupper som møtes jevnlig, slik at advokatene kan holde seg á jour på regelverket. Jeg har selv holdt foredrag om EUs taksonomi, forteller Jill Berglund.

– Taksonomi og ESG er ikke så enkelt tilgjengelig. Klientene har spørsmål om hvordan de skal rapportere, og hvor de skal begynne. Mitt inntrykk er at mange er innforstått med, og positive til å drifte med bærekraftig og i tråd med nye krav. De ønsker å finne operative løsninger. At energimerket vil bli et viktig verdipapir fremover, er det for eksempel flere eiendomsaktører som forstår, sier hun,

Hyppig regeltilførsel

Hun mener at det kan være vanskeligere for flere aktører å forstå sin egen rettsstilling og hvilke krav de er underlagt til enhver tid i dag, enn for ti år siden.

– Store aktører har den fordelen at de har ressurser til å fange opp hva som skjer, blant annet ved å ansette egne ressurser, eller kjøpe rådgivertjenester, sier hun.

– Løsninger på kompleksitet er på mange måter vårt produkt, om du vil, legger Bjørn-Ivar Bendiksen til.

– EMK har mye bra for seg, men generelt kan man si at det er en litt annen regeltradisjon, med tekstrike forordninger og reguleringer, sier Bjørn-Ivar Bendiksen.

– Internasjonaliseringen er en av flere faktorer som har gjort det rettslige landskapet stadig mer komplekst, og bidratt til spesialiseringen innen forretningsjuridisk rådgivning. Innen fiskeri- og havbruksnæringen har vi ganske overordnede lover, med utstrakt bruk av forskrifter og enkeltvedtak. Så det blir hyppig regeltilførsel og endringer. Dette blir det stadig mer av, og så kommer internasjonaliseringen i tillegg, sier han.

Hans avdeling bistår blant annet fiskebåtredere, fiskeindustri, oppdrettere og leverandørnæringene til disse.

Objektivt straffansvar

– Vi har traktatforpliktelser - som EMK - og det oppstår ofte problemstillinger knyttet til sanksjoner mot fiskere og havbruksnæringen, der det kan stilles spørsmål om norsk lovgivning er i samsvar med våre internasjonale forpliktelser, sier Bendiksen.

– For eksempel har EMK sterke begrensninger i å ilegge sanksjoner på objektivt grunnlag. Men i akvakulturlovens bestemmelser om overtredelsesgebyrer, står det at et foretak kan ilegges forelegg uten skyld.

En høyesterettsdom fra 2021 (HR-2021-797-A) konkluderte med at det objektive ansvaret for foretaksstraff er i strid med menneskerettighetene.

– Vi sitter ikke og følger med på Eurolex til daglig, men holder oss oppdaterte på hva som kommer fra bransjeorganisasjoner, på lovgivningsprosesser og avgjørelser fra internasjonale domstoler, sier Jill Berglund og Bjørn-Ivar Bendiksen.

– Fiskerimyndighetene har etter høyesterettsdommen sagt at det inntil videre skal gjøres en skyldvurdering, tross akvakulturlovens ordlyd. Vi har norske klienter der vi har argumentert langs disse linjene.

- Kommer inn bakveien

For fiskeri- og oppdrettsnæringene kommer også EØS-forpliktelser ofte inn, forteller Bendiksen.

– Vanndirektivet innfører miljøkrav av betydning ved akvakulturetablering, og så kommer dyrehelseforordningen som setter rammer for oppdrettsnæringen. Alt dette kommer fra traktater vi har bundet oss til, som må inkorporeres.

Som advokat har man ikke noe annet valg enn å holde seg oppdatert, mener han.

– Man kan nok stille spørsmål om forutberegneligheten for næringslivsaktører, og den samfunnsmessige betydningen. Men verden blir stadig mer kompleks, og både næringslivet og vi som rådgivere må bare forholde oss til utviklingen, sier Bendiksen.

– Fiskeri og havbruk er også eksportrettede næringer som opererer i et globalt marked. Det kan sies å være noe positivt ved at reguleringer som gjelder i Norge, også gjelder i stor grad ellers. Men det blir jo komplisert, også for rettssikkerheten, når lovgivning og regler kommer inn bakveien. Så for næringsaktører, spesielt de små, er det nok vanskelig å vite hvordan landskapet ser ut til enhver tid.

SANDS i Tromsø

  • 18 advokater i staben. Fem nyansatte bare det siste året.
  • Nord-Norges største forretningsjuridiske miljø.
  • Åpnet i 2002.
  • Vokser innenfor alle sine satsningsområder, som er kommersielle kontrakter, prosedyre, entrepriserett og fast eiendom, fiskeri- og havbruksrett, selskapsrett og transaksjoner, arbeidsrett og offentlige anskaffelser. 
  • SANDS har kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim, Tønsberg, Ålesund og Tromsø.
Powered by Labrador CMS