Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til IBA-forsamlingen på Miami Beach Convention Center via video fra Ukraina.

IBA-KONFERANSEN 2022

Ukrainas president med klar beskjed til det internasjonale advokatsamfunnet på IBA-konferansen i Miami

– Vær aktive! Sammen kan vi sørge for at enhver krigsforbrytelse blir etterforsket, og at enhver krigsforbryter stilles for retten, sa den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj til advokatene under åpningsseremonien på verdens største advokatkonferanse.

Publisert Sist oppdatert

MIAMI: Fra Gangnam Style i 2019 til latinamerikansk salsa i 2022: Midt på Miami Beach, på tuppen av Floridas solkyst, myldret over fem tusen advokater fra mer enn 130 land til da den storslåtte IBA-konferansen endelig ble åpnet søndag kveld.

Selv om gjensynsgleden for mange var stor da verdens største advokatkonferanse fikk sitt startskudd på Miami Beach Convention Center i år, var det likevel den dystre realiteten som preger Øst-Europa som ble det bærende temaet under åpningsseremonien.

Konferansen arrangeres årlig av International Bar Association (IBA), og i år har over fem tusen advokater tatt turen til Miami Beach.

– Hundrevis av ukrainske byer er ødelagte og millioner av ukrainere lider enorme tap som følge av den russiske invasjonen av Ukraina. Ved hjelp av heroisk innsats fra alle som står ved vår side i denne krigen, gjør vi alt vi kan for å beskytte folket og for å gjenopprette freden, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til forsamlingen.

Han trakk frem advokatene som en viktig brikke i arbeidet for å stoppe krigen, og for å plassere ansvaret for krigshandlingene der det hører hjemme.

– Advokatene vil sørge for at alle de som er skyldige i terrorforbrytelser vil bli dømt og for at det økonomiske ansvaret for all den skade Ukraina har lidt skal pålegges Russland. Sammen skal vi sørge for at loven er effektiv, understreket han.

Oppfordret til global innsats fra advokatene

Arbeidet med å etablere en spesialdomstol som skal straffe Russland for krigsforbrytelsene begått mot Ukraina, er allerede i gang, fortalte Zelenskyj.

– I tillegg samarbeider vi allerede med Den Internasjonale Straffedomstolen (ICJ), USA og en rekke europeiske land om utviklingen av en spesiell kompensasjonsmekanisme som skal sikre konfiskering av russiske aktiva som kompensasjon for de tap som er forårsaket ved invasjonen av Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med klare oppfordringer til den internasjonale advokatstanden.

Vi inviterer dere til å delta i dette arbeidet, som en mulighet for hver og en av dere til å hjelpe mennesker som har blitt uskyldige ofre, sa Zelenskyj direkte henvendt til den internasjonale advokatstanden.

– Ved å bidra kan dere bli en del av den globale innsatsen for å etablere og vise den kraften som ligger i folkeretten. Kanskje det er navnene til dere i denne salen som vil bli innskrevet i historiebøkene som bidragsytere til beskyttelsen av frihet og fred – for alle mennesker i alle land, avsluttet han.

Ukrainske advokater hedret med pris

IBA-president Sternford Moyo benyttet samtidig anledningen å hedre de ukrainske advokatenes arbeid i tiden som har fulgt etter den russiske invasjonen.

- Rettssikkerheten i Ukraina er under kraftig press, og vi har jobbet tett med våre ukrainske kollegaer for å skape et rammeverk for et system som skal stille de som står bak disse krigshandlingene til ansvar, sa han.

IBA-president Sternford Moyo.

Selv om Moyo understreket at heder og skryt ikke ville kompensere for den innsatsen som ligger bak arbeidet til de ukrainske advokatene, ønsket han likevel, på vegne av IBA, å utdele en pris til de to ukrainske advokatforeningene.

Opp på scenen kom president Anna Ogrenchuk i Ukrainian Bar Association og visepresident Valentyn Gvozdiy i Ukrainian National Bar Association.

– Tusen takk for at dere står med Ukraina: For hver pro bono-time dere har brukt på vår sak, og for hvert trygge hjem dere har gitt til vårt folk. Sammen har vi hjulpet tusenvis av ukrainere med juridisk bistand og gjort et omfattende arbeid for å gjenopprette rettssikkerheten i Ukraina. Likevel gjenstår viktige utfordringer: Nå er det på tide å bryte kjeden av forbrytelser og straffrihet, sa Ogrenchuk fra scenen.

IBA-president Moyo hedret president Anna Ogrenchuk i Ukrainian Bar Association (i midten) og visepresident Valentyn Gvozdiy i Ukrainian National Bar Association (til venstre) med pris under åpningsseremonien.

Må jobbe internasjonalt for suksess

Selv om årets konferanse fikk et alvorspreget startskudd på Miami Beach, kunne en stolt IBA-president likevel fortelle om et fullspekket program for de fem kommende dagene, med over to hundre faglige og sosiale sesjoner fordelt gjennom uka.

– Konferansen er en unik mulighet for oss alle til å utvide kompetansen vår, til å «networke» med internasjonale kollegaer, lage nye relasjoner og pleie de eksisterende. For å bli en suksessfull advokat må du komme deg utenfor dine egne landegrenser, understreket Moyo.

Også en rekke norske advokater har tatt turen til Miami denne uka. Thommessen, BAHR, Arntzen De Besche, Wiersholm, Selmer, Simonsen Vogt Wiig, Haavind og Kvale er blant firmaene som har sørget for norsk representasjon på konferansen.

Advokat Berit Reiss-Andersen under åpningsseremonien på Miami Beach.
Powered by Labrador CMS