Kultur og ukultur i advokatfirmaenes partnerskap ble diskutert under en seanse på IBA-konferansen i Sydney. I panelet satt blant annet (f.v.) Cecilia Mairal fra Marval O’Farrell & Mairal i Buenos Aires, Ulrike Naumann fra Bowmans i Johannesburg, og Jan Dernestam i Mannheimer Swartling i Stockholm.

- Spark drittsekkene som tjener gode penger

Advokatfirmaer bør kvitte seg med en suksessrik partner som handler på tvers av firmaets etiske retningslinjer. – Smertefull, men nødvendig prosess, sier partner Ulrike Naumann.

SYDNEY: For tre år siden valgte advokatfirmaet Bowmans fra Johannesburg å hente inn internasjonal konsulent-bistand for å se på selskapets organisering. Årsaken var at stadig flere internasjonale firmaer var kommet inn på det sørafrikanske markedet, og Bowmans måtte holde tritt med konkurransen. Via undersøkelsene kom det frem at firmaet også burde vurdere partner-strukturen – og hvordan det sto til med selskapets kultur.

– Den gang var vi organisert som et slags anarki, og tjente gode penger. Spørsmålet var om en slik organisering var bærekraftig for fremtiden, sa Ulrike Naumann, advokat og leder av firmaets finansavdeling, under en seanse på IBA-konferansen i Sydney som omhandlet kultur i advokatfirmaenes partnerskap.

Undersøkelsene konsulentene gjorde, viste at ikke alle partnerne i selskapet opptrådte etter boken.

– Vi hadde den gangen en partner som var ekstremt suksessfull, og derfor også godt likt, men som stadig handlet på tvers av våre verdier. Det var smertefullt og en vanskelig prosess å be ham gå, men sett i ettertid en helt riktig avgjørelse, sa Neumann.

Fikk du med deg disse sakene fra IBA-konferansen?:

Mange prestasjonsbonuser har vist seg å feile på lang sikt

- Vi må alle stå opp for rettssikkerheten

Advokat-utfordringer verden over

En advokat som tok ordet under IBA-seansen, påpekte at han har sett flere eksempler på advokatfirmaer som ikke går så drastisk til verks.

– Jeg ser stadig i min virksomhet firmaer som ser mellom fingrene på advokater de vet opptrer dysfunksjonelt. De burde heller behandle dårlig oppførsel slik Naumann beskrev det. Det er lett å la kommersielle interesser gå foran. Ikke gjør det! Vær heller streng, og bli kvitt drittsekkene, oppfordret advokaten.

Han fikk støtte av svenske Jan Dernestam, managing partner i Nordens største advokatfirma, Mannheimer Swartling.

– I vårt firma vil vi beholde stjernene, men ikke primadonnaene. Det handler om å oppføre seg ordentlig overfor de ansatte, sa Dernestam, og tilla;

– Det kan være fristende å beholde en partner som tjener masse, men oppfører seg dårlig. På lengre sikt vil du likevel trolig tjene mer på å kvitte deg med vedkommende med en gang, sa han.

Mannheimer Swartling bruker mye ressurser på å forsikre seg om at de henter de riktige ansatte som passer inn i firmaet, ifølge Dernestam.

– For oss er det ekstremt viktig å ha en kultur der alle våger å si sin mening. Jeg elsker når yngre advokater kommer inn på kontoret mitt og spør «Hvorfor gjør vi det slik, burde vi ikke gjøre det sånn?». Ofte innser jeg at de har rett, sa Dernestam.

 

Powered by Labrador CMS