BAHR-partnerne Morten Smørdal, Richard Sjøqvist, Øystein Guvåg, Rolf Johan Ringdal og Lars Kristian Sande inviterte til frokost i Casina Valadier

IBA-topp: - Advokater må gjøre alt for å bevare rettssikkerheten

Flere av Norges ledende advokatkontorer inviterer til egne arrangementer under årets IBA-konferanse i Roma. På åpningsseremonien understreket IBA-president Martin Šolc at advokater har et spesielt ansvar for å opplyse resten av befolkningen i en tid der rettsstatlige verdier er under press.

- Vi må gjøre alt vi kan for å bevare rettssikkerheten. Ikke fordi det er det som er grunnen til å drive som advokat, eller fordi det er det vi lærte på skolen, men fordi vi som utøvere av loven ofte forstår bedre enn andre når lovene blir undertrykt og glemt. Da faller samfunnet under for styrer med ukontrollerbare enkeltpersoner med sterke interesser - og til slutt diktatorer, sa Šolc i sin åpningstale på IBA-konferansen.

IBA Annual conference, som i år arrangeres i Roma, samler mer enn seks tusen advokater fra hele verden, hvorav en rekke norske.

Se bildeserie fra da tre av de norske foredragsholderne holdt sine innlegg, og fra BAHRs frokost-arrangement lenger ned i saken.

- Rettssystemet og rettsikkerhet kan sees på som motsatsen til dagens populistiske bevegelser. Slike fremhever betydningen av aktivt å forsvare loven, tilla Šolc.

Lanserer kampanje

Høyrepopulistiske partier og styrer er på full fart fremover, også i land der man tidligere har kunnet ta rettsikkerheten for gitt, inkludert Polen og Ungarn - og IBA-presidentens hjemland, Tsjekkia, fremholdt han.

IBA lanserer nå en kampanje med korte video-snutter der budskapet er “Look after the rule of law and it will look after you”. Så langt er det laget åtte ulike filmer.

- Vi kaller det rettssikkerhets-filmer. Målet er å vise at hvis vi alle ikke tar vare på loven, og ikke ser på det som ett av de viktigste kjennetegnene på samfunnet vårt, vil beskyttelsen vi som enkeltpersoner har fra loven bli uthulet, og til slutt slutte å eksistere, advarte Šolc.

Etter åpningsseremonien startet de faglige seansene i Roma Convention Center. I alt skal det i løpet av fem dager avholdes mer enn to hundre faglige seanser.

Frokostmøte i vakkert palass

Norske advokater gjør seg gjeldende på årets IBA-konferanse som foredragsholdere og paneldeltagere. Advokat Siri Teigum fra Thommessen og advokat Morten Aaserud fra Wilh. Wilhelmsen-gruppen diskuterte blant annet konkurransesituasjonen i shipping-bransjen. Preben Willoch, medlem i IBAs Olje- og gassretts gruppe, satt i et panel som blant annet diskuterte energibehovet i Afrika.

For mange norske forretningsadvokater er IBA-konferansen en arena for å treffe internasjonale kolleger og samarbeidspartnere. Advokatfirmaet BAHR arrangerte sin tradisjonsrike frokost i vakre Casina Valadier, der terrassen byr på nydelig utsikt over Roma.

Her er bilder fra konferansens første dager.

[gallery size="full" columns="1" ids="17274,17276,17275,17277,17280,17278,17282,17283"]

Tjekkiske Martin Solc er president i den internasjonale advokatforeningen, IBA, og holdt åpningstalen mandag. Foto: Courtesy of the International Bar Association
Advokater fra hele verden over er samlet i Roma denne uken. Her fr åpningsseremonien mandag morgen. Foto: Courtesy of the IBA
Powered by Labrador CMS