Advokatene fikk servert ekte sørkoreansk k-pop, eller spenstig dans med catchy popmusikk, om du vil, da IBA-konferansen startet søndag.

IBA-konferansen i Seoul åpnet med gangnam-style: - Håper den internasjonale advokatstanden vil stå sammen med oss for varig fred i Korea

En bekymring om svekket rettssikkerhet i flere land, og et håp om større stabilitet mellom Nord- og Sør Korea, ble avløst av fengende k-pop på åpningsdagen av verdens største advokatkonferanse.

Publisert Sist oppdatert
Sør Koreas president Moon Jae-In ønsket advokatene velkommen til landet.

SEOUL: - Jeg håper Sør-Korea kan bidra til fred på Korea-halvøya. Ikke med makt, men ved lov, og samtykke, sa den sørkoreanske presidenten Moon Jae-In da han talte via videolink til delegatene under åpningsseremonien for IBA Annual Conference, som i år avholdes i Seoul.

Konferansen i regi av International Bar Association (IBA) arrangeres årlig, og har i år påmeldt advokater fra 131 land som er samlet for faglige oppdateringer, mottagelser - og kanskje først og fremst en-til-en-møter med andre advokater.

Ble arrestert

Moon Jae-In har har selv erfaring som menneskerettighetsadvokat.

- Jeg håper IBA og advokatene vil stå sammen med oss på vår reise mot nedbygging av atomvåpen, og for permanent fred på den koreanske halvøya, sa Moon.

Ordfører i Seoul, Park Won-soon, også han advokat av yrke, ønsket så delegatene velkommen til byen.

Park Won Soon har bred erfaring som advokat, og vært ordfører i Seoul siden oktober 2011.

- Gjennom Koreas historie har loven blitt brukt urettferdig, og blitt misbrukt av maktmennesker som et middel for å ty til vold. Under diktaturet krenket regjeringen menneskerettighetene gjennom bruk av tortur, manipulering av bevis, og det skjedde flere mistenkelige dødsfall, sa Park.

IBA-president Horacio Bernandes Veto.

Han opplevde å bli fengslet, da han på 70-tallet protesterte mot Koreas diktatorregime.

- Jeg husker at jeg hadde en date den dagen jeg ble arrestert, og var desperat etter å få ringte henne, og sagt at jeg ikke kunne komme, tilla Park.

Han tilførte så at han nå har god nytte av sin bakgrunn som menneskerettighetsadvokat i sitt virke som ordfører i Seoul. Via en online-plattform Park har lansert kan innbyggerne i byen si sin mening om byens politikk.

Koreansk bbq på menyen under IBA-åpningen søndag kveld.

Svekket rettssikkehet

IBA-president Horacio Bernandes Veto fra Brasil vektla at man aldri kan ta rettssikkerheten for gitt, og nevnte at den nå er svekket i land man ikke trodde dette kunne skje. Trolig tenkte Veto på land som eksempelvis Polen og Tyrkia.

Etter åpningen var det tid for velkomstfest for delegatene på det som altså er verdens største årlige advokatkonferanse.

På festen, som i år ble arrangert i samme kongresslokale som fagsekvensene skal finne sted resten av uken, fikk advokatene smake på sør-koreansk grillmat- og et innblikk i landets sterke popkultur.

Og da en av de lokale k-pop-gruppene gjorde en coverversjon av den sørkoreanske super-hiten «Gangnam style» som tok verden med storm i 2012, ble det både allsang, og tilløp til dansing blant advokatene. Sangen omhandler livet i Seoul-bydelen Gangnam, og var i flere år verdens mest sette musikkvideo med over 2 milliarder visninger på Youtube.

En rekke talentfulle k-popband bidro til underholdningen under velkomstfesten på årets IBA-konferanse. K-pop er sørkoreas egen musikksjanger.

Det faglige programmet av IBA-konferansen starter mandag morgen, og flere norske advokater skal bidra som foredragsholdere. Mer enn 5000 delegater er påmeldt konferansen. I tillegg kommer advokater som er i byen uten å melde seg på selve konferansen. Om lag 60 norske topp-advokater er også på plass i den sør-koreanske hovedstaden.

Flere av firmaene har også egne arrangementer for sine kontakter. Først ut i år var Thommessen.

Thommessen og partnerne Ellen Heyerdahl, Hans Haugstad, Henrik Hagberg og Lars Eirik Gåseide Røsås inviterte søndag sine internasjonale advokat-kontakter til å bli med på en guidet utflukt til grensen mot Nord Korea.
Powered by Labrador CMS