Tsjekkiske Martin Šolc har vært leder av IBA siden årsskiftet. Under åpningsseremonien i Sydney søndag, kom han med en klar oppfordring til verdens advokater. Foto: International Bar Association©

IBA 2017 åpnet søndag: - Vi må alle stå opp for rettssikkerheten!

IBAs leder Martin Šolc mener advokater har et felles ansvar for å sikre verdens rettssikkerhet - og fjerne inntrykket mange har av advokatstanden som grådige, og mest opptatt av egen suksess.

SYDNEY: Det sa den tjsekkiske IBA-toppen da International Bar Association (IBA) åpnet sin årlige konferanse søndag formiddag norsk tid i Sydney Convention Centre.

- Kan du gjøre noe bra for å endre ryktet vårt, bør du gjøre det. Og da tenker jeg ikke på å engasjere en pr-rådgiver, tilla Šolc.

Om lag 4000 advokater, fra 128 land, hvorav storparten langveisfra, har funnet veien til millionbyen Sydney - noe IBA-lederen fant grunn til å takke for.

I talen vektla IBA-toppen at verdens advokater må stå opp for rettsikkerheten i en utfordrende tid.

- Mange advokater er gjerne flinke til å snakke om rettssikkerhet med hverandre - men ikke med dem som faktisk trenger å vite at dette angår dem, altså folk flest. Vi må sikre at alle har tilgang på dette, og at det er noe folk vektlegger når de stemmer frem politikere, påpekte Šolc, med en dårlig skjult henvisning til USAs president Donald Trump.

Advokatbladet fikk en prat med Šolc under den påfølgende åpningsfesten i fornøyelsesparken Luna Park. I den vektla han viktigheten av IBA som sosial arena - med mulighet for å knytte nettverk og vennskap over landegrensene.

- Vi skal ha over 200 ulike sesjoner så det er umulig å nevne alt, men jeg vil spesielt vektlegge showcase-seansene som jeg tror vil bli fantastiske, sa Šolc .

Se Advokatbladets videintervju med Martin Šolc i vinduet under!

https://vimeo.com/237285590

Etter IBA-lederen var det Australias justitiarius Susan Kiefels tur til å tale. Et av hennes hovedpoenger var at advokater må stå opp for sin uavhengighet.

-IBA kan bidra til at advokater beholder denne uavhengigheten, som er en nøkkel for å sikre at menneskerettighetene blir overholdt, sa hun.

Dagens hovedtaler, Australias justisminister George Brandis, pekte deretter på de til dels motstridende utfordringene ved å sikre folks trygghet kontra eksempelvis personvern, i en tid der terror er blitt mer og mer faretruende.

-Vi må håndtere terrortrusselen på en måte som respekterer både loven og hver enkelts individuelle frihet, vektla Brandis.

IBA-konferansen varer til fredag 13. oktober.

[gallery columns="1" size="large" ids="10962,10963,10966"]

Australias justisminister George Harris.
Powered by Labrador CMS