TILFREDS: - Veldig gøy at temaet engasjerer, sier Preben Willoch til Advokatbladet.

- Det er i Afrika det skjer nå!

Olje- og gassadvokaten Preben Willoch ledet en av de mest populære sesjonene på IBA-konferansen i Roma.

ROMA: – Dette var gøy! Det er veldig mye morsommere å lede et panel når det er så godt oppmøte som her med masse engasjement, og gode - og vanskelige spørsmål, som vi dessverre ikke hadde tid til å gå ordentlig i dybden på, sier Preben Willoch til Advokatbladet i det vi møter ham etter en IBA-sesjon om fremtidens energiutvinning i Afrika er ferdig.

Den årlige IBA-konferansen, som i år ble arrangert i Roma i forrige uke, er verdens største årlige advokatkonferanse, og samlet i år mer enn 6000 advokater.

Seansen om energibehovet i Afrika var så populær at flere advokater måtte stå bakerst i rommet for å få den med seg.

– Dette er hot topic for afrikanerne - det handler jo om historien deres og hvordan utviklingen på kontinentet skal skje fremover. Generelt er mange av afrikanske advokatene her i Convention-senteret, selv om det også er en del som er aktive i business-møtene, påpeker Willoch, som er medlem i IBAs Olje- og gassrettsgruppe.

Aktuelt tema

Han peker på at temaet med olje og gass i Afrika er spesielt aktuelt akkurat nå.

– Sammen med Asia, er det Afrika som skal stå for mye av energi-veksten i verden fremover. Man kan godt si at det er i Afrika det skjer nå. Det skjer ikke så mye i Europa og USA.

Willoch har tidligere jobbet med myndighetssiden fra Norges side, og var partner i Simonsen Vogt Wiig før han begynte i olje og gass-advokatfirmaet Michelet og co i 2016.

 

Vil ha med flere afrikanere

Firmaet har kontorer i både London og Oslo.

– Nå gjør vi en del direkteengasjement opp mot stater, i tillegg til ulike transaksjoner, og såkalt new venture-arbeid der oljeselskap skal inn i stater og analysere. Selv norske advokater ender altså opp med sånne oppgaver -  ikke kun de engelske – og det er veldig artig, påpeker Willoch.

Han kunne ønsket seg et panel med enda flere afrikanere.

– Det handler om å møte publikum med den forventningen de har. Vi arbeidet veldig mye med å få til et enda klarere afrikansk panel, og forsøkte også å få med myndighetpersoner derfra. Dessverre klarte vi ikke det denne gangen. Veldig mye av det som gjøres der skjer lokalt, og da er det veldig rart å skulle komme utenfra og fortelle hvordan dette er.

- Oppfordringen min må være at flere melder seg og er aktive i fremtiden. IBA har ganske gunstige finansieringsordninger hvis man ikke har mulighet til å dekke deltageravgiften selv, så det bør være muligheter fremover også, påpeker Willoch.

KYNDIG PANEL: Preben Willoch (t.v.) ledet seansen i Roma convention center. Jean-André Diaz fra Lazareff Le Bars i Paris, France Seger Hoytink fra Eni i Milano, Nelia Daniel Dias fra GE Oil and Gas i Angola, og Ibrahima Bachir Dramé fra Dakar satt også i panelet.
POPULÆRT: Trangt om plassen i Roma Convention center da IBA inviterte til debatt om fremtidens energi i Afrika.
Powered by Labrador CMS