En litt annerledes IBA-konferanse startet mandag. Her er USAs tidligere utenriksminister John Kerry i samtale med IBAs britiske generalsekretær Mark Ellis

Her er sakene Biden må prioritere

Tidligere utenriksminister John Kerry langer ut mot president Donald Trump, og lister opp hvilke saker han mener Joe Biden må rette opp i.

Publisert Sist oppdatert

Mandag startet IBAs årlige konferanse med over 10.000 påmeldte advokater. Konferansen skulle opprinnelig funnet sted i Miami, men grunnet covid19-pandemien blir den i år gjennomført digitalt.

I år varer IBA-konferansen i hele fire arbeidsuker, i motsetning til seks dager som den pleier.

I mer enn 250 digitale seanser skal en rekke temaer diskuteres, deriblant utfordringer med å drive advokatvirksomhet under Covid19-pandemien, og advokaters psykiske utfordringer.

Også andre aktuelle problemstillinger innen områder som olje og gass, arbeidsrett, shipping og menneskerettigheter skal debatteres- i tillegg til en lang rekke andre temaer.

- Normalisert mobbing

På talerlisten den første dagen var blant annet FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon og USAs tidligere utenriksminister John Kerry. Demokraten, som satt i regjeringen til Barack Obama, langet ikke uventet ut mot president Donald Trump, og karakteriserte årets amerikanske presidentvalg som et av tidenes viktigste.

- Dagens president har normalisert dårlig oppførsel og mobbing av politiske motstandere. Mange av oss er dypt bekymret over det som har skjedd de siste årene. Jeg hadde vært glad for å gi presidenten kredit om det hadde vært på sin plass, men å se en president som har utfordret rettssikkerheten på den måten Trump har gjort, er rett og slett skremmende, sa Kerry.

John Kerry stilte som foredragsholder fra sitt kontor.

- Global utfordring

På spørsmål fra IBAs generalsekretær om hva som blir Joe Bidens viktigste oppgaver å rydde opp i dersom han blir valgt som ny president, svarte Kerry slik;

- Arbeidet med den globale pandemien. Ja, for det er global utfordring, selv om den dessverre ikke er blitt behandlet slik av dagens president. Da vi i Obama-administrasjonen fikk beskjed om at én million mennesker kunne dø av ebola i løpet av fire måneder var vi enige om at vi ikke kunne la det skje. Vi samarbeidet med FN, og land som Japan, Kina, og Frankrike, og vi hindret det fra å bli en pandemi. 11.000 mennesker døde, ikke 1 million, sa Kerry, og viste til at Trump allerede i desember kjente til farene knyttet til Covid19.

- Likevel fortsatte han med løgn etter løgn. Jeg har aldri snakket slik om en president noen gang før, men realiteten er at presidenten har blitt avslørt i over 25.000 løgner, ifølge aviser som Washington Post.

I tillegg til pandemien nevnte Kerry utfordringer som verdensøkonomien, cyber-angrep, arbeidet med klimaendringer og å bekjempe ekstremisme som andre viktige oppgaver Biden må ta tak i.

- Biden vil bringe landet sammen, og finne et felles fundament, sa Kerry.

Tidligere advokat

Kerry tok sitt juridikum i Boston i 1976 og fikk advokatbevilling samme år. Han har blant annet vært ansatt ved påtalemyndigheten i Middlesex County i Massachusetts der han også var praktikant i studietiden.

I 1979 var han med på å åpne et advokatfirma før han gjorde karriere i militæret, blant annet i Vietnam-krigen. Senere har Kerry bemerket seg som motstander av Irak-krigen.

I tillegg til alle fagsekvensene inviterer IBA til foredrag med kjente navn som menneskerettighetsadvokat Amal Clooney, Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown, og advokat Martin Luther King III.

Les mer om årets IBA-konferanse på International Bar Associations nettsider!

IBA-president Horacio Neto fra Brasil innledet konferansen, og annonserte samtidig at han vil bli etterfulgt av Sternford Moyo fra Zimbabwe som dermed blir den første afrikanske IBA-presidenten noensinne. Spanske Almudena Arpón de Mendívil Aldama blir IBAs nye visepresident.Powered by Labrador CMS