På jobbsøk? Få klientanbefaling!

Publisert

– Det er mye vanskeligere å si nei til en klient, enn til alle andre henvendelser om mulige nyansettelser, sa advokat og partner Robert Bernstein i Holland & Knight i New York.

Mange nyutdannede sliter på det norske markedet, men det er ingenting mot hva nyutdannede sliter med andre steder i verden. I Japan får nyutdannede jurister tilbud om så lite som 14000 dollar i årslønn, i et land som er regnet som et høykostland.

På grunn av den store økningen i arbeidsledigheten blant jurister, sier de ja takk.

I USA har man sett en utvikling der firmaer ansetter dem de har hatt inne som trainees, men i helt andre stillinger enn hva de er blitt trent til, for eksempel arkivjobb i firmaet, fortalte Bernstein.

Amerikanske nyutdannede som ikke går ut i jobb med en gang, blir etter få måneder ansett for å være «broken goods», og får enda større problemer med å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Bernstein kom med en rekke gode tips til jobbsøkere i et hardt marked.

– Du må sørge for at en potensiell arbeidsgiver ikke har noe å kritisere etter jobbintervjuet. Etter intervjuet bør du sende et takkebrev, helst skrevet for hånd og sendt per post. Ikke fremstill deg som for unik og alternativ. De er ute etter noen som kan ta ansvar og være profesjonell umiddelbart, og tar ikke sjansen på noen som er annerledes, sa Bernstein.

Ikke bare jus

Både advokatene i panelet og flere av advokatene i salen advarte de unge mot å bli for skoleflinke. Å ha gode karakterer er ingen garanti for å bli en god advokat, oppsummerte de. Snarere tvert i mot.

– Ofte er det slik at de som har best karakterer, ikke vil fungere så bra, fordi de ikke har gjort noe annet ved siden av studiene. En CV uten annet engasjement eller erfaring er en svak CV. Det er bedre å ha ganske gode karakterer, og så ha gjort noe annet i tillegg til studiene, sa John Crawshaw.

– I tillegg har de beste studentene ofte en «what’s in it for me»- holdning. De er veldig selvsikre etter å ha vært best i klassen i alle år, og har for høye forventninger til hva arbeidsgiver skal gjøre for dem, istemte Bernstein.

Tidene er svært tøffe for nyutdannede advokater i USA, fortalte Robert Bernstein på årets IBA-konferanse.
Powered by Labrador CMS