– Du kan sitte mye på kontoret og jobbe veldig hardt, men uten at du får utdannelse som advokat

– Advokatyrket er et håndverk, og som fullmektig går man i lære. Du kan ikke lese deg til å bli en god advokat, sier Nils-Henrik Pettersson (63), partner i Glittertind og anerkjent som en av Norges beste prosedyreadvokater.

Publisert Sist oppdatert

Hans spesialområder er blant annet entrepriserett, petroleumsrett, fast eiendom og sivilrettslig prosedyre, og han er kåret til «årets allrounder» i Finansavisens advokatundersøkelse.

– Du bør tenke at du går i lære for å lære deg et fag, slik man gjør for å bli elektriker eller murer. Man blir best ved å arbeide med flinke fagfolk, sier Pettersson.

God opplæring i et firma av høy kvalitet er nøkkelen til å bli en flink advokat, mener han.

– Det er utrolig viktig for unge, spirende advokater at de får god skolering i fullmektigtiden. Å komme på rett sted handler selvfølgelig mye om flaks og uflaks, for når du er ung og søker jobb, vet du ikke så mye om hva du skal se etter. Om du lærer mye, kan være litt tilfeldig; det er forskjeller mellom firmaer, men også innad i firmaet – hvilken avdeling og hvilke mennesker du får jobbe med.

Flink på mange måter

Selv var han svært heldig med sin egen fullmektigtid, forteller han.

– Jeg startet i Schjødt, et kjempebra firma, og da jeg kom inn på midten av åttitallet, var det et lite firma med få partnere, blant annet Annæus Schjødt, Annikken Høeg-Rasmussen, Ole Christian Wærenskjold og Cato Schiøtz. Alle var helt fremragende advokater, men på hver sin måte. Dette førte til at jeg skjønte at man kunne være en flink advokat på mange måter, og jeg fikk mange rollemodeller. Jeg kunne ta litt fra den ene og litt fra den andre, og etter hvert forme meg selv som advokat, basert på hva jeg hadde sett flinke advokater få til.

Han anbefaler fullmektiger å være bevisste på at de formes som advokater mens de er under opplæring.

Ville være komplett

– Husk at du kan bli en flink advokat på hundre forskjellige måter, avhengig av hva du har i deg. Å gå i retten eller i forhandlinger innebærer et visst element av skuespill, og advokaten har en rolle som skal spilles. Om du lykkes, er avhengig av hvordan du tolker den rollen.

Selv jobbet han bredt innenfor ulike forretningsjuridiske områder da han var fullmektig i Schjødt.

– Mitt ideal var den gang å være så komplett som mulig som advokat, og være spesialist på alt. Det hender at jeg fortsatt sier at jeg er det, men det er ikke så troverdig lenger. Man kan ikke ha det idealet nå, jussen er blitt for komplisert og spesialisert, og rettskildebildet er mye større og mer internasjonalt. Men jeg har stor tro på at du som ung advokatfullmektig bør prøve å få arbeide litt bredt, da tror jeg du på sikt blir en mye flinkere advokat. Så kan du heller spesialisere deg etter hvert.

Bra utenfor Oslo

Han tror svært mange fullmektiger vil ha mye å lære av å jobbe i firmaer utenfor Oslo.

– Jeg tenker at det lureste du kan gjøre når du er ung, er å gå inn i et mindre firma, gjerne ute i distriktet, hvor du får jobbe med mange forskjellige ting, og også som regel får god kontakt med domstolene ganske tidlig. Å komme til et passe lite firma utenfor Oslo med høy kvalitet, det tror jeg er en god anbefaling til mange.

De store forretningsadvokatfirmaene er basert på at det skal produseres mange timer, understreker han.

– Du kan der være uheldig å havne i en situasjon der du sitter mye på kontoret og jobber veldig hardt, men uten at du får noen særlig utdannelse som advokat. Du blir kanskje god til å skrive vurderinger på smale områder, men noe spesielt god advokat blir du ikke.

Samtidig får de store firmaene ofte frem kjempeflinke advokater, understreker han.

– De har ressurser og spennende saker, men variasjonen i oppgavene for fullmektigene kan nok være stor. Jeg mener absolutt ikke at fullmektiger skal unngå de store firmaene, det vil jeg ikke si, men de bør være seg litt bevisst på hvilke oppgaver de får jobbe med.

Han anbefaler blivende fullmektiger til å spørre seg for i intervjusituasjonen, og vurdere svarene man får.

– Det er ikke sikkert at alt det du får vite på intervjuet stemmer helt, så det kan være lurt å snakke med folk som har jobbet der om de synes det er bra eller ikke.

Det er i retten det skjer

Det er i retten at advokatfaget læres, mener Pettersson.

– Dette er selvsagt preget av at jeg selv er prosedyreadvokat, men jeg mener det er den beste opplæringen til advokatrollen.

Om man er fullmektig i et advokatfirma som nesten bare jobber med rådgivning, så bør man likevel forsøke å få jobbet med saker som skal opp i retten, anbefaler han.

– Jeg tror at du blir en bedre rådgiver om du har en viss erfaring med prosedyre og domstoler. Selve målet for rådgivningen er jo ofte å unngå rettssaker, og mye av bakgrunnen for rådene er hva som ville ha skjedd om saken havnet i retten. Så jeg har alltid tenkt at det er vanskelig å være en god rådgiver dersom du ikke har litt kunnskap om hvordan en domstol vil vurdere ting. Til syvende og sist er gjeldende rett det Høyesterett bestemmer. Mitt råd vil være at man bør forsøke å få jobbe med rettssaker, hvis man kan.

To år opp og stå

I det fremgangsrike firmaet Glittertind – som ble startet i 2016 av en gruppe tidligere Schjødt-advokater og som hadde driftsinntekter på nærmere 123 millioner kroner i fjor – er det et mål at alle advokatfullmektigene skal lære seg advokatfaget i løpet av to år, forteller han.

– De bør i alle fall komme dit at de kan fungere som selvstendige advokater. Jeg har møtt mange advokater som har vært tjue år i store firmaer, men som er helt uegnet til å drive egen virksomhet. De vet ikke hvor Oslo tingrett er, eller på hvilken side av rettslokalet de skal sitte. De kan ikke advokatfaget, mener jeg.

Du bør ha det gøy på jobben for å blomstre, mener han.

– Til tider er det veldig hard jobbing, og du går på skuffelser og nederlag. Det er et stort ansvar, i alle fall føler jeg det. Du har valgt et yrke der du på en måte går opp til eksamen en gang i måneden resten av livet. Det krever masse av deg. Om du ikke synes det er gøy, vil du ikke orke det over tid.

Powered by Labrador CMS