Mette Yvonne Larsen på talerstolen i forbindelse med Forsvarergruppens ledervalg på Sundvolden i 2023.

TI LEDERE OM FREMTIDSTRENDER FOR ADVOKATBRANSJEN

Utfordringer for strafferetts-advokater: - Vi må ha flere bein å stå på

Å være strafferettsadvokat er blitt mer arbeidsintensivt, mener Mette Yvonne Larsen. – Det er ikke bare å gå i retten med en perm under armen. Og klientene forventer at alt skal gå raskt unna.

Publisert Sist oppdatert

Hun er en av Norges mest kjente forsvars- og bistandsadvokater, og har hatt en rekke medieprofilerte saker – som ordføreren i Vågå-saken og 22.juli-saken.

Advokatbladet har snakket med ti ledere av norske advokatfirmaer om om hvordan fremtiden ser ut sett fra deres ståsted. Etter at dette intervjuet ble foretatt, ble Mette Yvonne Larsen valgt til ny leder av Forsvarergruppen i Advokatforeningen.

Rett før sommeren var hun forsvareren til en TV2-journalist som i lagmannsretten ble frifunnet for voldtekt. Denne uken er hun i Høyesterett i flydropp-saken, en sak som opprinnelig var kollega Stian Mælands sak. Domstolen skal ta stilling til utlevering av taushetsbelagte lydopptak fra Eirik Jensens-sakens behandling i lagmannsretten.

Straffesakene er blitt mer kompliserte og omfattende, forteller Mette Yvonne Larsen.

– Du kan ikke lenger bare ta bunken med det grønne omslaget under armen og gå i retten. Du må være kjempegodt forberedt, og du må se ethvert avhør på video først. Men jeg tenker at når alle steiner snus, så blir resultatet bedre.

Advokatfellesskapet Mette Y Larsen & CO

Antall eiere: 14

Antall ansatte: 7

Nyansatte i år :3

Omsetning 2022: 2022: 34,2 millioner (11,28 mill. *)

Omsetning 2021: 30,3 millioner (9,78 mill.*)

*Mette Yvonne Larsens omsetning i parentes.

Klientene forventer høyt tempo i alt.

– Det er et bilde på at alt i samfunnet går mye fortere. Jeg vil ikke høre bakstreversk ut, men jeg savner tid til å dvele ved faglige spørsmål. Vi har det for travelt, rett og slett. Jussen er et fag som krever refleksjon, men jeg finner ikke den gode tenketiden i retten eller i arbeidstiden.

– Jeg jobber ofte ti-tolv timer pr. dag. Når vi skal i Høyesterett, setter vi sammen team og tar oss bedre tid. Det liker jeg godt.

- Ingen inntjeningskrav i firmaet

I Advokatfellesskapet Mette Yvonne Larsen & CO har de fjorten eierne hverken krav til inntjening eller hva de skal levere, men frihet til å jobbe så mye eller lite de ønsker.

– Inntjeningskrav fører innimellom til uenighet og konflikt. Slik har vi det ikke hos oss. Vi har god takhøyde for våre ulike behov, og ikke andre krav enn at alle betaler sin andel av kontorutgiftene.

Mette Yvonne Larsen er opprinnelig fra Svolvær, og har etablert et lokalkontor av firmaet der.

De fjorten partnerne driver hvert sitt enkeltpersonforetak, og har i tillegg etablert et felles kontordrift-selskap.

– Vi har fordelt ledelsen mellom flere. Advokat Petter N. Sterud er daglig leder, Morten Engesbak er ansvarlig for IT, mens jeg er navnepartner. Advokatene Gunn-Mari Kjølberg og Geir Hovland er økonomiteamet. Alle partnerne har oppgaver hos oss.

Totalt omsatte advokatfellesskapet for 45,5 millioner kroner i 2022, noe som ville gitt det en 51.plass på rankingen av Norges største advokatfirmaer, dersom fellesskapet hadde vært organisert som et firma.

- Mange sivile saker

Advokatfellesskapet har veldig god sakstilgang, forteller hun.

– Vi har tre faste forsvarere, og én fast bistandsadvokat. Selv var jeg fast forsvarer i 16 år, og er litt glad for å være ferdig. Jeg har mange straffesaker, men får oppdragene fordi folk vil ha meg.

Fem kjappe

Fagbok du ikke kunne klart deg uten: Kommentarutgaven til straffeprosessloven av Hans Kristian Bjerke, Erik Keiserud og Knut Erik Sæther.

Podkast du lærer mye av: 

Dommerpodden og true crime.

Sak som har betydd mye i karrieren:

Øygard-saken; da stod jeg uten å vike ved siden av en som alle hatet. I 22.juli-saken tok jeg imot sorgen og smerten.

Favoritt-politiker:

Marianne Borgen (SV) klarte kunststykket å bli «mor Oslo», og er fra et parti som står mitt hjerte nær.

Beste tips til fersk advokatfullmektig:

Vær nysgjerrig og sett av mye tid.

Om lag halvparten av porteføljen til advokatene er sivile saker, og fellesskapet har 28 kommuneklienter.

– Vi har veldig mange bein å stå på. Å drive en ren strafferettsportefølje ville være mindre faglig utviklende, og et farlig bein, for strafferettsklientene er troløse. Jeg mener at vi har en god miks, sier Larsen.

Glad for nye verktøy

En av de største utfordringene for fellesskapet er kostnadsnivået.

– Jeg liker ikke å snakke om salærer, det er så usexy. Men det er klart at rettshjelpssatsen og kostnadsutviklingen ikke har gått hånd i hånd. En annen utfordring er økte krav til dokumentasjon, som hvitvaskingsregler og GDPR.

Kunstig intelligens har Larsen ikke tatt i bruk ennå.

– En av brødrene mine har tatt doktorgrad på det. Jeg har aversjoner om at noe sånt skal overta vår jobb. Men alle verktøy hilses velkommen!

Hun ser lyst på firmaets fremtid.

– Vi har vært litt redde for at gjengen vår blir eldre og at ingen kommer etter oss, men har nå rekruttert inn flere yngre partnere, så fremtiden ser positiv ut.

Menneskerettskrenkelser, både innenfor strafferetten og i barnevern, er saksområder som blir viktige fremover, tror Larsen.

– I barnevernssaker har staten fått seg en kraftig smekk, og det ser vi i praksis; at det må tenkes helt annerledes rundt barn og hvor de skal vokse opp. Det er en utfordring.

Kan fusjonere

Ferske advokatfullmektiger må være forberedt på lange dager.

– Det ville være feil å si noe annet. Som fullmektig er det så mye du skal lære, samtidig som du blir kastet ut i arbeidet. Sekstitimers uke vil jeg tenke er ganske vanlig, men selvsagt ikke hele tiden, men når det kreves. Så kan de ta en uke fri på sup-brettet etterpå.

– Det jeg ser på som en glede fremover, er å ta vare på våre kolleger som blir eldre. Deres erfaring og kunnskap er høyt verdsatt hos oss, selv om vi også liker de unge racerne som har lært mye mer enn oss på jussen.

Hun utelukker ikke at de kan komme til å fusjonere med et annet firma.

– Vi er i en dialog nå om hvor store vi ønsker å være. Det vi er mest redde for om vi blir mye større, er vårt sosiale liv. Men vi er åpne.

10 trender mot 2030

    Hva er de største utfordringene for advokatbransjen, hva preger konkurransen, hvordan møter advokatene ny teknologi, hvilke fagområder vil blomstre, og hva med mangfold og work life balance?

    Advokatbladet har snakket med ti ledere av norske advokatfirmaer om om hvordan fremtiden ser ut sett fra deres ståsted. Les intervjuene her! 

    Dette er trendene som spås for advokatbransjen frem mot slutten av 2020-tallet:

  1. Utstrakt bruk av kunstig intelligens
  2. Skjerpede krav til spesialisering
  3. Nye fagområder i vekst
  4. Mange flere fusjoner
  5. Nye yrkesgrupper inn i firmaene
  6. Mangfold får økt betydning
  7. Høyere krav til sjefens menneskelige kvaliteter
  8. Flom av nye reguleringer
  9. Mer work-life balance
  10. Nye krav til drift av advokatvirksomhet
Powered by Labrador CMS