Forsvarergruppens leder Mette Yvonne Larsen talte for de fremmøtte advokatene fra Møre og Romsdal krets på Hotel Brosundet i Ålesund.

- Samarbeidet med justisministeren har vært krevende 

Forsvarergruppens leder Mette Yvonne Larsen la ikke skjul på skuffelsen over regjeringen da hun tok turen til Ålesund for å fortelle om status quo for aksjoner og rettshjelpssats på årsmøtet til Møre og Romsdal krets.

Publisert Sist oppdatert

ÅLESUND: I forrige uke inviterte Møre og Romsdal krets av Advokatforeningen til to rause dager med kurs, mat og sosialt på agendaen i Ålesund.

37 advokater fra ulike deler av fylket tok turen til Hotel Brosundet for å delta – til glede for kretsleder Line Karlsvik.

Hun hadde selv tilbakelagt en tre times kjøretur fra Kristiansund for å få med seg begivenheten.

– Det er fint å kunne tilrettelegge for sosiale aktiviteter og nettverksbygging på tvers av byene når vi først møtes. Det er store avstander i kretsen, og både i Molde og i Ålesund er det sterke lokallag som arrangerer mye hver for seg. Da er det gøy å kunne holde aktiviteten oppe også på fylkesnivå, og gjøre litt mer ut av det enn bare å holde selve årsmøtet, sa hun.

Line Karlsvik tiltrådte som leder i Møre og Romsdal krets i fjor, og blir sittende ved roret i ett år til. Her står hun utenfor Hotel Brosundet, som ligger like ved vannkanten i Ålesund sentrum.

– Det skal svi litt

Karlsvik hadde invitert Forsvarergruppens leder Mette Yvonne Larsen til Ålesund for å holde et innlegg om de planlagte aksjonene for økt rettshjelpssats. 

For kort tid siden annonserte nemlig Larsen at aksjoner er rett rundt hjørnet. 

– Vi er lei, så snart braker det løs, sa hun foran forsamlingen av advokater på Hotel Brosundet.

Det er fremdeles ikke kjent hvilke aksjonsformer Forsvarergruppen vil ta i bruk, men Larsen var tydelig på at «det skal svi litt».

Hun la heller ikke skjul på skuffelsen over regjeringens manglende etterlevelse av Salærrådets anbefalinger om nivået på rettshjelpssatsen.

– Vi synes rett og slett at samarbeidet med justisministeren har vært krevende. Vi har hatt en rekke møter, og jeg husker det ble sagt at de ikke hadde midler til å øke rettshjelpssatsen – hvor et løft til et bærekraftig nivå ville hatt en prislapp på 400 millioner kroner. På samme tid besluttet regjeringen å styrke politiet med 800 millioner kroner, poengterte Larsen.

- Deltar gjerne på møter

Til Advokatbladet forteller Larsen at hun også er invitert til et møte i Oslo krets for å fortelle om aksjonen, og at hun inviterer andre tillitsvalgte til å ta kontakt om de ønsker mer informasjon.

- Jeg kan gjerne delta på årsmøter og lignende via videolink, sier hun.

Her er Forsvarergruppens leder Mette Yvonne Larsen i dialog med Sverre Larhammer, advokat og partner i Larhammer Aarseth Advokatfirma i Molde.

Høyt engasjement for økt rettshjelpssats

Med en aktiv krets og engasjerte lokallag, er det flere rettspolitiske saker som opptar medlemmene i Møre og Romsdal, fortalte kretsleder Karlsvik.

Særlig domstolsreformen har vært gjenstand for debatt, og det har lenge vært lokal splid knyttet til sammenslåingen av tingrettene i Ålesund, Molde og Kristiansund.

Engasjementet gjelder også for rettshjelpssatsen, som hun opplever at mange advokater i Møre og Romsdal er opptatt av.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Advokatforeningen, svarte faktisk flere enn nitti prosent av forsvarere og bistandsadvokater i fylket at de ønsket å aksjonere for økt rettshjelpssats.

Selv var Karlsvik medlem av aksjonskomitéen som var med på å sette sammen Salærrådet – det uavhengige rådet som gir årlige anbefalinger til Justis- og beredskapsdepartementet om nivået på den offentlige rettshjelpssatsen.

Ifølge henne oppleves det for advokatene som en provokasjon at departementet ikke har fulgt anbefalingene fra Salærrådet. 

– Det er et løftebrudd fra justisministerens side. Aksjoner for økt sats ønskes derfor velkommen – vi er med på alt, sa hun.

På selve årsmøtet ble det gjennomført et styrevalg, hvor det ble besluttet at hele det nåværende styret skal bli sittende i året som kommer. Det vil si at Line Karlsvik (til venstre), som jobber i Advokatfirmaet Juridix i Kristiansund, fortsetter som leder. Advokat Reidar Mogstad (til høyre) i Larhammer Aarseth i Molde fortsetter som styremedlem, i likhet med Ingvild Botterli (advokat i Øverbø Gjørtz, Molde), Elisabeth Voldsund (partner i Bauta, Ålesund) og Øystein Vartdal Riise (partner og daglig leder i Judicia, Ålesund).
Kretsen innledet årsmøtet med en lunsj på Hotel Brosundet, og etter en dag med kurs og foredrag ble det på kvelden servert en femretters middag på en restaurant i Ålesund sentrum.
Møre og Romsdal krets arrangerte flere kurs i forbindelse med årsmøtet. Jurist og tidligere advokat Knut-Magnar Aanestad, som er blant grunnleggerne av legal AI- og tech-selskapet Concide, holdt et kurs om generativ AI og hvordan kunstig intelligens kan brukes i den praktiske advokathverdagen. Han har selv jobbet i flere advokatfirmaer i løpet av karrieren - blant annet Arntzen de Besche, Schjødt og Kluge.
Psykologspesialist Anne Solnørdal og familieterapeut Tove Nygård fra Bufetat i Ålesund, holdt et foredrag om Familievernkontoret og deres arbeid med rådgivning og veiledning av familier, foreldre og barn med ulike utfordringer.
Kretsen inviterte Thomas Hammervold, seksjonsleder og namsfogd i Ålesund og Møre og Romsdal politidistrikt, til å holde et innlegg om Forliksrådet.
Powered by Labrador CMS