Forsvarergruppen ber om endring i salærforskriften ved bortfall eller utsettelse av rettsmøter eller oppdrag

Ber om at salærfastsettende myndighet gis mulighet for skjønnsmessig godtgjøring der saken avlyses eller bortfaller mer enn tre dager før rettsmøtet.

Marius Dietrichson, leder i Forsvarergruppen, har sendt et brev til Justis- og beredskapsdepartementet med forslag til endring i salærforskriften § 11, som angir reglene for godtgjøring til advokat, sakkyndig eller tolk ved utsettelse eller bortfall av rettsmøter eller oppdrag.

Bestemmelsen angir hvordan salæret skal beregnes dersom saken varer i to dager, utover to dager eller utover to uker.

For å få godtgjørelse er det en absolutt forutsetning at avlysningen eller bortfallet skjer tre virkedager eller færre før møtets første dag.

Denne tredagersregelen kan slå uheldig ut, påpeker Dietrichson i brevet.

«Hvis en sak for eksempel varer én måned, men avlyses fire virkedager før rettsmøtet vil advokaten med dagens regler ikke få dekket salær for noen dager i retten, kun saksforberedelse etter fjerde ledd. Også når det gjøres vesentlige endringer i antall rettsdager, for eksempel fordi klienten ønsker å tilstå fire virkedager før hovedforhandling, vil det etter dagens regler ikke ytes godtgjøring for de bortfalte rettsdagene.»

«For advokaten vil det i slike tilfeller ofte være vanskelig å fylle alle de bortfalte rettsdagene med annet arbeid, med det resultat at man på grunn av forhold utenfor advokatens kontroll ikke godtgjøres for nødvendig arbeid.»

- Slår urimelig ut

Jo lengre saken er, desto mer urimelig vil ordningen slå ut, skriver Dietrichson:

«Er for eksempel en sak beregnet til to måneder og faller bort fire dager før, så vil advokaten, som i månedene før oppstart av hovedforhandling ha sagt nei til andre oppdrag fordi han er opptatt, måtte søke å fylle kalenderen på svært kort varsel. Det kan gjøres med noen dager, men ikke over så lang tid som en måned eller mer.»

Det er uheldig at salærforskriften § 11 ikke hjemler en mulighet for godtgjøring ved bortfall eller utsettelse av saker som skjer flere enn tre dager før rettsmøtet eller ved større endringer i antall rettsdager, når annet arbeid i ikke kan tre i stedet, mener Forsvarergruppen.

Den ber derfor departementet om« å innta et nytt ledd i salærforskriften § 11 hvor salærfastsettende myndighet gis mulighet til skjønnsmessig godtgjøring for vesentlige endringer i antall rettsdager eller ved bortfall av saken flere enn tre dager før rettsmøtet».

Powered by Labrador CMS