Odd Gleditsch d.y og Bjørn Halvor Kise er landets rikeste advokater.

Tenden-advokat på Kapitals liste over Norges rikeste

- Det er nok ikke advokatvirksomheten som har gjort meg rik, sier advokat Odd Gleditsch d.y. På listen har han selskap av tre jurister.

Publisert

Torsdag presenterte Kapital listen over Norges 400 reelt rikeste for 26. gang. Anslaget gir en oversikt over privat eierskap, kontroll og makt i norsk næringsliv, og skal representere de virkelige formuene blant landets rikeste mennesker.

Alle på listen er, i år som i fjor, milliardærer. Det florerer av redere, lakseoppdrettere og eiendomsinvestorer. Jurister er det færre av; det telles kun fire stykker. Blant dem to advokater.

16 milliarder kroner i formue

Den rikeste juristen i landet er, ifølge Kapital, Svein Støle. Tidsskriftet har peilet formuen hans til 16 milliarder kroner, og han befinner seg med det på 15. plass, uendret fra i fjor. 

Støle er fra Mandal, og er primært utdannet siviløkonom ved NHH. Hele sin karriere har han drevet med finans.

Gründeren er i dag hovedeier i det norske finanskonsernet Pareto, et meglerhus han overtok midt under bankkrisen i 1992. I 2018 meldte Støle flytting til Sveits, der han leder deler av Paretos utenlandssatsing. Frem til 1987 var han journalist i nettopp Kapital.

BAHR – Thommessen - milliardær

På andreplass over landets mest bemidlede jurister finner vi tidligere advokat Carl Erik Krefting. Han er i dag eier og styreleder i Carucel Holding, og har en anslått formue på tre milliarder kroner. Det gjør han til landets 141 rikeste, skal vi tro Kapital.

Krefting, som er utdannet ved UiO, begynte sin juristkarriere i Skatteetaten, før han gikk videre til BAHR. Tidlig på 1980-tallet startet han i advokatfirmaet Thommessen, der faren, Hermann Otto, var en av grunnleggerne.

Over lang tid investerte Krefting  i eiendom ved siden av sin advokatvirksomhet. Etter 25 år som advokat bestemte han seg for å legge alle eggene i én kurv, leverte inn oppsigelse til Thommesen, og begynte med eiendomsinvestering på fulltid.

– Jeg hadde lenge lekt med tanken om å starte for meg selv med eiendom. Jeg fikk ikke lenger samme «kick» av å få nye store oppdrag som advokat. Det fikk jeg av å kjøpe og særlig utvikle nye eiendommer, har han tidligere uttalt til Kapital.

Tenden-partner på tredje plass

Landets tredje rikeste jurist er Odd Gleditsch d.y. Siden 2009 har han vært partner i Tenden advokatfirma, hvor han hovedsakelig jobber med forretningsjuridiske oppdrag og shippingtransaksjoner.

I sum representerer familien Gleditsch en av de mektigste aksjonærgruppene i malingsprodusenten Jotun. Her er advokaten styreleder. Gleditsch d.y. har selv en estimert formue på 1,65 milliarder kroner, hvilket gjør han til landets 265. rikeste.

Advokaten tok sin jussutdanning ved UiO, og startet sin karriere som førstekonsulent ved Bærum likningskontor. Han har blant annet bakgrunn fra Advokatfirmaet Justin og Einar Abrahamsen & Co. Han startet som advokatfullmektig i daværende De Besche & Thune advokatfirma.

- Det er nok ikke advokatvirksomheten som har gjort meg rik, sier han til Advokatbladet.

«Extremely skilled»-advokat og milliardær

Den fjerde rikeste juristen er Bjørn Halvor Kise, senioradvokat i Simonsen Vogt Wiig og Styreleder i HBK Holding. Med 1,5 milliarder i formue er advokaten landets 312 rikeste.

Kise tok sin jussutdanning ved UiO i 1978, og startet karrieren som konsulent i Justisdepartementet, før han ble dommerfullmektig i daværende Sør-Hedmark sorenskriverembet. 

I 1981 tok han fatt på nye oppgaver som advokatfullmektig i BAHR, før han i 1983 sluttet seg til Simonsen Vogt Wiig. I 2020 trådte han ut av partnerskapet i firmaet, og har siden jobbet som senioradvokat.

Kise hadde en inntekt på 21 900 000 kroner i 2021.

Av Chambers and Partners er Kise beskrevet som en «extremely skilled» og erfaren eiendomsadvokat. For øvrig jobber han med oppkjøp og fusjoner og selskapsrett. Siden 1998 har han hatt møterett. 

Det siste året har gründeren, ifølge Kapital, økt formuen sin med om lag 100 millioner kroner. Det meste av Kises formue er skapt gjennom fly- og bankaksjer i Norwegian og Bank Norwegian.

Arvet titalls milliarder

En som ikke befinner seg på Kapitals liste, er jurist Ninja Tollefsen. Hun er datter av Ivar Tollefsen, og skal i fjor ha overtatt 90 prosent av kapitalen og alle b-aksjene i farens selskap Fredensborg. E24 og Dagens Næringsliv antok at juristen med det fikk overført verdier for anslagsvis 45 milliarder kroner.

Sveits-bosatte Ninja har sin jussutdanning fra UiO, og har blant annet forsket på kjønnsforskjeller i pensjonsrettigheter. I 2013 fikk hun prisen for beste masteroppgave med kjønnsperspektiv ved UiO med spesialoppgaven «Aldersdiskriminering av kvinner i forhold til pensjonsrettigheter».

Kapital anser riktignok Ivar Tollefsen for stadig å eie Fredensborg. De har plassert faren på 11. plass blant Norges rikeste i 2023, med en estimert formue på 20 milliarder kroner, noe som innebærer en halvering av formuen på ett år. Kapital opplyser at tallene inluderer registrert ligningsformue og skatt for Ivar Erik Tollefsen, og barna.

Slik lages 400-listen

Utgangspunktet for arbeidet er en omfattende database med i overkant av 1.200 mulige kandidater, komplett med opptegnelse over hva de eier og hvordan dette tidligere er vurdert. Listen er, ifølge Kapital, et produkt av flere måneders tidkrevende arbeid, samt en god porsjon finansanalyse. Kapitals taksering handler i stor grad om å finne den reelle verdien av egenkapitalen i alt personene eier, fra aksjer og eiendommer til skip og andre investeringer. Tidsskriftet understreker at det å gjøre verdivurderinger er en subjektiv øvelse, og det utøves mye forretningsmessig skjønn.

Kilde: Kapital

 

Powered by Labrador CMS