Illustrasjonsfoto: iStock/RobertoDavid
Illustrasjonsfoto: iStock/RobertoDavid

Utvider permisjonsordningene
for amerikanske advokater

25 prosent av alle nybakte amerikanske mødre i arbeid må tilbake på jobb kun to uker etter fødsel.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge nettstedet Healthline er USA det eneste høyinntektslandet som ikke tilbyr betalt foreldrepermisjon på føderalt nivå.

Nå har flere store amerikanske advokatfirmaer i det siste slått et slag for å bedre ordningene for foreldrepermisjon for sine egne ansatte, forteller nettstedet The American Lawyer.

Sist ut er Paul Hastings, det internasjonale advokatfirmaet som flere ganger har blitt rangert som det beste på andre siden av dammen. Her får de ansatte nå 14 uker betalt permisjon uavhengig av kjønn, mens firmaets nybakte mødre i tillegg får åtte betalte uker etter fødsel. Dermed kan kvinner nå ta opp til 22 uker permisjon etter fødsel - med lønn.

Susman Godfry på topp

Tilsvarende 22 uker får også de over 500 ansatte hos forretningsadvokatfirmaet Fried Frank, samt de 900 ansatte i det globale advokatfirmaet Dechert.

Mens advokatfirmaet Barnes & West foreløpig holder mest igjen ved å tilby 16 uker betalt permisjon, er Fenwick & West på den mer generøse siden. Her får alle ansatte 16 uker betalt foreldrepermisjon, i tillegg til at ferske mødre får minst seks uker ekstra. Totalt kan en nybakt mamma ansatt hos Fenwick & West få opp til 29 uker betalt permisjon.

Best er det likevel for de ansatte hos Susman Godfry, hvor de ansatte får ubegrenset med betalt permisjon - uavhengig av kjønn.

Må tilbake på jobb etter to uker

Sett med norske øyne kan de ovenstående tallene virke hårreisende lite, med unntak av sistnevnte, men ser man nærmere på de amerikanske permisjonsordningene, kan de likevel tolkes som et skritt i riktig retning.

40 prosent av amerikanske kvinner kvalifiserer ikke til den tre måneder lange ubetalte foreldrepermisjonen gitt på føderalt nivå. Samtidig har kun 12 prosent av kvinnene i privat sektor tilgang på noen form for betalt foreldrepermisjon.

Hvorvidt det skal tilbys betalte permisjonsordninger i det hele tatt, er det opp til de enkelte statene å bestemme, og 25 prosent av alle ferske amerikanske mødre er tvunget til å gå tilbake på jobb kun to uker etter fødsel.