Facebook uegnet for advokater!

Å kommunisere med klienter ved hjelp av tjenester som gmail, hotmail og facebook er absolutt ikke å anbefale, sier IT-ekspert Per Thorsheim i en kommentar til John Christian Eldens facebookknipe.

Få år etter at han ble sikkerhetsklarert i USA, blir advokat John Christian Elden nå nektet innreisetillatelse i landet.

Årsaken er en facebook-samtale han hadde med en terrortiltalt klient.

Elden ble rammet av de amerikanske myndighetenes dataprogram som automatisk går gjennom informasjon som veksles i sosiale medier og mailtjenester med hovedsete i USA. Dataprogrammet PRISM lar National Security Agency (NSA) få tilgang til blant annet eposter, direktesamtaler, videoer, bilder og delte filer fra alle brukerne til blant annet Hotmail, Google, Yahoo!, Facebook, Paltalk, YouTube, Skype, AOL og Apple.

Ikke nok med at samtalen ble overvåket og visumet til Elden inndratt, selve meldingene ble også slettet. «Beskjeden er ikke lenger tilgjengelig fordi den ble identifisert som støtende eller markert som spam», står det i feltet der klientens meldinger sto.

– Det er ubehagelig å vite at noen hele tiden leser det man skriver og det man kommuniserer med andre personer på det man tror er en lukket kanal. Alt som går via amerikanske servere må man regne med blir scannet og lest av amerikanerne, og det har vi nå fått vite og bekreftet at det faktisk er tilfelle, sa Elden til TV2 etter å ha blitt gjort kjent med situasjonen.

 

– Jeg regner med å ha min rett til visumfri reise tilbake straks et tenkende menneske ser på saken og ikke datamaskinene lenger styrer verden, sier en lettere oppgitt John Christian Elden i en kommentar til Advokatbladet.

Krypter kommunikasjonen

IT-sikkerhetsekspert Per Thorsheim mener advokater bør kommunisere med sine klienter på en tryggere måte, enn meldingstjenesten til Facebook.

– Jeg vil helt klart anbefale advokater å ikke bruke usikret kommunikasjon på Internett for å kommunisere med klienter, uavhengig av om tjenestene er basert i USA eller andre land. Jeg vil anbefale å benytte tjenester som krypterer kommunikasjon direkte mellom advokat og klient. Dessverre er det svært få som har slike tjenester tilgjengelig i dag, sier Thorsheim som vurderer sterkt å snekre et kort kurs for advokater i tjenester og løsninger som sikrer konfidensiell kommunikasjon. Elden mener imidlertid at problemet ikke ligger hos advokatene.

– Jeg kommer ikke til å endre kommunikasjon med klientene. Det er ikke ofre for kriminalitet som må skifte adferd, men problemet det må slås ned på. Alle vet at det er forbudt å avlytte advokat-klient-kommunikasjon hva enn vi snakker på telefonen, ulike mailtjenester eller på kryptert linje. Vi må forholde oss til at kommunikasjon er viktig og mulig. I skienssaken medførte bare kommunikasjonsbruddet at saken måtte utsettes fordi han aldri fikk vite datoen for rettssaken, sier Elden.

– Nei, alle vet ikke det, og det er nok dessverre også de som ikke bryr seg om det heller. Hvem som helst kan utgi seg for å være advokat på Facebook, det endrer ingenting med tanke på mulig avlytting, sier Thorsheim.

 

Per Thorsheim advarer advokater mot å kommunisere med klientene over facebook, gmail, hotmail og andre ukrypterte løsninger.
Per Thorsheim advarer advokater mot å kommunisere med klientene over facebook, gmail, hotmail og andre ukrypterte løsninger.
Powered by Labrador CMS