Adokat Maria Hessen Jacobsen og Advokatforeningen er engasjert i tyrkiske advokatkollegers situasjon. Foto: Henrik Skjevestad
Adokat Maria Hessen Jacobsen og Advokatforeningen er engasjert i tyrkiske advokatkollegers situasjon. Foto: Henrik Skjevestad

Dypt bekymret for advokater i Tyrkia

Advokat Maria Hessen Jacobsen mener det er viktig å få situasjonen tyrkiske advokater opplever frem i lyset.

Publisert Sist oppdatert

Nylig inviterte den norske Dommerforeningen, Advokatforeningen, og ICJ (International Commission of Jurists) Norway til et seminar på Frokostkjelleren i Oslo for å høre mer om utfordringen med domstolenes uavhengighet i Tyrkia.

Tyrkia er et av landene der domstolenes uavhengighet og angrep av yrkesutøvende jurister er et problem.

– Dette er ikke unikt for Tyrkia, men det er et representativt problem, fastslår Jacobsen, som er medlem av Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg.

<html><head></head><body> Nils Asbjørn Engstad var blant foredragsholderne under arrangementet.</body></html>
Nils Asbjørn Engstad var blant foredragsholderne under arrangementet.

På Frokostkjelleren talte blant annet tidligere høyesterettsjustitiarius Tore Schei, og dommer Nils Asbjørn Engstad, fra Hålogaland lagmannsrett.

Det ble også Skype-overført et innlegg fra en advokat som var i eksil i et annet land. Hans familie får ikke forlate Tyrkia.

– Slike arrangementer er en viktig del av det vi gjør. Tyrkia er et godt sted å fokusere på ettersom slaget ikke er tapt der. Landet har gode forutsetninger for å komme på rett kjøl, og vi i Norge kan relatere oss til situasjonen der uten vanskeligheter, sier Jacobsen.

Les også Advokatbladets portrettintervju med Maria Hessen Jacbobsen:

- Jurister er i posisjon til å endre

Hun påpeker at å overvære rettssaker er en annen sentral del av det utvalget gjør. I fjor var hun på plass i Ankara for å se hvordan en tyrkisk rettsak foregår.

– Å observere en rettssak der var nesten absurd. Vi fikk komme inn i rettssalen, men ble så nektet tilgang til den offentlige rettssaken etter fem minutter, sier hun.

<html><head></head><body> Tyrkias domstoler, mangel på uavhengighet, og straffeforfulgte advokater var i fokus under arrangementet på Frokostkjelleren i Oslo. Foto: Privat</body></html>
Tyrkias domstoler, mangel på uavhengighet, og straffeforfulgte advokater var i fokus under arrangementet på Frokostkjelleren i Oslo. Foto: Privat

I mai skal hun ned igjen til Istanbul for å overvære en ny sak mot tyrkiske advokater.

– Vi skal observere en sak mot et titalls advokater som er straffeforfulgt på grunn av måten de har utført jobben sin. Vi er veldig bekymret for situasjonen i Tyrkia, sier Jacobsen.

Målet med engasjementet er ifølge Jacobsen å vise tyrkiske myndigheter at de følger med på situasjonen, og å vise advokatkolleger i Tyrkia støtte.

– Ved å rette fokus på det, gjør vi det vi kan i vårt samfunnsoppdrag som advokater, understreker Jacobsen.

Powered by Labrador CMS