Dekan ved Det juridiske fakultet ved UiT, Tore Henriksen.

Det juridiske fakultet annullerer eksamenen til hundrevis av jusstudenter

Studentene oppdaget at eksamensoppgaven hadde klare likhetstrekk med en oppgave fra 2015. - Veldig uheldig, sier prodekan Signe Veierud Busch.

Publisert Sist oppdatert

Mandag fikk masterstudenter i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Tromsø utlevert eksamen i «Juridisk metode og etikk» - JUR-2511. Oppgaven skulle opprinnelig bli innlevert førstkommende onsdag, men slik gikk det ikke.

Noen timer etter at hjemmeeksamenen hadde startet, oppdaget flere av studentene at denne hadde likheter med en tidligere oppgave, gitt i 2015. Flere varslet derfor fakultetet, og etter noen timer ble eksamen annullert. 

VG omtalte saken først.

- Veldig uheldig

Signe Veierud Busch er prodekan for utdanning, med særlig ansvar for oppfølging av utdanningsvirksomheten ved Det juridiske fakultet. Hun beklager.

- Vi ser at dette er veldig uheldig for studentene våre og unnskylder på det sterkeste. Det er svært viktig for oss at studentene prøves under like forhold, og at prøvingen er reell. Det er ikke tilfelle slik eksamen ble delt ut i dag, dessverre, sier hun i en felles melding .

Prodekan for utdanning, Signe Veierud Busch, beklager.

Ulik ordlyd

Årets eksamensoppgave lød slik:

«Drøft betydningen av forskjeller og likheter i anvendelsen av lovfestet og ulovfestet rett ved løsning av konkrete rettsspørsmål».

Oppgaven fra 2015 hadde denne ordlyden:

«Gjør rede for betydningen av skillet mellom lovfestet og ulovfestet rett når dommeren skal avgjøre en konkret rettslig problemstilling».

Studentene viste til at sensorveiledningen for den foregående eksamenen fra 2015 inneholdt avgrensninger og henvisninger til relevant pensum. De anførte derfor at det ville innebære en urettferdig fordel for de av studentene som fant frem til denne informasjonen, dersom fakultet ikke foretok seg noe. 

Det sa fakultetet seg altså enig i.

«Fakultet vurderer likhetene av en slik art og omfang at det er besluttet å annullere», heter det i en melding til studentene. 

Studentene fikk samtidig opplyst at de får ny eksamen neste år. 

Trakk oppgave ved HINN

Tidligere i desember skjedde en tilnærmet lik feil ved Institutt for rettsvitenskap, filosofi og internasjonale studier ved Høgskolen i Innlandet (HINN). 140 studenter skulle den 1. desember ha hjemmeeksamen i Forvaltningsrett

Her besto feilen i at eksamensoppgaven ikke bare var lik, men identisk den som ble gitt i 2018. Sensorveiledningen for den fem år gamle eksamenen hadde dessuten vært tilgjengelig for studentene under eksamenen. 

Også eksamenen ved HINN ble annullert.

- Fordi vi ikke kunne sikre at alle eksamenskandidatene ville få en rettferdig vurdering av sin innsats under eksamen, så vi ingen annen utvei, het det i en melding fra Høgskolen.   

Powered by Labrador CMS