Den ene advokaten ble slått under hovedforhandling.

To advokater og en dommer utsatt for vold og truet med drap - nå er tre personer tiltalt

En tingrettsdommer og en advokat ble gjenstand for alvorlige trusler. En annen ble slått i hodet med en vannkaraffel og knyttet hånd under hovedforhandling. – Viktig at hver sak tas på det største alvor, sier lagdommer Rune Bård Hansen.

Publisert Sist oppdatert

Advokatbladet har fått innsyn i tre ulike tiltalebeslutninger utferdiget av Statsadvokatene i Oslo. Tiltalene retter seg mot tre ulike personer, og har sitt grunnlag i trusler og vold mot to ulike advokater og en tingrettsdommer.

Alle tre tiltalene gjelder overtredelse av straffeloven § 157. Bestemmelsen oppstiller et forbud mot motarbeiding av rettsvesenet, og er ment å skulle gi et særlig vern mot påvirknings- og gjengjeldelseshandlinger for aktørene.

Truet en advokat på livet

Den første tiltalen har sitt grunnlag i en hendelse som fant sted i februar i år. I telefonsamtale med en ansatt i Oslo tingrett skal en mann angivelig ha truet med at han skulle drepe en advokat som var oppnevnt av retten som bostyrer ved et offentlig skifte.

Den tiltalte skal tilsynelatende ha vært misfornøyd med bobehandlingen, og hevdet blant annet at gjenstander var forsvunnet i forbindelse med denne. På denne bakgrunn skal han ha truet med å ta livet av advokaten, ifølge tiltalen.

Straffeloven § 157

Med fengsel inntil 6 år straffes den som ved vold, trusler, skadeverk eller annen rettsstridig atferd overfor en aktør i rettsvesenet eller noen av hans nærmeste 

a. opptrer slik at det er egnet til å påvirke aktøren til å foreta eller unnlate en handling, et arbeid eller en tjeneste i forbindelse med en straffesak eller en sivil sak, eller

b. gjengjelder en handling, et arbeid eller en tjeneste som aktøren har utført i forbindelse med en straffesak eller en sivil sak

Advokaten ønsker ikke å kommentere drapstrusselen.

Slått i hodet med vannkaraffel

Den andre tiltalen gjaldt en hendelse som skal ha funnet sted i november 2022. Av tiltalen fremgår det at en mann, i forbindelse med gjennomføring av hovedforhandling, skal ha slått en advokat gjentatte ganger med en vannkaraffel og knyttet hånd mot hode og kroppen. Mannen var fornærmet i den angjeldende saken, mens advokaten var forsvarer.

Denne advokaten ønsker heller ikke å kommentere voldshendelsen.

Truet tingrettsdommer

Tiltale nummer tre angår trusler eller annen rettsstridig atferd overfor en tingrettsdommer og flere av vedkommendes nærmeste. 

I henhold til tiltalen skal siktede, tilbake i mars 2022, en eller gjentatte ganger ha tatt kontakt med en tingrettsdommer og hans familie over telefon, på Messenger og på e-post. Tingrettsdommeren hadde tidligere avsagt dom i straffesak mot mannen.

Tingrettsdommeren mener det ikke er vil være riktig å kommentere saken. 

- Ekstra alvorlig

Lagdommer Rune Bård Hansen i Agder lagmannsrett sitter i dommernes mediegruppe, og ser alvorlig på tiltalen mot tingrettsdommeren.

Rune Bård Hansen er lagdommer i Agder lagmannsrett, og sitter også i dommernes mediegruppe. Han er tidligere politimester i Vestfold.

- Angrep på alle rettsvesenets aktører  setter rettssikkerheten i fare. I enhver velfungerende rettsstat er det helt avgjørende at dommere og andre aktører kan utføre sine oppgaver uten å bli truet. Når truslene også går på familiemedlemmer, er det ekstra alvorlig, sier Hansen.

- Slike angrep kan også innvirke på rekrutteringen til dommeryrket, i kraft av at færre dyktige jurister søker seg til stillingene. Det er derfor veldig viktig at hver eneste sak tas på det største alvor, sier han. 

Hansen understreker samtidig at problemet ikke er veldig stort i Norge.

- Det er ikke ofte dette skjer. For seks år siden ble en mann dømt til 18 års forvaring for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor i Hamar, men slike ytterst alvorlige hendelser hører heldigvis til sjeldenhetene, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS