Sven Marius Urke, direktør ved Domstoladministrasjonen, er rystet over at opposisjonen på Stortinget sier nei til ny domstolstruktur.

Flertallet på Stortinget vil stemme nei til ny domstolstruktur

Ap, Frp, Sp og SV ber regjeringen droppe de planlagte endringene.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i en melding fra NTB hvor en felles uttalelse fra Ap, Frp, Sp og SV blir gjengitt.

«Vi ber regjeringen om ikke å gjennomføre de planlagte strukturendringene mot stortingsflertallets vilje», skriver de fire partiene som har flertall på Stortinget.

Forslagene til ny domstolstruktur er nå på høring med frist 2. juni.

Ifølge NTB er opposisjonen bekymret for at den foreslåtte reformen vil resultere i tap av kompetansearbeidsplasser i distriktene, som til slutt kan føre til flere tomme tinghus.

– Med regjeringens forslag holder vi kun på byggene, men ikke innholdet, sier Lene Vågslid, som er justispolitisk talsperson for Arbeiderpartiet og leder av justiskomiteen på Stortinget til nyhetsbyrået.

– Politiet har de siste årene gjennomgått tidenes sentralisering, nå har vi samlet flertall for å stoppe den samme sentraliseringen av domstolene, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Min første reaksjon var at dette er ikke mulig

Direktør Sven Marius Urke i Domstoladministrasjonen er rystet over nyheten om at de fire partiene varsler at de vil stemme nei til forslaget om å redusere antall rettskretser i Norge.

– Min første reaksjon var at dette er ikke mulig, rett og slett. Dette har veldig store negative konsekvenser for utviklingen og moderniseringen av norske domstoler. Domstoladministrasjonen må nå bruke litt tid på å finne ut hvordan saken står politisk, og hva som er alternativet, sier Urke til Advokatbladet.

– Det er veldig overraskende at Fremskrittspartiet, som har hatt ansvar for Justisdepartementet i flere år frem til de gikk ut av regjering i januar i år og som opprettet Domstolkommisjonen, nå varsler at de vil stemme nei til forslaget.

Han var tirsdag morgen usikker på hva enigheten mellom de fire partiene består av.

I en rapport i fjor kritiserte Riksrevisjonens domstolene for sen saksbehandling.

– Riksrevisjonens rapport og Domstolkommisjonens forslag gir et veldig godt grunnlag for å konkludere at noe må gjøres med strukturen i domstolene, sier Urke.

– Ikke tilstrekkelig grunnlag

Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson Per-Willy Amundsen mener det er unødvendig å endre antall rettskretser for å sikre nordmenns rettssikkerhet.

– Samtidig vil de økonomiske innsparingene være ubetydelige. Der er derfor ikke tilstrekkelig grunnlag for å iverksette en omfattende reform for norske domstoler, sier Amundsen til NTB.

SVs justispolitiske talsperson Petter Eide mener regjeringen har lukket ørene for befolkningens bekymringer.

– Ved å opprettholde de selvstendige domstolene nært der folk bor, tar dette stortingsflertallet folks bekymring og motstand mot sentralisering på alvor, sier Eide.

Powered by Labrador CMS