Dommerpodcast når ut til flere tusen lyttere hver måned

Initiativtagerne bak Dommerpodden håpet å nå ut til både advokater og administrativt personale, i tillegg til dommerne, men hadde ikke trodd på så stor suksess. Se Advokatbladets oversikt over juss-relaterte podcaster!

Publisert Sist oppdatert

I podcasten Dommerpodden inviterer tingrettsdommerne Ola Berg Lande og Ragnar Lindefjeld, samt dommerfullmektig Kaspar N. Thommessen, alle fra Oslo Tingrett, til samtaler om temaer som angår dommere og domstolen.

Dommerpodden har de siste månedene fått oppmerksomhet langt utenfor landets dommermiljø og en av episodene har over tre tusen avspillinger.

På initiativ fra Høyesterettsdommer

- Opprinnelig var det Domstoladministrasjonen som tok initiativ til en podcast for dommere etter et forslag fra høyesterettsdommer Ragnhild Noer våren 2017. Prosjektet hadde en trang fødsel, og det tok lang tid før vi kom i gang. I mai i fjor publiserte vi vår første episode. Siden det har vi publisert én episode i måneden, noe som er planen fremover også, påpeker tingrettsdommer Ola Berg Lande til Advokatbladet.

Han tillegger at podcasten er et overskuddsprosjekt for dommerne.

-Vi gjør det innimellom alt annet – og har en bratt læringskurve!

- Håpet på noen hundre

Dommerpoddens primærmålgruppe er dommere og dommerfullmektiger i norske domstoler, som utgjør drøyt 700 mennesker, eller cirka 800 dersom jordskifterettene medregnes.

- Da vi startet opp hadde vi et håp om noen hundre nedlastninger per episode. Samtidig tenkte vi at det hadde vært morsomt om podcasten kunne være interessant også for enkelte andre, som administrativt personale og advokater, tillegger dommeren.

Ifølge Lande håpet de å kanskje til og med nå noen av domstolens brukere.

- Vi har ikke helt nøyaktige tall, men de siste åtte episodene har til nå vært lastet ned drøyt to tusen ganger i snitt. Interessant nok virker det som om også de litt tidlige episodene fortsatt lyttes til. Det er vi veldig fornøyde med, sier Lande.

Vil bygge kompetanse

Oppdraget fra Domstoladministrasjonen er ifølge programlederen å lage innhold som virker kompetansehevende for dommerne.

I praksis har likevel redaksjonen fått stor frihet til å legge opp podcasten slik vi vil.

- Vi har tenkt ganske bredt om hva som er kompetansebyggende, og tenker at også generelle samfunnstemaer kan være det. Samtidig vil vi gjerne også ha enkelte litt smalere episoder om det man kan kalle dommerhåndverk. Vi velger temaer både ut fra hva vi tenker er nyttig og aktuelt - og litt ut fra hvem vi tenker kan være interessante gjester.

- Ambisjonen er at det skal være litt lystbetont å høre på. Vi tenker at de fleste lytter til podcast mens de holder på med andre ting, og at det må være litt levende for å fange interessen. Dermed har vi ikke ønsket å ta opp rene forelesninger, men derimot legge opp podcasten med samtaler. Så får det være opp til andre å bedømme om nerderiet vårt til slutt har blitt noenlunde levende radio, sier Lande.

Allerede denne uken vil det bli lagt ut en ny episode. Temaet denne gangen er spesialisering av dommere. Professorene Ragna Aarli og Jørn Øyrehagen Sunde, begge fra Universitetet i Bergen, vil være gjester i studio.

Temaer i kommende episoder er dommeratferd, prosessrisikovurderinger, og jordskifterettene.

Flere norske juss-podcaster:

Juridisk ABC
Helt siden 2014 har Brækhus-partner Eivind Arntsen drevet juss-podcasten Juridisk ABC. Arntsen er podcasten for dem som vil lære mer om praktiske og viktige juridiske temaer innen blant annet arbeidsrett, familierett og eiendom, samt forretningsjuss for små og mellomstore bedrifter. I hver episode settes et spesifikt tema på plakaten.

Pod-jur
Jusstudent Carl Victor Waldenstrøm fra Universitetet i Bergen startet høsten 2018 opp sin egen podcast fra universitetsmiljøet på Dragefjellet. «Gjennom spennende samtaler, vittige anekdoter og innslag av eminente gjester dykker vi sammen ned i jussens herlige verden», heter det i beskrivelsen av podcasten.

Help-podden:
Korte episoder på cirka 8-9 minutter. Jus og advokathjelp for folk flest, ifølge produsenten. Gode råd, juridiske tips, svar på juridiske spørsmål fra HELP forsikring sine advokater.

Steincast
Tidligere NRK-profil og Russland-korrespondent Hans Wilhelm Steinfeld har siden begynnelsen av januar 2019 ulike profiler hver uke. Ikke en ren juss-podcast, men på gjestelisten i de omtrent tjue minutter lange episodene har blant annet vært riksadvokat Tor Aksel Busch, og Wikborg Rein-partner Geir Sviggum. Produsent er kommunikasjonsbyrået Corporate communications.

Powered by Labrador CMS