Dømt til døden på videokonferanse

- Å bruke fjernteknologi som Zoom til å gi en dødsdom gjør det enda verre.

Publisert

I Singapore ble en mann nylig dømt til døden i en rettssak som foregikk via videokonferansesystemet Zoom, melder Reuters. Mannen skal ifølge dommen ha deltatt i en smugling av 28 kilo heroin i 2011, skriver The Guardian.

Godtok video

I likhet med hva som er tilfellet i Norge, har en rekke rettssaker i Singapore blitt utsatt. Dommen skal være den første i Singapore der dødsstraff er blitt gitt i en digital rettssak.

Mens menneskerettighetorganisasjoner har kritisert bruken av Zoom i saker der tiltalte risikerer dødsdom, motsatte ikke mannens advokat seg bruken av videokonferanse ettersom videokonferansen kun ble brukt til å motta dommen, ikke til å føre bevis eller hovedforhandling.

Sterke reaksjoner

- Singapores bruk av dødsstraff er iboende grusom og umenneskelig, og å bruke fjernteknologi som Zoom for å dømme en mann til døden gjør det enda verre, sier Phil Robertson, visedirektør for Human Rights Watchs Asia-avdeling til Reuters.

Singapore har nulltoleranse for narkotika, og har de siste årene henrettet en rekke narkotikadømte med henging. Landet er ifølge Amnesty et av bare fire land i verden som fremdeles praktiserer dødsdom for narkotikarelaterte forbrytelser.

- Denne saken er nok en påminnelse om at Singapore fortsetter å trosse internasjonale lover ved å ilegge dødsstraff for narkotikahandel, og å bruke det som en obligatorisk straff, sier Amnestys dødsstraff-rådgiver, Chiara Sangiorgio i en melding.

Fire personer ble henrettet i Singapore i 2019, mens tallet i 2018 var 13. Ledelsen i Zoom har avvist å kommentere saken overfor Reuters.

Powered by Labrador CMS