utlysning

Ny ledig dommerjobb i Høyesterett

Det er ønskelig med tiltredelse fra 11. august.

Justitiarius Toril Marie Øie i Høyesteretts møtesal i forbindelse med mottakelsen for nye møterettsadvokater i 2022.
Publisert Sist oppdatert

Nå er det nye muligheter for jurister som har ambisjon om å ta sete i landets øverste domstol.

Bare to måneder etter Tonje Vang og Thomas Chr. Poulsen ble utnevnt til nye dommere - og før de har rukket å tiltre - er det igjen lyst ut et ledig embete i Høyesterett.

Det nye embete skal etter planen besettes rett over sommerferien. Den som blir ny dommer, vil da begynne samtidig med Tonje Vang, som først tiltrer etter rettsferien.

Thomas Chr. Poulsen tiltrer den 1. april, opplyser Høyesterett.

- Den nye utlysningen kommer for å dekke opp for langvarig sykefravær i dommerkollegiet, slik at vi sikrer at vi ikke er en dommer i minus, sier Ida Dahl Nilssen, informasjonssjef i Høyesterett. 

Bare én advokat på søkerlisten

Blant de ti søkerne til de to siste, ledige embetene var det bare én advokat med norsk bevilling, Schjødt-partner Erlend Haaskjold.

Siste innstilling

  1. Lagdommer Thomas Christian Poulsen
  2. Lagmann Tonje Vang
  3. Lagdommer Torunn Elise Kvisberg
  4. Professor Marius Emberland

Haaskjold har søkt to ganger, og ble i 2020 innstilt som nummer tre, bak Jens Edvin A. Skoghøy og advokat Are Stenvik. 

Et embete i Høyesterett er den ultimate jobben man kan ha som jurist, uttalte Haaskjold til Advokatbladet i fjor.

- Det er en stilling som gir en unik mulighet til aktiv bruk og videreutvikling av ens juridiske kompetanse, sa Haaskjold.

«Klippekort» fra Borgarting

Da Høyesterett arrangerte sin årlige pressefrokost i januar, tok justitiarius Toril Marie Øie opp det faktum at fem av de seks siste dommerne som er utnevnt i Høyesterett, alle kommer fra Borgarting lagmannsrett: Thom Arne Hellerslia, Eyvin Sivertsen, Christian Lund, Thomas Poulsen og Tonje Vang.

Sjettemann, Are Stenvik, kom fra advokatfirmaet BAHR.

- Det er mange som stiller spørsmål om man må gå veien om Borgarting for å komme til Høyesterett. Jeg vil si at slik er det på ingen måte. Det er ønskelig med en bred sammensetning av retten og av dommerne. Men husk at de som er dommere i Borgarting, også har ulik bakgrunn. De begynte ikke i Borgarting rett fra eksamen, for å si det sånn, sa Øie.

- De fleste har jobbet som advokater

Av de seks sist utnevnte, har de fleste jobbet som advokater tidligere i sitt yrkesliv, sa hun.

- For eksempel som privatpraktiserende i en småby som Hellerslia, eller i et storkonsern som Lund og Vang, ellers hos Regjeringsadvokaten som Lund og Sivertsen, eller hos store private advokatselskaper, som Stenvik. Thomas Poulsen er den eneste uten advokatbakgrunn, men han har til gjengjeld jobbet i EFTA-domstolen.

- Med Tonje Vang fra Salangen i Troms, har vi fått en dommer fra et av våre nordligste fylker. Hun blir den andre dommeren i Høyesterett som er utdannet ved UiT, mens Kine Steinsvik var den første, sa Øie.

- Ingen med minoritetsbakgrunn

Fra salen fikk Øie spørsmål om hvorfor det ikke er noen med minoritetsbakgrunn eller samisk bakgrunn å finne på dommerbenken i Høyesterett.

- Når det gjelder utnevnelser, så forutsetter det at noen søker. Og det er kvalifikasjonene som først og fremst gjelder, og mindre mulighet til å legge vekt på andre elementer. Generelt er de fleste som er utnevnt som dommere i Høyesterett omtrent femti år. Jurister i gruppen du snakker om, er ikke så gamle. Da jeg studerte, var det ikke en eneste en som hadde en annen etnisk bakgrunn enn norsk, det var ingen med asiatisk eller afrikansk bakgrunn. Så det vil ta litt tid før de som nå er en litt større gruppe får så lang erfaring at de kan konkurrere med de andre søkerne, sa Øie.

Powered by Labrador CMS