Illustrasjonsfoto: Poike, Istock
Illustrasjonsfoto: Poike, Istock

Tiltalt for underslag av 350.000 kroner

En tidligere advokat må i dag møte i Oslo tingrett tiltalt for underslag, dokumentforfalskning og for å ha påført sin klient tap.

Publisert

Mannen, som inntil 2017 drev et lite advokatfirma i Oslo, er tiltalt for å ha utstedt en falsk faktura til en klient på 355.344 kroner.

Størsteparten av beløpet skal ha blitt ført i navnet til en annen advokat i firmaet. Ifølge tiltalen skal den andre advokaten aldri ha jobbet på klientens sak. Klienten skal dessuten allerede ha gjort opp alt utestående med advokatfirmaet.

Den tidligere advokaten var firmaets eier, og hadde tilgang til firmaets kontantbeholdning. Pengene skal ha blitt overført fra en klientkonto til selskapets driftskonto, og ble brukt til å dekke selskapets utgifter.

Ifølge tiltalen ble underslaget forsøkt skjult ved at det ble utstedet en faktura til klienten for juridisk arbeid som ikke var utført.

Konkurs fem måneder senere

Forholdet skal ha skjedd for nærmere tre og et halvt år siden, i mai 2017. I oktober samme år ble advokatfirmaet slått konkurs.

Den tidligere advokaten er tiltalt etter straffelovens § 325 for grovt underslag, etter § 361 for dokumentfalsk, og etter § 386 for å ha påført sin klient et tap.

Strafferammen for grovt underslag er seks års fengsel, mens paragrafene for dokumentfalsk og krenkelse av sikkerhetsrett har strafferamme på inntil to år.

I tiltalen har aktor tatt høyde for at straffeloven § 79 bokstav a kommer til anvendelse, noe som betyr at ved fastsettelse av straff ved flere lovbrudd, kan fengselsstraffen forhøyes inntil det dobbelte av lengstestraffen i det strengeste straffebudet.

Den tidligere advokaten representeres av advokat Petar Sekulic. Han ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS