Sondre Dyrland mottok prisen sammen med kollega Hans Augun Parmann (t.v). Her står de sammen med prisutdelerne i London.

Wiersholm vant Financial Times' innovasjonspris

Advokatfirmaet har bistått Olje- og energidepartementet med å utarbeide avtaleverket for verdens første prosjekt for fangst og lagring av CO₂. Nå hedres Wiersholm for arbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år hedrer Financial Times Innovative Lawyers Awards Europe advokatfirmaer, virksomheter og leverandører av juridiske tjenester som fremmer innovasjon i den juridiske sektoren.

Prisen samler advokater og jurister fra hele Europa, og årets prisutdeling fant sted i London for kun få dager siden. I kategorien «Innovation in overcoming barriers to finance» var det Wiersholm som vant for sitt arbeid med Langskip-prosjektet.

- Det er veldig gøy å motta denne prisen. Det finnes mange rangeringer og utdelinger, men dette er en pris som bygger på en grundig prosess med mye research, samt innspill fra advokat og klient. Dette er et morsomt prosjekt å vinne med, både fordi det er i tiden, men også fordi det vil være til veldig stor nytte for verden, sier Wiersholm-partner Sondre Dyrland.

Under havets bunn

Langskip er det første fullskalaprosjektet for karbonfangst- og lagring. Her skal det fanges karbondioksid fra Norcems sementfabrikk i Brevik og Hafslund Oslo Celsios avfallsforbrenningsanlegg i Oslo, som så lagres 2600 meter under havbunnen i Nordsjøen.

Karbondioksidet skal transporteres av Northern Lights som er et samarbeid mellom Equinor, Norske Shell og Total.

Fase én av prosjektet vil være i drift i 2024 med en forventet varighet på 25 år. Målet er lagre 1,5 millioner tonn CO₂ per år. Til fase to er ambisjonen å utvide kapasiteten slik at ytterligere 3,5 millioner tonn kan lagres årlig.

- Interessant nybrottsarbeid

Det er Wiersholm, med Sondre Dyrland i spissen, som har bistått Olje- og energidepartementet med utforming og forhandling av avtaleverket. Arbeidet startet allerede i 2016, og i løpet av årene har flere enn tjue av Dyrlands kolleger vært involvert.

- Det har vært et stort og omfattende arbeid. Dette har ikke blitt gjort før, så det har vært mye interessant nybrottsarbeid. Avtalene og støttemodellene man har utviklet er nye, og man har ikke hatt stort av eksisterende rettslig rammeverk å se hen til, forteller Dyrland.

- Vi har utformet rammeverket i dialog med mottakerne i en prosess for å finne frem til den rette balansen. Siden karbonfangst og -lagring ikke har blitt gjort tidligere, bærer prosjektet med seg både mye usikkerhet og høye kostnader. Statsstøtte er nødvendig. Derfor har det vært viktig å ta høyde for risiko og å finne gode risikoinsentiver, samtidig som at prosjektet løses på en måte som bruker minst mulig penger, men som likevel er i tråd med aktørenes ambisjoner.

- Bidrar til noe viktig

Dyrland mener det er et privilegium å få arbeide med et prosjekt som Langskip.

- Det er faglig veldig interessant å jobbe med noe som ikke har blitt gjort før. I tillegg oppleves det veldig nyttig, og som jurist føler man at man bidrar til noe viktig, sier han.

Wiersholm er fortsatt rådgivere for Olje- og energidepartementet, men det store juridiske arbeidet er ferdig.

- Forhåpentligvis går dette prosjektet på skinner, sier Dyrland.

Du kan lese mer om Financial Times Innovative Lawyers Awards Europe her!

Powered by Labrador CMS