GRØNN SPALTE:

Haavind-direktør Dyveke Hamza, Thommessen-mp Sverre Tyrhaug, Hjort-direktør Christopher Helgeby og COO i Bull & Co, Tine E. Wærsten.
Haavind-direktør Dyveke Hamza, Thommessen-mp Sverre Tyrhaug, Hjort-direktør Christopher Helgeby og COO i Bull & Co, Tine E. Wærsten.

Slik skal advokatfirmaene minske klimaavtrykket i nye lokaler

Mange advokatfirmaer er på flyttefot. Miljøsertifiseringer, gjenbruk, kildesortering og digitale løsninger skal gjøre dem grønnere.

Publisert Sist oppdatert

Thommessen, Schjødt, Seland Orwall, Arntzen de Besche, Haavind, Bull & Co og Hjort er blant dem som straks får nye adresser.

Siden driften av det fysiske kontoret utgjør en vesentlig del av et advokatfirmas klimaavtrykk, har Advokatbladet spurt flere av virksomhetene hvilke grep de tar for å bli mer miljø- og klimavennlige i nye arealer.

Sommeren 2022 flytter Haavind enda nærmere Aker brygge; fra Bygdøy Allé til Haakon VIIs gate 10. Gjenbruk og miljøvennlig avfallshåndtering er blant advokatfirmaets tiltak for å bli mer bærekraftig.

– Vi jobber mot å bli klimanøytrale i 2023, og utfører årlige klimaregnskap. Vi har også opprettet et utvalg som jobber med bærekraft, forteller direktør Dyveke Hamza.

Avfallshåndtering, mer miljøvennlige innkjøp, valg av miljøbevisste leverandører og plan om å redusere reising er andre initiativer.

– Vi har også redusert bruken av papir, og er nå heldigitale i retten, sier Hamza.

BREEAM

BREEAM-sertifisering (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) er et miljøsertifiseringssystem som gjelder alle deler av et bygg fra materialvalg og arealbruk til energi, transport og avfall. Kravene gir føringer helt ned på detaljnivå, slik som hvor mye vann et blandebatteri gir.

Sertifiseringen gis i fem nivåer; pass, good, very good, excellent og outstanding, og er basert på dokumentert miljøprestasjon i ni kategorier; ledelse, helse- og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi samt forurensning.

KILDE: Byggtjeneste

Bærekraftig bygg

Både Bull & Co, Hjort og Thommessen forteller at de flytter inn i bygg som er sertifisert som såkalt BREEAM Excellent. Det er den nest høyeste klassifiseringen man kan få for bærekraftige bygg.

Tine E. Wærsten, som er såkalt COO i Bull & Co, sier at miljø har vært en viktig faktor når firmaet til høsten flytter inn i Universitetsgata 7.

– I tillegg til klassifiseringen, er en viktig dimensjon at Tullinkvartalet har god offentlig kommunikasjon, sykkelparkering og garderobe for sykkelpendlere. Vi digitaliserer arbeidsprosesser som fortsatt er papirbaserte, og tar møter på video for å kutte ned antall reiser. Og felleskantinen i bygget jobber for å redusere matsvinn og kildesorterer avfall, sier hun.

Flere ansatte

Hjort er blant advokatfirmaene som allerede er sertifisert som Miljøfyrtårn. Snart blir de nabo med Bull & Co i Universitetsgata.

– Vi har dimensjonert for vekst i antall ansatte fremover, men kommer til å leie mindre plass enn i dag. En bedret arealutnyttelse er mer i tråd med måten vi jobber på, men vi har også vektlagt miljøaspektet. Og vi skal forsøke å gjenbruke møblene i så stor grad som mulig, forklarer direktør Christopher Helgeby, og legger til at Hjort også har satt mål om å begrense reising, og stiller miljøkrav til sine leverandører.

VIA-bygget i Vika, som Kapital har omtalt som Oslos dyreste kontorbygg, får grønne takterrasser og nydelig utsikt mot indre Oslofjord.
VIA-bygget i Vika, som Kapital har omtalt som Oslos dyreste kontorbygg, får grønne takterrasser og nydelig utsikt mot indre Oslofjord.

Klimanøytralt firma

Etter sommeren flytter Thommessen inn VIA-bygget i Vika. Firmaet har laget et klimaregnskap for 2020, og målet er å bli et klimanøytralt advokatfirma, forteller managing partner Sverre Tyrhaug.

– Vi er klimanøytrale gjennom kjøp av sertifikater med opprinnelsesgarantier for grønn strøm og kompensering av CO2-utslipp for reiser. Men vi ønsker ikke bare å «kjøpe oss ut» av vår miljøpåvirkning, og vil derfor jobbe aktivt for å redusere utslippene våre der vi kan, sier Tyrhaug.

Han forteller at Thommessen har innført mange tiltak, slik som gjenbruk av møbler, etablering av et internt grønt utvalg, kildesortering, redusert papirforbruk, miljø- og bærekraftskrav til leverandører og innkjøp, redusert matsvinn og flere digitale møter.

Powered by Labrador CMS