Demonstrasjon på Medborgarplatsen i Stockholm våren 2023 mot hovrettens frifinnelse i Snippasaken.

Den frifinnende «snippadommen» omgjøres og mann i 50-årene dømmes for voldtekt av barn

Den svenske hovretten satte fyr på Sverige og fikk kritikk av svensk høyesterett da en mann i 2023 ble frifunnet fordi retten mente det var uklart hva den ti år gamle jenta hadde siktet til da hun forklarte at mannen hadde ført en finger inn i «snippan». Nå har hovretten snudd.

Publisert Sist oppdatert

Nyheten om den ferske dommen fra hovretten i Västra Sverige ble sluppet i svenske medier onsdag formiddag.

Den svenske ankedomstolen har omgjort frifinnelsen av en mann i 50-årene som nå er blitt dømt til tre års fengsel for to tilfeller av voldtekt. Den fornærmede i saken er en ti år gammel jente.

Mannen hadde gjennom flere år jobbet i den religiøse forsamlingen som jentas familie var tilknyttet, og det var slik han hadde kommet i kontakt med henne.

Han ble først dømt i tingretten, og senere slo også ankedomstolen fast at den var overbevist om at mannen hadde berørt jentas kjønnsorgan ved to anledninger.

Derimot måtte det to runder i hovretten til før dommerne konkluderte med domfellelse.

I mellomtiden har kritikken haglet i sosiale medier, og selv høyesterett har kritisert hovrettens behandling av saken.

Strid om betydningen av «snippa»

Den svenske jenta har hele veien blitt trodd med sin forklaring om at mannen hadde ført hånden sin under trusen hennes, og at han hadde ført en finger inn i «snippan».

Det er nettopp begrepet «snippan» som ble sakens kjerne, og som også satte fyr på det offentlige ordskiftet i etterkant av hovrettens frifinnelse i februar 2023.

På svensk brukes «snippan» om det kvinnelige kjønnsorganet, men ifølge hovretten var det uklart om det var tale om skjeden eller de ytre delene av kjønnsorganet. 

Ankedomstolen landet på det siste, med henvisning til en svensk ordbok som definerte snippan som «det yttre kvinnliga köns­organet».

Jentas bistandsadvokat ble ikke hørt med at det ikke kunne forventes at en tiåring kan navnene på de ulike delene av underlivet, og at hun i politiavhør hadde forklart hvordan mannen hadde stukket en finger inn i henne. 

Dette førte til at mannen ble frifunnet for voldtekt, fordi retten mente at handlingene ikke kvalifiserte som samleie i juridisk forstand. Det ble heller ikke blitt vurdert om de kunne nedsubsumeres og rammes av andre straffebud enn voldtekt.

Mediestorm: #JagVetVadEnSnippaÄr

Rettens frifinnelse fikk det til å tordne både i nyhetskanaler og i sosiale medier, og den ga opphav både til offentlige demonstrasjoner, underskriftskampanjer og til hashtagen #JagVetVadEnSnippaÄr. 

Demonstrasjon på Medborgarplatsen i Stockholm etter frifinnelsen våren 2023.

I fjor høst fikk hovretten hard medfart også i svensk høyesterett, som konkluderte med at det ble begått en saksbehandlingsfeil da retten ikke hadde vurdert alternative straffebud.

Høyesterett sendte derfor saken tilbake til hovretten, som altså har landet på å omgjøre dommen. 

Mannen er funnet skyldig i voldtekt av barn, og må sone tre år i fengsel i tillegg til å betale 140.000 svenske kroner i erstatning til den fornærmede jenta.

Powered by Labrador CMS