Erlend Wessel Carlsen var frem til utgangen av 2016 redaksjonssjef for Finansavisen JUS.
Erlend Wessel Carlsen var frem til utgangen av 2016 redaksjonssjef for Finansavisen JUS.

De 100 største advokatfirmaene: Et stort vakum under de 17 største

De 17 største firmaene omsatte for 9,8 milliarder kroner i fjor, men 2020 vil nok gi en ripe i lakken, selv om advokatbransjen går klar av de største svingningene, skriver kommentator Erlend Wessel Carlsen.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke helt rock ‘n’ roll når advokatbransjens 100 største selskaper rangeres. Men det svinger godt, særlig nedover på listene. Og vi har mye mer i vente.

Finansavisen JUS presenterte sin årlige oversikt over landets 100 største advokatfirmaer tidligere i høst.
Finansavisen JUS presenterte sin årlige oversikt over landets 100 største advokatfirmaer tidligere i høst.

Advokatfirmaenes regnskapstall er offentliggjort igjen, og som vanlig rangert og oppstilt pent i Finansavisen Jus. Og fra toppen av listen strømmer gamle melodier.

Riktignok har Schjødts svenskehandel sendt dem én plass opp, mens Arntzens kroniske økonomiske stillstand har sendt dem én plass ned. Og det er det som er å rapportere av bevegelse blant de 17 øverste firmaene.

Bak de 17 største firmaene – som til sammen omsatte for elleville 9,8 milliarder kroner i 2019 – er det et kaos av trendpiler i tabellverket. Og der selskaper som Hjort, Grette, Kvale og Føyen Torkildsen knapt har vekst å vise til, dundrer selskapene bak dem på listen videre. Ro Sommernes, Glittertind, Brækhus, BDO Advokater og CLP har alle tosifret vekst. I tillegg fortsetter Elden sin sterke vekst, tross litt lavere veksttakt i år.

Et spennende segment

Segmentet mellom rundt 100 og 200 millioner kroner er et spennende segment å følge. Det er kun seks advokatfirmaer med en omsetning på mellom 200 og 400 millioner kroner, hvilket gir et stort vakuum under de 17 største.

Så mange som 56 av de 100 firmaene omsetter for under 50 millioner kroner, og her er det virkelig store svingninger. Beste klatrer på årets liste er Berngaard med 19 plasser, etterfulgt av Nidaros med 17. Nå er det ingen firmaer som navigerer etter topp 100-listen, men et knallår, et løft eller en fusjon kan virkelig oppfylle både drøm og fantasier på nedre halvdel av denne listen. Men en ting er å komme seg et hakk opp, og kunne feire med kake, men en helt annen ting er å forsvinne ut av den. Det er krise.

Oslo-dominert

Status på årets liste er ni selskaper ut, der flesteparten garantert vil gjøre sitt for å returnere, helst i går, og ni nye inne, som sikkert mer enn gjerne vil bli i topp 100-klubben. De som forsvant ut er Kyllingstad Kleveland og Michelet & Co (begge innfusjonert i andre selskaper), Bygdøy Claims Holding (fjernet fra rangeringen) og Adviso, Angell, Help, Lynx og Sverdrup. At Bodøs eneste firma på listen (Angell) forsvinner, sammen med Ålesunds nest største (Adviso) er synd for en allerede østlandsdominert liste (75 av de 100 største er fra Østlandet).

Det andre elementet er ekstragiret. Det finnes konkrete eksempler på hvordan en kollektiv innsats kan gi de resultatene man ønsker, som da Wikborg Rein akkurat bikket milliarden da fjorårets regnskapstall skulle oppsummeres. Det samme gjelder iveren etter å motbevise et «uår», det vil si et år med nedgang, tilbakegang eller svakere marginer enn vanlig. Kan man bevise at det er et mellomår, så glemmes det fort. Etterfølges det av et nytt, er det krise.

Nå er ikke ambisjoner på egne og firmaets vegne noe som har truffet bransjen i 2020, men det er blitt hentet frem noen litt andre verktøy enn tidligere. Schjødt har vært i Sverige, Thommessen har åpnet kontor i Stavanger, utbrytertrenden fikk seg et nytt oppsving – særlig i Grettes lokaler – og i tillegg har det kommet mange nyvinninger ut av de ulike advokathusene i 2020. I tillegg har man klassikere som får det til å svinge litt, som overganger mellom firmaer, erobring av nye klienter og sammenslåinger.

- En ripe i lakken

Og akkurat når man tenker at nå svinger det litt, så blir 2020 året der man våkner opp og spør seg hva som skjer.

Om jeg skulle prøve meg på å se inn i spåkulen for hvordan 2020-tallene ser ut, så er det en umulighet. Selskapene har selv oversikten over hvordan de ligger an, og trolig en pekepinn på de argeste konkurrentene også. Men etter årevis med pen vekst, blir 2020 nok en ripe i lakken, selv om advokatbransjen – som så ofte før – går klar av de største svingningene.

Og de som akkurat kom seg mer eller mindre helskinnet gjennom ble neppe særlig lystige av NHO-rapporten som tilsier at det verste ligger foran oss.

For om det svinger litt av de seneste års advokatlister, så vil det svinge langt mer neste år.

PS. Selve rock ‘n’ roll-en i listene, nemlig resultatene, er i år borte fra listene. Det er virkelig synd. Det finnes sikkert grunner bak den beslutningen, men det gjør det også langt vanskeligere å se ordentlig bak tallene.

Disse omsatte for mer enn 100 millioner kroner i fjor:

 1. Wikborg Rein
 2. Schjødt
 3. Thommessen
 4. Wiersholm
 5. BAHR
 6. Simonsen Vogt Wiig
 7. SANDS
 8. Advokatfirmaet PWC
 9. Deloitte
 10. Selmer
 11. Haavind
 12. Arntzen de Besche
 13. Kluge
 14. DLA Piper
 15. EY Advokatfirma
 16. Hjort
 17. Kvale
 18. KPMG Law
 19. Grette
 20. Føyen Torkildsen
 21. Elden
 22. CLP
 23. Ræder
 24. BDO Advokater
 25. Brækhus
 26. Ro Sommernes
 27. Glittertind
 28. Nordisk Skibsrederforening
 29. Harris

Kilde: Finansavisen JUS

Powered by Labrador CMS