Dagbladet: Rettsstaten trenger en helsesjekk, og ordningen med fri rettshjelp er nærmest en mørk komedie

Retten til å få en straffesak behandlet i to instanser, som var en viktig reform som skjerpet rettssikkerheten, er over tid blitt uthulet, skriver Dagbladet på lederplass.

Høyesteretts ankenekt-avgjørelse - som opphevet en ankenekt i en straffesak med strafferamme på over seks år - er en påminnelse om at rettsstaten jevnlig trenger en helsesjekk, skriver Dagbladet.

«I Norge har folk en forventning om at staten og politiet ikke misbruker sin makt, at forvaltningen sørger for borgernes lovfestede rettigheter, at domstolen vil høre saken din når du føler deg urettferdig behandlet, og at den avgir en dom etter samvittighetsfull vurdering av alle sider ved saken. Dette bør vi ikke ta som en selvfølge», skriver avisen.

Den foreslår at regjeringen og de politiske partiene lytter til Advokatforeningens forslag om å utarbeide en stortingsmelding om rettsstatens tilstand.

«Det er tid for et taktskifte», slår Dagbladet fast.

Lene Vågslid fra Arbeiderpartiet, tidligere leder av Justiskomiteen, sa til Advokatbladet at partiet heier på ideen om en rettsstatsmelding etter at forslaget ble lansert i Advokatforeningens årstale i november i fjor.

Powered by Labrador CMS