– Selv om man jakter de gode prestasjonene, er det jo strengt tatt flest nedturer. Har man en dårlig dag, kan man plutselig ligge et kvarter bak rekordtida si. Man kaller det sjarmen med maraton, sier Runa Skrove Falch.

Codex-fullmektig løper 170 kilometer i uka

Det raske multitalentet Runa Skrove Falch er ikke bare advokatfullmektig i Codex, men også Norges beste kvinnelige maratonløper.

Publisert

I 2017 løp Runa Skrove Falch sin første maraton. Tiden ble 2.36.48 og på et blunk var hun Norges beste kvinnelige maratonløper.

29-åringen fra Verdalen hadde allerede løpt langt og lenge før den tid. I løpet av en karriere på nærmere 17 år har hun blant annet NM-gull på 3000 meter for junior i både 2007 og 2010. I 2016 ble hun norgesmester på halvmaraton, og tok sølv i senior-NM på 10.000 meter.

I dag er hennes personlige maratonrekord 2.33.52, som hun satt like før hun ble advokatfullmektig i advokatfirmaet Codex for et halvt år siden. Nå har hun øynene på to mål: Å få advokatbevilling og å løpe så fort som mulig, med neste års Tokyo-OL i bakhodet.

– Man får gjort treningsjobben, men det må litt planlegging og kreativitet til. Det er en evig balansegang som er ganske så hårfin, og det skal ikke mye til før det tipper over og blir for mye, forteller Falch til Advokatbladet.

170 km i uka

En vanlig dag for Falch starter gjerne klokken seks, hvor hun så løper til jobb, er på jobb, løper hjem fra jobb, løper til fellestrening med sportsklubben Vidar, er på fellestrening og løper hjem fra fellestrening. Selv anslår hun at hun løper mellom 130 og 170 kilometer i uka, og sliter ut rundt ti par med løpesko i året.

– Det viktigste for meg det første året i jobb er å komme inn på arbeidsmarkedet. Det er begrenset hvor mange krav jeg kan stille til løpingen, og det har gått litt utover idrettsresultatene de første månedene. Nå begynner jeg å bli mer komfortabel, og jeg får gjort treningsjobben med den arbeidsmengden jeg har. De små smellene jeg møtt på veien gir svar på hvordan jeg må tilpasse det, sier Falch.

– Jeg har jobbet meg opp i distansene, og det har vært en gradvis økning hele veien. Vil man ha høyt tempo på maraton, er det en fordel at man har løpt mye før og har mye mengde i kroppen, sier Runa Skrove Falch. Her fra NM på Hamar i sommer. Foto: Samuel Hafsal

Hun tror det er mange løpelærdommer som er nyttig også i virket som advokat.

– Det å sette seg konkrete mål, samt å analysere hva som skal til for å komme dit, og hva som eventuelt gikk galt hvis man mislykkes. Hele tiden å jobbe målrettet mot noe. Jeg vil jo bli så god som jeg kan bli som advokat også. Den forståelsen av at det er greit at man setter seg høye mål, så lenge man er klar over at jobben må gjøres for å komme dit, er også en lærdom. Det er så enkelt og vanskelig på samme tid.

– En ting er å jobbe mye, en annen er å jobbe smart. Det er en målsetting jeg har både på trening og på jobb. Når man bruker kroppen som verktøy, hvor responsen er såpass fysisk, lærer man å skjønne hva som funker for at man skal prestere. Akkurat den prosessen tror jeg man kan overføre til hva som helst i livet.

Sentrale motvekter

For å komme seg til Tokyo må Falch løpe 42.195 meter, eller drøye 4,2 mil, på to timer og 29 minutter. Første, og forhåpentligvis eneste, kvalifiseringsforsøk finner sted i Valencia nå i desember.

– Hva gjør du hvis du får muligheten til å jobbe med en kjempespennende sak rett før du skal av gårde til Valencia?

– Jeg hadde fått til å ta del i saken, og det kommer jo an på hva som skal gjøres til hvilken tid, men det er nok ikke sikkert jeg tar en rettsak uka før Valencia.

Likevel trekker Falch frem stor arbeidskapasitet som hennes hovednøkkel for å få det til. Hun fristes ikke av å drive med idrett på heltid, og mener motvektene i livet er viktig for at hun trives.

– Jeg liker å si at jeg egentlig ikke har noen talenter, utover at jeg har stor arbeidskapasitet. Jeg er god til å jobbe og tåler å jobbe mye.

Powered by Labrador CMS