Afghanske kvinner demonstrerte for å gjenåpne stengte jenteskoler og for å gi kvinner like muligheter i arbeidslivet.
Afghanske kvinner demonstrerte for å gjenåpne stengte jenteskoler og for å gi kvinner like muligheter i arbeidslivet.

Gir pris til afghanske advokater

Taliban har løslatt om lag tretti tusen kriminelle, og spesielt kvinnelige advokater som representerte fornærmede parter kan være i fare, advarer den europeiske advokatorganisasjonen CCBE.

Publisert Sist oppdatert

CCBE kunngjorde i dag at organisasjonen utsteder en menneskerettspris til utsatte advokater i Afghanistan.

Utdelingen gjøres for å rette søkelys mot den fare advokater som har stått i frontlinjen og kjempet for sine klienters menneskerettigheter er utsatt for. De har nå et akutt beskyttelsesbehovet, skriver CCBE.

Den uavhengige afghanske advokatorganisasjonen er blitt stengt ned av Taliban, og uavhengig utøvelse av advokatyrket er ikke lenger mulig i landet, påpeker CCBE.

«Advokater er ikke bare skyteskiver for det nye regimet, men også for innsatte som er blitt løslatt etter Talibans maktovertagelse - og som enten stiller sine tidligere forsvarsadvokater til ansvar for at de ble dømt - eller som søker hevn mot advokater som representerte ofre i saker der de ble dømt», skriver CCBE.

Ifølge CCBEs anslag, er om lag tretti tusen innsatte blitt løslatt etter at Taliban overtok makten.

- Er i livsfare

Margarete von Galen, som er president i den europeiske advokatforeningen, sier at ti tusen av de løslatte fangene utgjør en direkte trussel mot advokater, og spesielt kvinnelige advokater.

- I øyeblikket er det om lag to hundre kvinnelige advokater som er utsatt for livstruende risiko, sier von Galen.

CCBE ønsker med prisen også å anerkjenne viktigheten av det advokatprofesjonen har oppnådd for å beskytte menneskerettighetene i Afghanistan.

Den ekstraordinære menneskerettsprisen vil bli utdelt samme dag som fredsprisen deles ut - den 10. desember - under et fellesmøte i CCBE i Berlin.

Powered by Labrador CMS